Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

1.İSKENDERUN Uluslararası Heykel Sempozyumu başladı.

22.05.2013 15:25

////////////

heykeltraşlar iş başında

1. İSKENDERUN Uluslararası Heykel Sempozyumu başladı. İspanya, Fransa, Romanya, Gürcistan, Almanya ve Türkiye'den toplam 11 uluslararası heykel sanatçısı, 17 Haziran'a kadar sürecek etkinlikte eserlerini ortaya çıkaracak. Heykeltraşlar, çalışmalarını Atatürk Bulvarı sahil bandı üzerindeki Belediye otoparkında gerçekleştiriyor.

Heykel sempozyumu, Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Dr. Füsun Sayek'i anmak amacıyla her yıl Ağustos ayında İskenderun Arsuz yöresinde düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür etkinliklerinin bir uzantısı olarak İskenderun Belediyesi'nin katkılarıyla yapılıyor. Sempozyum hakkında bilgi veren

Prof. Dr. İskender Sayek "11 sanatçı bir ay sürede toplum içerisinde heykel yapacak. Toplumla bir etkileşim içerisinde, toplumu biraz sanata duyarlaştırma, heykel sanatını biraz daha ön plana çıkarma amacıyla yapılan bir sempozmum" dedi. Prof. Dr. İskender Sayek, İskenderun dokusuna uygun heykeller yapılacağını ve eserlerin kalıcı bir açık hava sergisi anlayışıyla kentte kalacağını kaydetti. Sayek, şöyle devam etti:

"Kentin uluslararası düzeyde tanıtılması, kültür ve sanat yoluyla gerçekten çok önemli. Kent sanat değeri yüksek eserlerle kalıcı nitelikli bir görüntüye kavuşmuş olacak. Koleksiyon olacak, açık hava müze olacak, belki ileriki tarihlerde resim heykel ve sanatın diğer alanlarında da çalışmalar fırsatı olabilir. Bununla ilgili dünyada çok güzel örnekler var. Sanat dünyadaki barışı sağlayacak en büyük unsur. Şu an birçok yerde savaşlar var ama sanatçı duyarlılığı bana göre bunu engelleyecektir. Herkesin bir anlamda sanat, spor gibi aktivitelerle yakından ilgilenmesi gerekir."

İskenderun 1. Uluslararası Heykel Sempozyumu'na Nicolae Fleissig (Fransa), İvan Tesiskadze (Gürcüstan), Nobert Jaeger (Alman), George Sorin Purcaru (Romanya), Amancio Gonzales (İspanyol), Berika İpekbayrak (Türkiye), Nesrin Karaca (Türkiye), Serdar Kaynak (Türkiye), Ferit Özşen (Türkiye), Kemal Tufan (Türkiye) ve Özgür Özberkan (Türkiye) katılıyor.

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),(DHA)

(22.5.2013 FOTOĞRAFLI)

////////////

Festival tarihi kitap oldu

MERSİN'in Silifke ilçesinde bu yıl 40'ıncısı düzenlenen Uluslararası Kültür Haftası'nın 40 yılı 'Silifke Festival Tarihi' adlı kitapta toplandı.

Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, Türk Folklor Araştırmaları Kurumu Genel Başkanı Prof.Dr.İrfan Ünver Nasrattınoğlu ve Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mevlüt Partal, 'Silifke Festival Tarihi' adlı kitabın tanıtımını yaptı. Sivil toplum örgütleri ve meslek gruplarını ziyaret eden Belediye Başkanı Öngel, şu bilgileri verdi:

"Bu hafta belediyemizin organize ettiği en büyük ve süre olarak da en uzun günlerden oluşan bir kültür etkinliğidir. Aynı zamanda başlangıç tarihi itibari ile de Türkiye'nin en eski festivallerinden biridir. 1999'dan 2013 yılına kadar yaptığım 15 yıllık Belediye Başkanlığı süresince de Uluslararası Silifke Kültür Haftası Müzik ve Folklor Festivali'nin düzenleme ve yürütme kurulu başkanlığını da yaptım. Biz bugüne kadar olanları bunların yaptıkları çalışmaları bir nebze de olsa belgelendirmeye çalıştık. Bundan sonra kutlanacak Silifke Kültür Haftası'na ışık tutsun diye güzel bir çalışma yaptık. Kitabın yapımında ve hazırlanma çalışmasında emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum."

Mehmet OKUR/ SİLİFKE(Mersin),(DHA)

(22.5.2013)

////////

Geleceğin tasarımcılarından sergi

MERSİN Üniversitesi (ME.Ü) Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu 4'üncü sınıf öğrencilerinin mezuniyet sergisi açıldı.

Bu yıl ikinci mezunlarını veren okulun sergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Güzel Sanatlar Galeri'nde izlenime sunuldu. Serginin açılışına, MEÜ Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu Müdür Vekili Prof.Dr.Sedat Bilgen, Bölüm Başkanı Dr. Meltem Gürbüz, öğretim görevlileri Serkan Gönenç ve Nevzat Kürşat İnan ile öğrenciler katıldı. Açılış öncesi konuşan Sedat Bilgen "Birinci sınıftan beri sizler üzerinde verdiğimiz emeklerin karşılığını aldığımızı görmek bizleri mutlu ediyor. Sergiyi gezdiğimde uzmanlık alanım olmamasına rağmen görgü ve tecrübelerime dayanarak her sene bu mezuniyet sergilerinde sergilenen ürünlerin kalitesinin arttığı görmekten büyük memnuniyet duyuyorum" dedi.

Bölüm Başkanı Dr.Meltem Gürbüz ise öğrencilerin emeklerinin karşılığını görmenin kendilerini çok sevindirdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Çünkü onların gerçekten 4 yıl boyunca bizim elimizde böyle tek tek gelişimlerini görebiliyoruz. Öğrencilerimiz çok gayretli. Bu yıl ikinci mezunlarımızı veriyoruz. İlk sergimizi geçen yıl yapmıştık. Gerçekten her yıl kalite artıyor. Önümüzdeki yıl mezun olacak öğrencilerimizde buradalar. Onlardan çok daha iyi şeyler bekliyoruz."

Sergi 25 Mayıs'a kadar açık kalacak.

MERSİN, (DHA)

(22.5.2013, FOTOĞRAFLI)

/////////////////////

Konukların deniz keyfi

Uluslararası Silifke Kültür Haftası etkinliklerine katılan yabancı halk oyunları gurupları, gündüz programın olmadığı saatlerde denize girmenin keyfini yaşıyor.

Silifke Belediyesi'nce 20-26 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Kültür Haftası'na katılmak üzere ilçeye gelen ve Yol-İş Sendikası Eğitim ve Dinlenme Tesisleri'nde konaklayan yabancı konuklar hava sıcaklığının da artmasıyla denize girme olanağı buldu. Romanya, Kosova, Bulgaristan, Ukrayna, Gürcistan, Rusya Federasyonu'ndan Çuvatistan, Dağıstan, Başkurdistan, İnguşetya ve Türkmenistan halkoyunları ekipleri gündüz programları olmadığı saatlerde denize girip, bol bol güneşleniyorlar. Gurupların sorumlusu Atuğ Şenel, tesiste 10 yabancı ülkeden 250'nin üzerinde konuğun misafir edildiğini kaydetti. Şenel konukların, düzenlenen gezilerle de bölgenin tarihi ve doğa güzelliklerini görme fırsatı bulduklarını kaydetti.

Mehmet OKUR/ SİLİFKE(Mersin)

(22.5.2013)

/////////////////////////

Avukatlar dağda

MERSİN Barosu Erdemli Temsilciliği'ne bağlı bir grup avukat, Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı Darboğaz beldesindeki 2 bin 700 rakımlı Bolkar dağlarına tırmanıp eksi 2 derecedeki çinili gölde yüzdü. Etkinlik, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirildi. Grup adına konuşan Avukat Erhan Cırık, hafta içi davaların verdiği stresten kurtulmak ve doğa ile baş başa kalmak için Karagöl bölgesine yılda iki kez geldiklerini söyledi.

Cırık "Bu yıl özellikle 19 Mayıs Gençlik Spor ve Atatürk'ü Anma Bayramı'nı Bolkar dağlarının zirvesinde kutlamak istedik. Ulu önder Mustafa kemal Atatürk'ü Bolkarların zirvesinde bir kez daha minnet ve şükranlarımızla anıyoruz. Ayrıca bizim gibi doğayı çok seven yaşamını kaybeden Avukat Mehmet Özer arkadaşımızı da çok sevdiği çinili gölde anıyoruz. Ayrıca Bolkar dağlarının da Adana Aladağlar gibi Milli Park ilan edilmesini ve korunması özellikle de istiyoruz." dedi.

Avukatlar, etkinlik sırasında kendileri gibi doğayı çok seven ancak 17 Aralık'ta yaşamını yitiren arkadaşları Mehmet Özer'in anısına posterini açtı.

Mehmet DOĞANER/ ERDEMLİ(Mersin), (DHA)

(22.5.2013)

///////////

Erdemli domatesi temiz

ERDEMLİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Türker, Hal'de 2 yıldır alınan domates numunelerinde ilaç kalıntısına rastlanmadığını söyledi.

Gıda Kontrol Şubesi ekipleri, Hal bünyesinde, yaş sebze ve meyvelerden numune alarak denetim yaptı. Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Müdür Türker, şunları kaydetti: "İlçemizde yaş sebze ve meyvedeki ilaç kalıntısını denetlemek ve öğrenmek amacıyla numune alıyoruz. Amacımız ruhsatsız ilaç kullanımını önlemek, insan sağlığına zararlı ilaçların önüne geçerek güvenilir ürünlerin piyasaya sürülmesini sağlamak. Buradan aldığımız numuneleri Mersin İl Kontrol Laboratuarı'na göndererek test ettiriyoruz. Sonuçlar bize geldiğinde de sonuçlara göre durum değerlendirmesi yapıyoruz. İnsan sağlığına zararlı ilaç kalıntısının olduğunu belirlediğimiz yerlere değişik cezalar veriyoruz. İlçemizde şimdiye kadar domates üzerinde yapılan kontrollerde ilaç kalıntısına rastlanmadı."

Müdür Türker, şu anda 5 kişilik ekiple kontrollere devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Mehmet DOĞANER/ ERDEMLİ(Mersin)

(22.5.2013)

/////////////////////////

Emlak ve ÇTV'de son hafta

ADANA'nın merkez Yüreğir İlçe Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Meral Çetin, Emlak ve İşyeri Çevre Temizlik Vergisi ilk taksitinin son ödeme tarihinin 31 Mayıs 2013 olduğunu hatırlattı. Çetin

vatandaşların mağdur olmaması için vergilerini bu tarihe kadar ödemeleri gerektiğini belirtti. Tüm veznelerin 25-26 Mayıs 2013 Cumartesi ve Pazar günleri de açık olacağını kaydeden Meral Çetin, şu açıklamayı yaptı:

"Vatandaşlarımız vergilerini @belediye.yuregir.bel.tr adresinden ödeyebilecek, Yakapınar, Doğankent Mahalleri, Yüreğir Kaymakamlığı Önü ve Kozan Yolu ile Mustafa Kemal Paşa Bulvarı üzerinde bulunan veznelere ödeme yapabilecek. Veznelerimizde bulunan POS cihazı ile de ödeme yapmak mümkün olacak."

ADANA,(DHA)

////////////

Göksel, Silifkelileri coşturdu

ŞARKICI Göksel, Mersin'in Silifke İlçesinde 40. Uluslararası Silifke Kültür Haftası etkinlikler kapsamında Göksel konser verdi. Bu yıl 20-26 Mayıs tarihleri arasında "Mavi Akdeniz Yılı" teması ile

gerçekleştirilen festivaldeki konser için Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü önünde platform kuruldu.

Platformda sahne alan Göksel, seslendirdiği şarkılarla alanı dolduran vatandaşları coşturdu. Yaklaşık 2 saat sahnede kalan Göksel, performansı ile tam not aldı. Sanatçı Göksel'e konser sonrasında Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar tarafından günün anısına teşekkür belgesi, plaket ve çiçek verildi.

Mehmet OKUR/ SİLİFKE (Mersin),(DHA)

(22.5.2013, FOTOĞRAFLI)

//////////

Almanya'ya Kleopatra Dostluk Kapısı

TARSUS'un Almanya'daki kardeş kenti Langen'de, bağışlarla yapılan Kleopatra Dostluk Kapıs törenle açıldı. Törene Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Langen Belediye Başkanı Frieder Gebhardt'ın yanı sıra, Fransa, İngiltere ve İspanya'dan belediye başkanları katıldı. Tören,

kardeş şehir programının mimarı ve koordinatörü, Almanya'da yaşayan Tarsuslu Gazeteci Mehmet Canbolat'ın hazırladığı tiyatro ve müzikal bir programla başladı. Alman medyasının büyük ilgi gösterdiği gösteride Kleopatra'yı canlandıran Tülay Yongacı ile Antonius'u canlandıran Ruşen Kartaloğlu yol boyu halkı selamlayarak Kleopatra Dostluk Kapısı'na yürüdü. Etkinlikte Yeşiller Partisi Bölge Başkanı Stefan Löbig ile Nadir Kurttaş adlı Langenli bir Türk vatandaşı ise, dönemin baskılarını anlatan simgesel sunumla, kölelik koşullarını sergiledi

Açış konuşmasını yapan Langen Belediye Başkanı Frieder Gebhardt, Tarsus ile 22 yıldır süregelen dostluk ilişkilerinin eriştiği boyutun önemli bir aşama olduğunu belirterek, açılan kapının farklı kültür ve inançtan insanların kaynaşmasına bölgesel anlamda zemin sunacağını vurguladı.

Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, kardeş kent uygulaması kapsamında bugüne kadar sayısız proje geliştirildiğini anlattı.

Açılış kurdelesinin kesilmesinden sonra tören katılanlar, Tarsus Parkı'nı gezdi. Tarsus heyeti, ertesi gün ise Toplum-Türk Halk Dansları Festivali'ne katıldı.

Tolunay DUMAN/ TARSUS(Mersin),(DHA)

(22.5.2013, FOTOĞRAFLI)

///////////

Mersin'de sünnet şöleni

Mersin Gönül Elçileri Sutlaşa Otel'de dar gelirli ailelerin 50 çocuğunu sünnet ettirdi. Mersin Gönül Elçileri Koordinasyon Merkezi'nin düzenlediği etkinliğe Zeynep Erim ve 50'ye yakın iş adamı destek verdi. 50 kişinin de kirve olduğu etkinliğe Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, Yenişehir Kaymakamı Mustafa Özaslan, İl Müftüsü Ali Melek ile Aile ve Sosyal Politikalar Mersin İl Müdürü Selahattin Bulut, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri dernekler sendikalar ve çok sayıda davetli katıldı. Sünnet şöleninde çocuklar ve katılımcılar doyasıya eğlendi.

MERSİN, (DHA)

(22.5.2013)

////////////////////////////////

Avrupalı eğitimciler Mersin'de

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında bir çalışma ziyaretine ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerden gelen heyet İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül'ü ziyaret etti. Müdür Gül, yaptığı konuşmada Mersin'deki tüm örgün ve yaygın eğitim kurumlarının hayat boyu öğrenmeye aktif katkı sağladığını söyledi.

Aralarında eğitim uzmanlarının da bulunduğu katılımcılar ise Mersin'e yaptüıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Heyetin 5 günlük programında okul, kurum ziyaretleri ve kültürel etkinlikler yer alıyor.

MERSİN, (DHA)

(22.5.2013)

////////////

ÇDSO kapanışı Özgün'le yapacak

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası'nın (ÇDSO) sezon kapanış konserinde ünlü şarkıcı Özgün, Adanalı hayranlarıyla buluşacak. 2012-2013 konser sezonu programında birçok yerli ve yabancı ünlü solist ve şefi ağırlayan ÇDSO'nun, 24 Mayıs 2013 Cuma günü Çukurova Üniversitesi Açık Hava Amfisi'nde gerçekleştireceği 'Kapanış ve bahar konseri'nin şefliğini Toga Taviş yapacak. Konserde Tolga Kılıç, Öner Tombuloğlu, Orhan Deniz, Volkan Asyalı, Alper Kömürcü ve Mert Şençolaklar da sahne alacak. Yaklaşık iki saat sürmesi planlanan konserin biletleri, ÇDSO gişesi, Enderpark, ÇÜ Son Durak Kafe ve Latina Bar'da satışa sunuldu.

ADANA,(DHA)

(22.5.2013, FOTOĞRAF)

//////////////

Gülnihal'den unutulmaz gece

GÜLNİHAL Musiki Derneği Korosu düzenlediği Türk Sanat Müziği konseriyle Adanalılara müzik dolu bir gece yaşattı. Adını büyük Türk bestecisi Hamamizade İsmail Dede Efendi'nin 'Yine bir gülnihal aldı şu gönlümü' adlı eserinden alan Gülnihal Musiki Derneği'nin Büyükşehir Belediyesi Konser Salonu'ndaki konserine müzikseverler büyük ilgi gösterdi. Şef İhsan Serintürk'ün yönettiği Gülnihal Musiki Derneği Korosu, Segah, Kürdi, Hicaz ve Nihavent makamlarında şarkılar seslendirdi. Ud, keman ve kanun taksimlerinin de yer aldığı konserde 35 kişiden oluşan koro, performansı ile büyük beğeni topladı.

Salih ÜÇTEPE/ Adana, (DHA)

(22.5.2013, FOTOĞRA)

//////////

Ceyhan'da ilk buğday hasadı

ADANA'nın Ceyhan ilçesinde yılın ilk bugday hasadı yapıldı. İlk hasadın yapıldığı tarlada incelemede bulunan İlçe Tarım Müdürü Muharrem Cerit, ilçe genelinde geçen yıl 320 bin dekar alanda buğday üretimi yapıldığını bu yıl ise yüzde 20 düşüş olduğunu vurguladı. Müdür Cerit, "İlçemizdeki ilk buğday hasadını görmekten dolayı mutluyum" dedi.

Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan da Adana'da bu yıl 2 milyon dekar alanda buğday üretimi yapıldığını vurguladı. Tezcan "Bu yıl buğday rekoltesinde nisan yağmurlarının etkisiyle yüzde 15 verim artışı var. İlçe genelinde bu yıl 21 milyon ton buğday rekoltesi bekliyoruz. Türkiye'de buğday üretiminin yüzde 10'una yakın bölümü Çukurova yöresinde karşılanıyor" diye konuştu.

Ceyhan'a bağlı Isırganlı köyünde Farsak ailesinin 2 bin dekarlık alanda yapılan buğday hasadına İlçe Tarım Müdürü Muharrem Cerit, Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Şeref Can, Ticaret Borsa Başkanı Memici Güleçyüz, çiftçi Kemal ve Zafer Farsak katıldı.

ŞAHİN ÖZER/ CEYHAN (ADANA) DHA

(ŞÖ)(EŞ)(22.5.2013 FOTOĞRAFLI)

////////////

Kursiyerler sahnede

TARSUS Belediyesi Şehir Tiyatrosu kursiyerleri, Cezmi Koca'nın yazdığı, Doğan Özgür Kahraman'ın yönettiği 'Ormanda Şenlik' adlı oyunu sahneledi. 75'nci Yıl Kültür Merkezi'nde, Tarsus Belediyesi Şehir Tiyatrosu çocuk kursiyerlerince sahnelenen oyun beğeniyle izlendi. Çok sayıda öğrencinin izlediği oyunun 26 Mayıs'ta bir kez daha izleyici ile buluşacağı açıklandı.

Tolunay DUMAN/ TARSUS(Mersin), (DHA)

(22.5.2013)

//////////

Hamide Akata'dan doğa resimleri sergisi

ÇUKUROVA'nın Kültürünü, Sanatını Koruma, Sanatçısını Destekleme Derneği (ÇUSAD) Başkanı Ressam Hamide Akata'nın resim sergisi açıldı. Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu Fuayesi'ndeki serginin açılışını Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Halil Tüm yaptı. Tüm, 35 resmin yer aldığı sergiyi gezerek, Hamide Akata'dan bilgi aldı. Adana'nın doğal güzelliklerini konu alan eserlerin yer aldığı sergi bir hafta açık kalacak.

ADANA,(DHA) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement