Finale Hazırlanırken Depreme Yakalandılar - Son Dakika
Yerel

Finale Hazırlanırken Depreme Yakalandılar

Finale Hazırlanırken Depreme Yakalandılar

ÇOMÜ Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve İşletme Bölümü öğrencileri, Ege Denizi'nde 24 Mayıs'ta meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depreme final sınavlarına hazırlanırken yakalandı Depremin şokunu üzerlerinden atamayan bazı öğrenciler, satın aldıkları çadırları evlerinin bahçelerine kurup konaklama ihtiyaçlarını gideriyor Ekmek almaya gittiği sırada depreme sokakta yakalanan bir öğrenci, çevrede yaşanan panik anını cep telefonuyla görüntüledi Öğrencilerden Mete: "Gemide yakalandık.

27.05.2014 12:35

BURAK AKAY - Ege Denizi'nde 24 Mayıs Cumartesi meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki deprem, Marmara Bölgesi'nde en çok Gökçeada ilçesinde hissedildi. Adada öğrenci olarak bulunan gençler, yaklaşan final sınavlarına hazırlandıkları sırada depreme yakalandı.

Türkiye'nin stratejik öneme sahip iki adasından birisi olan Gökçeada'da depremin ardından hayat normale dönmeye başlıyor.

Hasar tespit çalışmalarının ardından "oturulamaz" raporu verilen evler boşaltılırken, ihtiyaç sahiplerine Kızılay ve AFAD tarafından çadır ve yardım malzemesi dağıtıldı.

Kızılay ve AFAD ekiplerinin adadaki çalışmaları sürerken, depreme evlerinde ders çalıştıkları sırada yakalanan üniversite öğrencileri, yaşadıkları korku dolu anları unutamıyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve İşletme Bölümü öğrencileri, depreme evlerinde ders çalıştıkları sırada yakalandı.

Yaklaşan final sınavları nedeniyle kendilerini ders çalışmaya kaptıran birçok öğrenci, önce tansiyonlarının düştüğünü zannederek depremi ilk başta algılayamadı. Ancak yaklaşık yarım dakika süren sarsıntının son bölümündeki gürültü ile depremin soğuk ve korku dolu yüzünü hissettiler.

Evlerinde sıvaların dökülüp çatlakların oluştuğunu gören öğrenciler, kendilerini sokağa attı.

-"İyice psikolojimiz bozuldu"

Öğrencilerden Cemil Can Bayraktar, Gökçeada'da depremi oldukça şiddetli hissettiklerini söyledi.

Önce dolapların sallanmaya başladığını anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Sonra daha da şiddetlenince evden resmen kaçtık. Çünkü bayağı panik olduk. Biz merdivenlerden inerken halen sallanıyordu. Karşı komşumuzun çocuğu dışarıya çıkmış, 'Annem içerde' diye bağırıyordu. Bizi bayağı kötü bir psikolojiye soktu. Deprem azalınca biraz sakinleştik. Ama artçılar sürdü. Ayrıca final sınavlarımıza 1 hafta kaldı. Tam derslere, sınavlara odaklanmıştık deprem oldu. İyice psikolojimiz bozuldu diyebilirim. Evlerde gün içinde durmak çok rahatsız edici olabiliyor. Çünkü hala artçılar sürüyor. Bu nedenle evimin bahçesine çadır kurdum. Gece evde kalmayı istemiyorum. Uyurken yakalanmak çok daha kötü olabilir diye bahçeye çadır kurduk, orada kalıyoruz."

-"Hala etkisindeyim ve hala sallanıyorum diyebilirim"

İlk önce bir şey anlamadığını belirten Burçin Ateş ise arkadaşının "Dışarıya çıkmamız gerekiyor" demesi üzerine evi terk ettiklerini belirterek, "O sırada betonlar üzerime döküldüğünde depremin olduğunu ve binanın üzerimize yıkılacağını düşündüm. O zamandan bu yana eve girerken tedirgin oluyorum. Aileme ulaşmakta sıkıntı yaşadım. Tabii bütün telefon hatları yoğunluktan dolayı iptal oldu. O an yaşadığım sıkıntıyı stresi anlatamam çok güç. Hala etkisindeyim ve hala sallanıyorum diyebilirim" diye konuştu.

Sabri Canberk Gezer de depreme evde ders çalıştıkları sırada yakalandıklarını anlattı.

"Sallanmaya başladığımızda her zamanki gibi bir  deprem sandım. Çünkü adada sürekli deprem oluyor. Ama uzun sürünce ve şiddetlenince koltuğun kenarına yattım" diyen Gezer, şunları kaydetti:

"Zemin katta yaşamama rağmen dışarıya çıkmak aklıma gelmedi. Geçmesini bekledim. Sonra evdeki eşyaların yıkılması, çevredeki o fazla gürültü duvarların çatlamasıyla birlikte kendimi hemen dışarıya attım. Ayrıca final öncesi olması bizi yıprattı. Kendimizi sınavlara veremiyoruz. Evlere de giremiyoruz. Eve girdiğimiz zaman da uyuyamıyorum. Ailem de panik yapıyor. Bir an önce bu sıkıntının bitmesini diliyorum."

-"Gemide yakalandık. Geminin altından bir titreme geldi"

Deprem günü Gökçeada'dan çıkıp Bozcaada'ya gittiğini dile getiren Can Mete şunları söyledi:

"Gemide yakalandık. Önce ne olduğunu anlamadık. Geminin altından bir titreme geldi. Geminin makine alakalı bir şey sandık. Gemiden indik, insanların yüzleri biraz sararmıştı. O an birisi 'Deprem oldu' dedi. Tam o sırada telefonlar çalmaya başladığında işin ciddiyetini anladım."

Onur Özden de yaşadığı şoku şöyle dile getirdi:

"Buranın deprem bölgesi olduğunu biliyordum ve ona göre hazırlık yapmıştım. Deprem olduğu an 17 Ağustos'ta yaşanan ve bize anlatılanları uygulayıp bir hayat üçgeni oluşturdum. Deprem sarsıntısı biraz azalınca da zaten birinci katta oturuyorum hemen dışarıya çıktım. ve bundan sonra depremin sona ermesini bekledim."

-Cep telefonuyla görüntüledi

Arkadaşıyla markete ekmek almaya gittiği sırada depreme yakalanan Cemre Erdoğan ise o anları cep telefonuyla görüntüledi.

İnsanların birden bire kaçmaya başlamasıyla çok korktuğunu ifade eden Erdoğan, "Arkadaşımla markete ekmek almaya gidiyorduk. Tam markete yaklaştık, oradaki bir abla 'Deprem oluyor' diye bağırmaya başladı. Herkes bir yerlere koşuşturuyordu. ve yaşadığımız panik tarifsiz. Hemen cep telefonuyla o anki paniği çekmek istedim. Ancak kendi yaşadığım panikle ikisi karışmış. Gerçekten çok kötüydü" dedi.

24 Mayıs Cumartesi günü saat 12.26'da meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremde Gökçeada'daki çok sayıda evde hasar meydana gelmiş, bazı ibadethaneler yıkılmış, oturulamayacak durumdaki evler boşaltılmıştı. - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Finale Hazırlanırken Depreme Yakalandılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement