Doğrudan" Ekilirse 3 Mavi Tünel Kadar Daha Su Kazanılabilir - Son Dakika
Yerel

Doğrudan" Ekilirse 3 Mavi Tünel Kadar Daha Su Kazanılabilir

Doğrudan" Ekilirse 3 Mavi Tünel Kadar Daha Su Kazanılabilir

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu: "Sadece doğrudan ekim sisteminin, özel bir destekleme programı ile Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde'den oluşan KOP Bölgesi genelinde yaygınlaştırılması durumunda yıllık yaklaşık 900 milyon metreküp su, yani 3 Mavi Tünel kadar daha su tasarrufu.

21.05.2014 13:13

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, KOP bölgesinde sadece doğrudan ekim sisteminin desteklenip  yaygınlaşmasıyla, yıllık yaklaşık 3 Mavi Tünel kadar daha suyun tasarruf edilebileceğini söyledi.

Tarımın yeni tasarruf modeli olan; münavebede doğrudan ekim sistemini yerinde görmek için Cihanbeyli ilçesinde bir tarlayı ziyaret eden Prof. Dr. Babaoğlu, Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Fatih Özdemir, Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmazkart, Tarım Kredi Kooperatifleri Konya Bölge Müdürü İsmail Ezgin ile birlikte sahada incelemelerde bulundu.

"Yıllık su tasarrufu 3 Mavi Tünel'e eşit"

Mehmet Babaoğlu, burada yaptığı açıklamada, münavebede doğrudan ekim modelinin istenilen seviyede yaygınlaştırılması halinde yıllık 300 milyon metreküp su taşıyacak olan Mavi Tünel'in 3 katı bir tasarrufu beraberinde getireceğini belirtti.

KOP illeri için yıllık toplam 700 milyon lira civarında tarımsal destekleme yapıldığını ifade eden Babaoğlu, "Bu desteklerin yaklaşık 185 milyon lirası mazot, gübre ve toprak analiz desteğidir. Bunun yerine model olarak KOP gibi kurak bölgelerde başlatılacak ve mevcut desteklemeleri de dikkate alacak şekilde geliştirilecek tek bir doğrudan ekim destekleme programı düşünülebilir" dedi.

Prof. Dr. Babaoğlu, doğrudan ekimle daha tasarruflu, rekabetçi bir üretim sağlanarak, uygulamanın bölge geneline yaygınlaştırılmasıyla yıllık 745 milyon lira ekstra kazanç elde edilebileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu sistemle maddi olarak değeri ölçülemeyecek yer altı ve yer üstü su kaynaklarının kaybı azalacak, sürdürülebilirlik sağlanmış olacak, toprakların organik maddesi ve verimliliği artacak, su tutma kapasiteleri artacaktır. Bu nedenle bölgede doğrudan ekim yapılacak alanlarda dekar başına destek verilerek model bir programın başlatılması bu bölge için gerekli, hatta zaruridir. Kuru tarımın yaygın olduğu KOP bölgesinde doğrudan ekim uygulamasına geçiş yapılması için alan bazlı destekleme programlarına ihtiyaç var. Sadece doğrudan ekim sisteminin özel bir destekleme programı ile Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde'den oluşan KOP Bölgesi genelinde yaygınlaştırılması durumunda yıllık yaklaşık 900 milyon metreküp su, yani 3 Mavi Tünel kadar daha su tasarrufu sağlanabilir. Yağışı yetersiz olan bölgelerde bu sistemin uygulanması çok önemli."

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Danışmanı olan Prof. Dr. Bayram Sade ise KOP Bölgesi genelinde 1 milyon hektara yakın nadas alanı bulunduğunu, ancak etkin bir nadas yapılamadığı için bu alanlarda su tutulamadığı gibi toprağın işlenmesi sonucu toprak yapısının da bozulduğuna ve erozyona uğradığına dikkat çekti.

Doğrudan ekimle birlikte nadas alanlarının da daralabileceğini ifade eden Prof. Dr. Sade, bölge için biran önce bir destekleme programı oluşturulması gerektiğini ve zaman içinde suyu az, yağışları yetersiz tüm Orta Anadolu Bölgesi'ne bu projenin yaygınlaştırılmasının Türk tarımı adına çok önemli bir konu olduğunun altını çizdi.

Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar da halk arasında "doğrudan ekim", "anıza ekim" veya "azaltılmış toprak işleme" gibi isimler alan toprak işleme yönteminin Konya ve KOP Bölgesi genelinde hızla yaygınlaştırılması için çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Baydar, doğrudan ekim yönteminin klasik ekime göre eşdeğer verim sağladığını, hatta ekim-dikim maliyetlerini düşürdüğü için verimliliği ve karlılığı artırdığını bildirdi. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Doğrudan' Ekilirse 3 Mavi Tünel Kadar Daha Su Kazanılabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement