Gaziantep'te Fabrikadaki Patlama - Son Dakika
Yerel

Gaziantep'te Fabrikadaki Patlama

Gaziantep\'te Fabrikadaki Patlama

Kazan ve Basınçlı Kaplar Sanayicileri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan: "Kazanlar ancak bir dizi ihmal sonucu patlayabilir" "Kazan işleticilerinin yetkinliği denetlenmelidir...

21.10.2013 18:48

Kazan ve Basınçlı Kaplar Sanayicileri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet İlhan, Gaziantep'teki fabrikada meydana gelen patlamayla ilgili olarak, "Kazanlar ancak biri dizi ihmal sonucu patlayabilir" dedi.

Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Mimsan Grup'un Genel Koordinatörlüğünü de yürüten İlhan, burada düzenlediği basın toplantısında, Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi'nde bir halı fabrikasının buhar kazanında meydana gelen patlamayı basından öğrendiğini belirtti.

Hukuki süreç el verdiği ölçüde kaza mahallini inceleyeceklerini, kazan patlamalarının kabul edilemez olduğunu dile getiren İlhan, "Aslında kazanlar patlamamak için dizayn edilirler. Kazanlar ancak bir dizi ihmal zinciriyle patlayabilir. Bunun için alınması gereken önlemler vardır ve bellidir. Özetleyecek olursak doğru cihaz seçimi, doğru tasarım, doğru montaj, doğru kalite kontrol, doğru işletme ve bakım yapılması gerekir" diye konuştu.

İlhan, kazanın çok hassas ve özel bir ekipman olduğunu ve öncelikle kalite konusunun garanti altına alınması gerektiğini vurgulayarak, "Bunun en kolay yolu bağımsız gözetmenlik hizmeti almaktır. Yine kazan alımı ve montajı yapılırken temel öncelik fiyat ucuzluğu olmamalıdır" dedi.

Kazan işletmeciliği uzmanlık gerektiren bir konu

Kazan işletmeciliğinin üzerinde durulması gerek bir konu olduğunu söyleyen İlhan, "Firmalarımızın niteliksiz ve maliyeti en az olan personeli kazan operatörü olarak değerlendirmesi çok ciddi ve yaygın bir hatadır. Bu firmalara 2 önemli uyarıda bulunmak istiyoruz. Birincisi, kazan işletmeciliğinin eğitimli usta personeller tarafından sağlanmasına çok özen gösterilmesi gerekir. İkincisi ise kazanlar için periyodik bakım, onarım desteği kesinlikle alınmalıdır" ifadesini kullandı.

İlhan, ekonomik ömrü dolmuş kazanların kullanılmaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Buradan kamu yöneticilerine de seslenmek istiyorum. Kalite belgesi olmayan kazanların üretimi ve kullanımı çok radikal bir şekilde engellenmelidir. Kazanlar için periyodik bakım ve kontrol antlaşması ibraz edilmesi yasal zorunluluk haline getirilmelidir. Ekonomik ömrü dolmuş kazanların kullanımı engellenmelidir. Kazan işleticilerinin yetkinliği denetlenmelidir. Bu şartlar sağlandığı takdirde kazan patlamalarının tarihe karışır. Türkiye Kazan ve Basınçlı Kaplar Sanayicileri Birliği Derneği olarak konunun takipçisiyiz ve gerekli katkıyı vermeye hazırız."

Önceki gün Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir halı fabrikasının buhar kazanında meydana gelen patlamada bir işçi ölmüş, 2 işçi yaralanmıştı. - Malatya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gaziantep'te Fabrikadaki Patlama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement