Fotoğraf Sanatçıları Cilo'da Barış Mesajları Verdi - Son Dakika
Yerel

Fotoğraf Sanatçıları Cilo'da Barış Mesajları Verdi

Fotoğraf Sanatçıları Cilo\'da Barış Mesajları Verdi

"Bir Işık da Sen Yak Anadolu'da" Projesi kapsamında bölgeye gelen Anadolu Fotoğraf Derneği üyeleri, Hakkari'nin çatışmalarla anılan 4135 metre yükseklikteki Cilo Dağı'nda çözüm süreciyle oluşan olumlu havayı teneffüs etti Anadolu Fotoğraf Derneği...

18.06.2013 15:12

- "Bir Işık da Sen Yak Anadolu'da" Projesi kapsamında bölgeye gelen Anadolu Fotoğraf Derneği üyeleri, Hakkari'nin çatışmalarla anılan 4135 metre yükseklikteki Cilo Dağı'nda çözüm süreciyle oluşan olumlu havayı teneffüs etti

Anadolu Fotoğraf Derneği Başkanı Yalçın:

"Bölge halkıyla, insanıyla, coğrafyasıyla birleşmek, buluşmak, kucaklaşmak bizim için mutluluk verici"

Çözüm süreci kapsamında yaşanan olumlu gelişmelere destek vermek isteyen Anadolu Fotoğraf Derneği üyesi  40 fotoğrafçı, kentte ilk olarak Vali Orhan Alimoğlu'nu ziyaret etti.

Kent merkezindeki tarihi medreseyi gezen fotoğraf sanatçıları, daha sonra araçlarla 4135 metre yükseklikteki Cilo Dağı'na hareket etti.

Dağın yamaçlarında kurulan yaylalara giden fotoğrafçılar, koyun kırpan, yoğurt ve peynir yapan, koyun sağan yöresel kıyafetli erkek ve kadınların yaşantılarını çektikleri fotoğraf karelerine yansıttı.

Daha sonra Cilo Dağı zirvesindeki 20 bin yıllık olduğu bilinen "Sat" buzullarına gitmek üzere yola çıkan sanatçılar, araçların çıkamadığı yerlerde yaya olarak ilerledi.

Cennet ve cehenem adıyla anılan bölgeden illerleyerek yaklaşık 3 saatlik yolculuğun ardından Sat buzullarına ulaşan fotoğrafçılar, gördükleri manzara karşısında büyük heyecan yaşadı.

Buradaki güzellikleri de çektikleri fotoğraflarla ölümsüzleştiren dernek üyelerine, beraberlerindeki görevliler tarafından karlı pekmez ve tahin ikram edildi.

-Buzulları görüntüleyen ilk grup

Dernek başkanı Hamit Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir haftadan bu yana Van ve Hakkari'de ziyaretlerde bulunduklarını anımsatarak, bulundukları coğrafyada halka kapalı, gezilemeyen ve terörden dolayı girilemeyen bölgeler olduğunu söyledi.

Yalçın, buzulların bulunduğu alana çözüm sürecinden sonra giden ve buzulları görüntüleyen ilk grup olduklarını öğrendiğinde mutluluk duyduğunu vurgulayarak, "Mükemel bir coğrafya, cennet gibi. İnşallah bu güzel kareleri fotoğraflayan arkadaşlarımız bütün Türkiye'ye bunları tek tek gösterecek, anlatacak ve yayınlayacaklar. Umarım bu buluşmamız, buraya yaptığımız bu gezi, barış sürecine ve huzura bir katkı sunar. Bölge halkıyla, insanı ile coğrafyası ile birleşmek, buluşmak, kucaklaşmak bizim için mutluluk verici" diye konuştu.

-"Bizlere anlatıldığı, gösterildiği gibi yer değil"

Cilo Dağı'na eşi ve kızı ile çıkan derneğin İstanbul temsilcisi Nilay Akbulut da bölgenin güzel bir coğrafyaya sahip olduğunu ve kıymetinin bilinmesi gerektiğini bildirerek, Hakkari'nin batıdan bakıldığı gibi bir yer olmadığını ifade etti.

Bölgede, çözüm süreciyle esen olumlu havadan sonra kente önyargısız geldiklerini anlatan Akbulut, çözüm sürecinin bu şekilde devam etmesi temennisinde bulundu.

Aydın'da öğretmenlik yapan fotoğraf sanatçısı Ali Altın ise Hakkari'nin doğası ve tarihi ile güzel bir yer olduğuna değinerek, herkesin buradaki güzellikleri görmesi gerektiğini kaydetti.

İki yıldan bu yana Hakkari'de görev yapan ve aynı zamanda fotoğrafla ilgilenen Akif Yıldırım da "Türkiye'nin diğer illerindeki bütün vatandaşlarımızın korkmadan burada huzur içerisinde aylarca veya yıllarca kalabileceğine şahit oldum. Hakkari'de bulunmaktan son derece mutlu ve guruluyum. Çözüm süreci çerçevesinde diğer illerdeki vatandaşlarımızın bu bölgeleri özellikle ziyaret etmelerini temeni ederim" dedi.

Sat buzullarını görüntüledikten sonra dönüş yoluna geçen fotoğrafçılar, Mergan Yaylası'nda yemek yedikten sonra Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti.

Fotoğraf sanatçılarına gezileri süresince vali yardımcısı Muhammet Önder, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Reşit Güldal ile Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı İdris Ağacanoğlu da eşlik etti. - Hakkari

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Fotoğraf Sanatçıları Cilo'da Barış Mesajları Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement