Heval Aşırı İlgiden Bunaldı - Son Dakika
Yerel

Heval Aşırı İlgiden Bunaldı

Heval Aşırı İlgiden Bunaldı

Diyarbakır'ın son zamanlarda en meşhur ismi olan papağan 'Heval' girdiği travmadan kurtuldu ancak bu kez aşırı ilgiden bunaldı.

26.04.2016 18:39

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, insanlar ve tarihi yapıların yanı sıra hayvanlarda zarar gördü. Büyük zarar görenlerden birisi de anti depresan ilaçları kullanacak dereceye gelen Heval isimli papağan. Alaaddin Usta'nın kendisinden daha meşhur olan ve neredeyse dünyanın tüm televizyon ve gazetelerinin gelip bizzat gördüğü çekimler yaptığı "Heval" i ziyaret ettik. Heval'in daha önceleri ilgisizlik ve çatışmalardan girdiği bunalımın tersi bir durum olduğunu aktaran Alaaddin Usta, Heval'in bu kez aşırı ilgiden bunalıma girdiğini söylüyor.

Herkesin çok merak ettiği hatta bazılarının 'uyduruyorlar, papağanın psikolojisi mi bozulurmuş' dediği Heval, gerçekten söylendiği gibi çatışmalar nedeniyle psikolojisi bozuldu mu? Hem bakımını üstlenen Alaattin Kılıç'ın işyerinin hem de Diyarbakır'ın maskotu haline gelen 'Heval'i bir de biz inceledik.

Sizler İçin Ziyaret Ettik

Sokağa çıkma yasağının 100 günden fazla sürdüğü Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, insanlar ve tarihi yapıların yanı sıra hayvanlarda zarar gördü. Bunlardan biri olan ve neredeyse dünyanın tüm televizyon ve gazetelerinin gelip bizzat gördüğü Sur'daki ruh halinin simgesi durumuna gelen "Heval" isimli papağanı Özgür Haber olarak birde biz siz değerli okurlarımız için ziyaret ettik. Herkesin çok merak ettiği hatta bazılarının 'uyduruyorlar, papağanın psikolojisi mi bozulurmuş' dediği Heval, gerçekten söylendiği gibi çatışmalar nedeniyle psikolojisi bozuldu mu? Hem bakımını üstlenen Alaattin Kılıç'ın işyerinin hem de Diyarbakır'ın maskotu haline gelen 'Heval'i bir de biz inceledik.

"Heval Geldi, Alaattin'e İlgi Azaldı"

Heval'den önce oldukça meşhur olan ve tatlı dili, lezzetiyle insanların saygısını kazanan Alaattin Kılıç, bu aralar kimsenin kendisine ilgi göstermediğini söylüyor. Nedeni ise işyerindeki dünyaca ünlü olan papağanı 'Heval' olduğunu söylüyor. "Heval'in mutluluğu benim mutluluğumdur" diyen Kılıç, uluslar arası televizyon ve gazetelerde boy gösterdiğinden beri kahvaltıcı dükkânında müşterilerinin maskotu olan papağanı Heval'in paylaşılamadığını belirtiyor.

Heval'e göre oturma tercihi

Alaaddin usta, İşyerine her gelen yeni müşterinin, içeri girer girmez önce Heval'i sorduğunu, Heval ile oynadıktan sonra, Heval'e göre oturma tercihinde bulunduğunu ve sipariş verdiğini söylüyor. Alaaddin Usta, "Müşteriler Heval'e göre oturma tercihinde bulunurken, siparişleri gelene kadar, hatta işyerinden ayrılana kadar Heval ile oynuyor. Onunla fotoğraf çektiriyorlar, videoya alıyorlar" diyor.

Heval'in Dil Eğitmeni Ahmet Ocaklı

Heval'in daha önceleri ilgisizlik ve çatışmalardan girdiği bunalımın tersi bir durum olduğunu aktaran Alaaddin Usta, Heval'in bu kez aşırı ilgiden bunalıma girdiğini söylüyor. Bu sırada Heval'in Zazaca ve Kürtçe dil eğitmeni Ahmet Ocaklı giriyor mekana, Heval tanımış olacak ki bira önce ben dahil kendisini omzuna almak isteyen, kucaklamaya çalışan, dokunmaya çalışanların aksine kendisi Ahmet'e atıldı. Kolay değildi 1 yılını birlikte geçirmişti dil eğitmeniyle. Ahmet başlıyor Heval'i öpmeye, Heval'de karşılık veriyor, sağından solundan bakıyor son durumunu gözlemliyor.

Alaaddin Usta biraz kıskanç bakışlarla bakıyor artık Heval ve Ahmet'in hevallıklarına. Gerçekten Heval'in çok sevdiğini hemen belli ettiriyor Alaaddin Usta. Biz soruyoruz Alaaddin Usta, anlatmaya başlıyor.

Özgür Haber: Heval'in psikilojisi bozulmuş, hatta intihar edebileceği bile söylenmişti yazılan çizilen haberlerde. Gerçekten öyle bir şey var mı?

Alaaddin Kılıç: Heval'i veterinere götürdüm. İntihar edebileceğini bile söyledi. Bomba ve silah sesleri kendisini çok ürkütmüş. Yanı başında bulunan kafesteki güvercinler de ölmüş. Psikolojisi iyi değil. Ben onu kuş eğitmeni bir arkadaşıma göndermiştim. O nedenle bir süredir Sur'daydı. Yasak vardı, koridor açılınca izin verildi, gidip kurtardık. Duvar kafesinin üzerine yıkılmıştı, yanındaki güvercinler ölmüştü. Şimdi kendisi küskün. Veteriner depresyonda dedi. Sakinleştirici şurup ve vitamin veriyorum. Bomba sesleri nedeniyle eskiden ara ara bomm diyordu. Başka da bir şey demiyordu. Veteriner gözetiminde kullanılan ilaçları iyi geldi. İsmine yeniden alışmaya başladı. 'Heval' deyince bakıyor. Artık tüylerini çekmiyor.

Aşırı İlgiden Bunaldı

Özgür Haber: Şimdi ne diyor peki, konuşunca veya ses çıkarınca ne diyor? Hiç konuşmadı biz buradayken, keyfi yerindeyken veya sıkıldığında ne diyor?

Alaaddin Usta: Artık 'bomm' demiyor, kedi sesi çıkarıyor, ıslık çalıyordu bir ara şimdi biraz daha sessiz. Ama tüylerini yolmuyor, düzeldi yakışıklı oldu artık Heval. Dünya televizyonları, gazeteleri geliyor onu görmek için. Kimi zaman bilmem hangi ülkeden arıyorlar geleceğiz diye ben size fotoğraf atabilirim gelmezine zahmet etmenize gerek yok dememe rağmen gelip kendi gözleriyle görmek istiyorlar. Bunca ilgi tabi ister istemez Heval'in alışkın olmadığı bir duruma soktu. Şimdi kanaatimce aşırı ilgiden bunaldı ne olduysa.

Tedavisi Sürüyor, Günlük Bakımı İçin Bir Personel Görevlendirildi

Özgür Haber: Heval'in tedavisi ne aşamada gerçekten o sözü edilen anti depresan ve benzeri ilaçları kullanmaya devam ediyor mu veya veteriner hekim bu konuyla ilgili neler söylüyor?

Alaaddin Usta: Heval iki veteriner hekim gözetiminde tedavisini sürdürüyor. Bu tedavi uzun soluklu bir tedavi, tabi bu gerçektende fiziksel durumun dışında bir durum olduğu için uzuyor. Bir veterinerimiz gönüllü olarak bakıyor. Heval'in hala kullandığı özel ilaçları var ve tedavisi sürüyor. Heval'e, günlük bakımı için bir personel görevlendirdik. Her şeyi ile ilgileniyor. Bu saatten sonra Heval'in ilgisiz kalmasına izin vermem. Müşterilerimiz gerçi çok ilgililer sağolsunlar. İşyerine girer girmez ilk olarak Heval'i soruyorlar, Heval'e oynuyorlar. Fotoğraf çekip, videoya alıyorlar. Oturma yerlerine bile Heval'e göre yapıyorlar. Yani Heval'in bulunduğu yere yakın yere oturuyorlar.

"Heval'e Olan İlgi Oldukça Fazla"

Özgür Haber: Heval'e olan ilgiden memnun musunuz? Yoksa sizi gölgede bıraktı diye sinir olduğunuz oluyor mu?

Alaaddin Usta: Heval'den önce oldukça meşhurdum. (Gülüyor) Bu aralar kimse benimle ilgilenmiyor, ilgi göstermiyor. Nedeni ise aynı işyerindeki artık dünyaca ünlü olan papağanım 'Heval'im. Heval'in mutluluğu benim mutluluğumdur. O artık uluslar arası alanda tanınan biri. Dükkânımızda müşterilerimizin, Diyarbakır'da herkesin maskotu oldu ve adeta Heval artık paylaşılamıyor.

Kaynak: Özgür Haber Gazetesi

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Heval Aşırı İlgiden Bunaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement