Gaziantepli Heyetten, Büyükelçi Fakılı'ya Ziyaret - Son Dakika
Yerel

Gaziantepli Heyetten, Büyükelçi Fakılı'ya Ziyaret

Gaziantepli Heyetten, Büyükelçi Fakılı\'ya Ziyaret

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen "Gaziantep Günleri" etkinliğine katılan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ekibi, Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı’yı ziyaret etti.

10.10.2015 18:59

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen "Gaziantep Günleri" etkinliğine katılan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ekibi, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı'yı ziyaret etti.

Fakılı, elçilik binasındaki ziyarette, Macaristan ve Türkiye ilişkilerinin Macaristan'ın bağımsızlığını kazandıktan sonra başladığını söyledi. Macar halkının her zaman Türkiye ve Türk halkını sevdiğini anlatan Fakılı, "1945'den sonra burada bir kominizim dönemi yaşandı. 1990'da o dönem bitti, yeni bir dönem başladı. O zaman bizim ilişkilerimizde hızlandı tabi, ama işte 150 yıllık bir Türk dönemi var burada. Bir Mohaç Meydan Savaşı ile başlayan 1686'ya kadar devam eden bir Türk dönemi var. Yani o dönem burada çok eser bırakmışız. Özellikle hamam, cami, türbe, baya bir eser bırakmışız. Ama bizden sonra gelenler yıkmışlar. Avusturyalılar daha çok yıkmış. Macarlılardan pek zarar gelmemiş" dedi. Türkiye'ye sığınan Macar sayısının çok olduğunu dile getiren Fakılı, Türkiye'ye herkesin güvendiği için sığındığını ve bunun hala devam ettiğine dikkati çekti. Türkiye'nin güvenilir bir ülke olduğunu belirten Fakılı, Gaziantep'in tanıtılmasının gurur verici olduğunu vurguladı. Macaristan'ın "dost bir ülke" olduğuna işaret eden Fakılı, Budapeşte ve Gaziantep'in kardeş şehir olması için elinden gelen desteği vermeye hazır olduğunu belirtti. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile konuyu görüşmek istediğini ifade eden Fakılı, "Budapeşte en son Ankara ile kardeş şehir oldu. İstanbul zaten öyle, yani olabilir. ya da burada başka bir şehir de bulabiliriz Antep'e uygun" dedi.

BÜYÜKELÇİ'DEN TANITIM İSTEĞİ

Gazianteplilerin ticarete meraklı olduğuna vurgu yapan Fakılı, Macaristan'da ticaret yapmak isteyen Gaziantepli işadamlarına gerekli desteği vermekten mutluluk duyacağını kaydetti. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hülya Yıldız da Gaziantep kültürünün tanıtımlarının farklı ülkelerde de yapıldığını söyledi. Gaziantepli esnaflar da Türkiye ve çeşitli ülkelerde yaptıkları çalışmaları anlatarak, yaptıkları ürünlerin Macaristan'da da tanıtılması için Büyükelçi'den destek istediler. Konuşmaların ardından Büyükelçi Fakılı'ya yöreye ait çeşitli hediyeler takdim edildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gaziantepli Heyetten, Büyükelçi Fakılı'ya Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement