Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Çalıştayı - Son Dakika
Yerel

Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Çalıştayı

Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Çalıştayı

Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) ve UNESCO işbirliği ile düzenlenen 'Dünya Kültürel ve Mirasının Korunması Sözleşmesinin 40.Yılında Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Çalıştayı' yapıldı.

26.05.2012 09:54

Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) ve UNESCO işbirliği ile düzenlenen 'Dünya Kültürel ve Mirasının Korunması Sözleşmesinin 40. Yılında Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Çalıştayı' yapıldı.

NEÜ Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonunda yapılan açılışa, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir Vali Yardımcısı İbrahim Süha Karaboran, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki Özgener, Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Emir Erden, Avanos Kaymakamı Aylin Kırcı Duman, Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Velettin Birsöz, Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, bölge turizmcileri, üniversiten akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı. Başkanlığını UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz'un yaptığı çalıştaya, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacit Pekak, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Karakul, Nevşehir Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Servet Akpolat ve Museo Archeologico del Finale, İnstituto İnternazionale di Studi Liguri Sez.'den Andrea de Pascale konuşmacı olarak katıldı.

Nevşehir Üniversitesi olarak bölgenin kültür varlıklarını korumak ve gelecek nesillere zenginleştirerek aktarmak için çalışmalara ve araştırmalara önem verdiklerini söyleyen NEÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç; "Her yıl yüz binlerce turist tarafından ziyaret edilen bölgemizin kültürel ve doğal dokusunu korumak sadece bizim değil, Dünya Kültür Miras Listesinde yer aldığı ve insanlık mirası olduğu için bütün dünyanın görevidir. Kültür varlıklarını koruma ve gelecek nesillere zenginleştirerek aktarma bilinciyle hareket eden üniversitemiz, Kapadokya bölgesine ilişkin çalışma ve araştırmalara öncelik vermektedir. Zaten bu amaçla kurduğumuz Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM), yüklendiğimiz misyonun somut bir örneğidir. Kapadokya'nın binlerce yıllık zengin tarihine ve dokusuna ışık tutmak amacıyla kurduğumuz NEVKAM ve geçenlerde açılışını yaptığımız NEVKAM Kütüphanesi ve Halkbilimi Müzesi ile bölgemizin bu zengin kültürünü muhafaza ederek Kapadokya'dan dünyaya ulaştırıyoruz" dedi.

Türkiye'nin kültürel olduğu kadar doğal miras bakımında da oldukça zengin bir ülke olduğunu söyleyen Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, "Dünyada 936 miras dünya listesinde yer alırken, bunun 725'i kültürel, 180'i doğal, 28'i de karma miras. Biz 1985 yılında ilk defa dünya miras listelerine dosya sunmuşuz ve ilk sunduğumuz dosyalarından birisi Göreme Milli Parkı ile Kapadokya dosyası. Şu ana geldiğimizde Avrupa'da bu sözleşmeye kabul edilmiş, daimi listesinde yer alan örneklere baktığımızda İtalya'nın, Fransa'nın, İngiltere'nin, Almanya'nın miraslarının ortalamalar 40-50 civarında olurken, Türkiye'nin ise dünya miras listesinde var olan miras sayımız 10'dur. Hem doğal, hem de kültürel zenginliğe sahip dünyada 936 karma miras bulunurken bunlardan sadece 28'i karma miras listesinde bulunuyor ve bununda 2'si Türkiye'de yer alan Pamukkale ile Kapadokya" diye konuştu.

İnstituto İnternazionale di Studi Liguri Sez.'den konuşmacı olarak çalıştaya katılan Andrea de Pascale ise, sunumunun ardından Kapadokya bölgesindeki yeraltı şehirlerini, güvercinliklerini, kiliseleri, yerleşim yerleri ve peribacaları gibi gün yüzüne çıkmış ve halen kapalı olan yerleşim yerleri üzerinde yapılan araştırmaları konu alan belgeselin gösterimini yaptı.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç tarafından konuşmacılara teşekkür plaketinin verildiği çalıştay sonunda katılımcılar Nevşehir Üniversitesi Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) bünyesinde oluşturulan NEVKAM Kütüphanesi ve Uygulamalı Halkbilimi Müzesi'ni gezdi.

Burada Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç tarafından çalıştaya konuşmacı olarak katılan misafirlere 8 ciltten oluşan '1. Uluslar arası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu Bildirileri' kitabı hediye edildi. - NEVŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement