Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

tmmob.ADANA'da Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri, 6235 sayılı TMMOB Kanunu'nda yapılmak istenen değişikliklere karşı olduklarını açıkladı.

06.12.2012 13:41

////////////

tmmob: Birliğimizin dağılmasına izin vermeyeceğiz

ADANA'da Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri, 6235 sayılı TMMOB Kanunu'nda yapılmak istenen değişikliklere karşı olduklarını açıkladı.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanlığı'nda yapılan basın açıklamasına TMMOB'ye bağlı odaların başkanları katıldı. Oda başkanları adına konuşan TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Nazım Biçer, birliklerinin etkisizleştirilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. TMMOB'nin parçalanması için harekete geçildiğini savunan Biçer, "İktidarın adaletsizlik, baskı, korku ve emek karşıtı politikalarına karşı emekten yana, barıştan yana, ezilenin yanında olan TMMOB örgütlülüğümüz, AKP'nin iktidara geldiği günden bu yana demokratik olmayan uygulamalara maruz kalmıştır. Son olarakta TMMOB'nin parçalanması, dağıtılması için düğmeye basılmıştır" dedi.

'TMMOB KÜLTÜRÜ YOK EDİLMEK İSTENİYOR'

TMMOB Kanunu'nun değiştirilmesi yoluyla, mühendis, mimar, şehir plancılığı disiplinlerinin, meslek örgütlülüklerinin tasfiye edilmek istendiğini iddia eden Biçer şöyle konuştu:

"Kanunda yapılan değişiklikle TMMOB'nin etkisiz- yetkisiz bir hale getirilmesi, Bakanlığa bağlanması, merkezi bütünlüklü yapısının parçalanması için çalışılıyor. TMMOB, dün olduğu gibi bugün de mesleki demokratik kitle örgütü olmanın bilinciyle tavrını emekten, insandan, kamu yararından yana koymuştur. AKP, teslim alamadığı TMMOB'yi bu kez çıkardığı torba yasa ile etkisizleştirip parçalayıp yeniden mevzuatını düzenleyerek şekillendirilmek istiyor. Yasa tasarısı ile TMMOB'nin merkezi yapısını dağıtarak, 'İl Odaları' ile meslek odalarımızı kendi rant politikalarına payanda yapmayı amaçlıyorlar. Torba yasa içindeki diğer yasa değişiklikleri ile birlikte mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı meslekleri bilimsel ve kurumsal niteliğinden arındırılarak piyasalaştırılacak. Bakanlığın belirleyeceği mesleki yeterlilik ve sertifikalandırma koşulu ile meslektaşlarımızın mühendislik formasyonları kullanması vesayet altına alınacaktır."

'İMZA KAMPANYASI BAŞLATTIK'

Hazırlanan yasa değişikliğine karşı imza kampanyası başlattıklarını belirten Biçer, şöyle devam etti:

"Bilinmelidir ki; AKP, TMMOB Yasasını değiştirerek, mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmetlerini kamusal niteliğinden arındırarak rant politikalarına açma amacını gütmektedir. TMMOB bu yasaya karşı üyeleri ile birlikte direnecektir ve teslim olmayacaktır. Bizler TMMOB üyeleri olarak meslektaşlarımıza ve odalarımıza sahip çıkacak, birlik ve beraberlik içinde bağımsız ve demokratik meslek kuruluşlarımızın tasfiyesine dur diyeceğiz. Bunun için ilk olarak üyelerimizden odaların internet sayfalarından başlattığımız imza kampanyalarına katılmalarını istiyoruz."

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA,(DHA)

(6.12.2012/FOTOĞRAF-GÖRÜNTÜ)

///////////

Türk dünyasından izler

ADANA Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Altın Koza 13 Kare Sanat Festivali kapsamında Sıtkı Fırat'ın "Türk Dünyasından İzler" adlı fotoğraf sergisi açıldı.

AÇS Sanat Galerisi'ndeki serginin açılışını Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz yaptı.

Adana Ressamlar Derneği ve Seyhan Rotary Kulübü'nün katkılarıyla gerçekleştirilen serginin açılışında konuşan Zihni Aldırmaz, 13 Kare Sanat Festivali'nin ustaları buluşturan etkinliklere ev sahipliği yaptığını belirtti. Festivale katkıda bulunan tüm sanatçılara ve sanatseverlere teşekkür eden Aldırmaz, "Hayatımızda sanat ve spor çok önemli. Terörün de çözümünün sanat, spor ve inançta olduğunu düşünüyorum. Adana sanatçı zengini bir bölge. 13 fotoğraf sanatçısı arkadaşımız anısına düzenlenen 13 Kare Sanat Festivali büyüyerek, gelişerek devam ediyor. Bir kentin yola, altyapıya ne kadar ihtiyacı varsa sanat mekanlarına da o kadar ihtiyacı vardır" dedi.

Fotoğraf Sanatçısı Sıtkı Fırat da Adana'da olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, çektiği fotoğrafların hikayelerini anlattı. Adana Ressamlar Derneği Başkanı Meliha Özgürbüz ve Seyhan Rotary Kulübü Başkanı Cenk Uğurses ise sergiye katılanlara teşekkür etti.

Sergi açılışına hat sanatçı Ethem Çalışkan, fotoğraf sanatçısı Gültekin Çizgen, Mevlana'nın 22'nci kuşaktan torunu Esin Çelebi, Adanalı yazar Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, 13 Kare Sanat Festivali koordinatörleri Haluk Uygur ve İsmail Timuçin ile çok sayıda sanatsever katıldı.

ADANA,(DHA)

//////////

Torunu, Mevlana'yı anlattı

MEVLANA'nın 22'nci kuşaktan torunu Esin Çelebi, Altın Koza 13 Kare Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen söyleşiye katıldı. Mevlana'nın hayatı ile ilgili bilgileri paylaşen Esin Çelebi, ünlü düşünürün eseri Mesnevi ve sema gösterisinin anlamı hakkında da açıklamalarda bulundu. Adana

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, söyleşinin ardından Esin Çelebi'ye çiçek veerek teşekkür etti. Daha sonra Esin Çelebi'nin başkan vekili olduğu Uluslararası Mevlana Vakfı Rumi Türk Musikisi Topluluğu konser verdi.

ADANA,(DHA)

////////

Aydoğdu: Tarıma istatistikler yön veriyor

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) Bölge Müdür Vekili Hakkı Aydoğdu, tarımsal çalışmalara istatistiki bilgilerin yön verdiğini söyledi. Aydoğdu, TÜİK Bölge Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün işbirliğiyle Büyük Sürmeli Oteli'nde düzenlenen 'Tarım İstatistikleri Veri Derleme Yöntemleri' eğitim programında bir konuşma yaptı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çalışanlarına hitap eden Aydoğdu, tarım politikalarının oluşturulmasında istatistiki bilginin önemini anlattı. Aydoğdu: "Burada yapılan iş önemsiz gibi görünse de çok önemli bir iş. Süne ile mücadeleden, hayvan aşısından daha önemli. Çünkü bakanlıklar bu verilere göre politika belirliyor. Ne kadar hayvanın aşılacağı, ne kadar alanda ne konusunda çalışmalar yapılacağı hep bu veriler çerçevesinde oluşuyor. Bu verilerdeki yanlışlık birçok önemli soruna yol açar" dedi.

Konuşmanın ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çalışanlarına 'İstatistik Bilgi Sistemi' (İBS) ve 'İstatistik Veri Ağı' (İVA) konularında eğitim verdi.

Çilem ANITKAN/ ADANA, (DHA)

(6.12.2012, FOTOĞRAF)

////////////

Doktora 'alo' baskısı

MERSİN Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) Başkanı Dr. Gürbüz Şen, Sağlık Bakanlığı'nın şikayet ve istek hattı olan 'Alo 184'ün kapatılması gerektiğini savundu. Dr.Şen "Alo 184 hattı ölüm hattına dönmüştür. Bu hatta yapılan asılsız şikayetler yüzünden birçok sağlık çalışanı idari soruşturma, baskı ve şiddete maruz kalmaktadır" dedi.

Dr. Şen 'Alo 184' hattı ve Sağlık Bakanlığı'nın Aile Sağlığı Merkezleri'nde uygulamaya başladığı 'hasta memnuniyeti' anketi ile ilgili basın açıklaması yaptı. Şen, Alo 184 hattının kapatılması talebinin gerekçesini şöyle açıkladı:

"Alo 184 hattı artık ölüm hattına dönüşmüş durumda. Her gün bu hatta binlerce kışkırtılmış hasta ve hasta yakını telefon açmakta ve bu nedenle yüzlerce sağlık çalışanı idari soruşturma, baskı ve şiddete maruz kalmaktadır. Herhangi biri bu hattı arayıp, olmadığı halde bu doktor beni taciz etti ya da bana kötü davrandı dese hemen o doktor hakkında soruşturma başlatılıyor. Böyle bir şey kabul edilemez. Bu hattı bazı kişiler olumsuz şekilde kullanıyor."

ANKET İSTEMİYORUZ

Sağlık Bakanlığı'nın Aile Sağlığa Merkezleri için özel bir şirkete yaptırdığı 'hasta memnuniyeti' anketinin de kendilerini rencide ettiğini dile getiren Şen, şöyle konuştu: "19-20 yaşlarında sağlıkla hiçbir ilişkisi olmayan anketörlere yardımcı olmamız istenmektedir. MAHDER olarak bu 'hasta memnuniyeti' anketini yaptırmayacağız ve anketörleri içeri kesinlikle almayacağız. Bize soruşturma açarlarsa açsınlar. Bu anketi şiddetle kınıyoruz. Anketin içinde bulunan 'Günlük ihtiyaçlarınızı görecek kadar iyi hissetmenize doktorunuz yardım ediyor mu?, Doktorunuz işini yapıyor mu? gibi sorularla amaçlanan nedir, açıklanmasını istiyoruz."

Mustafa İNSAN/ MERSİN, (DHA)

(6.12.2012 FOTOĞRAF)

/////////////////////

Rektörden sanayicilere sitem

MERSİN Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, sanayi ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını ancak, bugüne kadar sanayicilerden gereken desteği göremediklerini söyledi.

Mersin Teknopark'ın, 2013-2016 yılları arasındaki stratejilerini belirlemek amacıyla 'Akdeniz'de Yükselen Değer: Mersin Technoscope' konulu çalıştay düzenlendi. HiltonSA Oteli'nde çalıştaya Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz üniversitelerin yöneticileri, akademisyenler, ticaret ve sanayi sektörlerinden temsilciler katıldı.

Çalıştayda söz alan Rektör Aydın, MEÜ ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın ortaklaşa doktora tezlerinin desteklenmesi programı olmasına rağmen, şimdiye kadar hiçbir doktora tezlerinin desteklenmediği anlatarak, şöyle devam etti:

"Biz üniversite olarak, üniversite-sanayi işbirliğini sağlamak için büyük bir çaba gösteriyoruz ama maalesef hala özlenen üniversite-sanayi işbirliğini Mersin'de gerçekleştiremedik. Son derece üst düzeyde bir laboratuvar kurduk, buranın bir çok donanımını sanayie yönelik olarak oluşturduk. Biz MEÜ olarak, sanayi ile işbirliği yapmak için hazırız. Bu bir davet değil, zorunluluk. Yapabileceğimiz her şey ülkemize katkı olacaktır. Laboratuvarımızın boş durmasını istemiyoruz."

Çalıştaya katılan Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen ile Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Bedestenci de sanayicilerle işbirliğine hazır olduklarını vurguladı. Rektörler, özellikle sektörlerin ihtiyacı olan alanlarda eleman yetiştirilmesi konusunda sanayicilerin kendilerine ışık tutmalarını istedi.

Mersin Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Vali Güzeloğlu ise 3 üniversitenin Mersin'in sahip olduğu en önemli zenginlik olduğunu vurguladı. Güzeloğlu, bu anlamda işbirliklerinin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. Mersin'in bugün dünyada öncelikli izlenen bir bölge olan Doğu Akdeniz'in yükselen değeri olduğunu dile getiren Güzeloğlu, "Bugün ekonomik ve sosyal bütün göstergelerde Mersin, Türkiye'nin ilk 6-8 ili arasında yer almakta, tarımda, sanayide, üretimde yarattığı değerler ortalaması ve bir bütün olarak 81 ili ve 29 büyükşehiri içerisinde bu konumunu muhafaza etmektedir. Hedefimiz, bu konumun ötesine geçmektir" diye konuştu.

Mersin Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz da kurumun mevcut durumunu şöyle özetledi: "Şu anda 54 firma, 350 ar-ge personeli, yüzde 95'in üzerinde doluluk, 2011 yılında gerçekleştirdiğimiz 15 milyon liranın üzerinde gelir, tamamlanan 105 proje, devam eden 75 proje ile Mersin Teknopark, Türkiye'deki ilk 10 teknopark arasında değerlendirilmektedir. Mersin Teknopark, üniversite, kent ve sanayiinin buluşma noktasıdır."

MERSİN, (DHA)

(6.12.2012, FOTOĞRAFLI)

////////////////////

Mersin basını güç birliği yaptı

MERSİN'de Basın İlan Kurumu (BİK) öncülüğünde resmi ilan alan yerel gazetelerin birleşmesi için 2 yıldır sürdürülen çalışmalar sonuçlandı. Varılan anlaşma ile kentte yayın yapan 16 günlük yerel gazete sayısı 9'a düşürüldü. Görüşmeleri sonuçlandırmak için kente gelen BİK Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş, Mersin Şube Müdürü Umut Çor ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (MGC) Ahmet Ünal ile birlikte kentte yayın yapan günlük yerel gazete sahipleri ile kurum şube binasında yapılan toplantıda buluştu.

MGC Başkanı Ünal, bu birleşmelerin Mersin medyasında yepyeni bir sayfa açacağını söyleyerek, "Bu çalışma Mersin'de gazeteciliğin itibarının artırılması yolunda en önemli adımlardan biridir. Bu çalışma Mersin basınında tarihi bir dönemin başlangıcıdır. Mersin'de ilan gazeteciliğine son vererek aynı dertten muzdarip diğer illere örnek olduk" dedi.

BİK Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş da güçlü yerel basın için güç birliği yapılması gerektiğini vurguladı. Delibaş, verdikleri karardan dolayı Mersinli gazetecileri kutlarken "Mersin'de yaklaşık 2 yıldır sürdürülen çalışmaların bugün meyvelerini aldık. Kentte gazetelerin daha nitelikli yayın yapması için yapılan güçbirliğine, BİK olarak destek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu güçbirliği fiilen gazetecilik yapan basın mensuplarının daha çok öne çıkması ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi adına da önemli bir çalışmadır" diye konuştu.

BİK Mersin Şube Müdürü Umut Çor ise gazetelerin bu birleşmeler sayesinde gelirlerini artırıp maliyetlerini düşüreceğini, daha nitelikli ve etkin hale geleceğini kaydetti. Daha sonra gazete sahipleri adına konuşan Mersin Gazete Sahipleri Derneği Başkanı Mete Aktaş, uygulamanın daha etkin gazetecilik yapabilmek amacıyla alındığını dile getirdi.

Toplantı sonrası gazetelerin birleşmesi, pasta kesilerek kutlandı.

Mustafa ERCAN/ MERSİN, (DHA)

(6.12.2012, FOTOĞRAFLI)

////////////

Kadınlar 'fermuar sistemi' istiyor

KADER Mersin Temsilciliği, kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının yıldönümünde, parti temsilcileri ve basın mensuplarıyla bir araya geldi. CHP, MHP ve BDP'den il yöneticilerinin katıldığı toplantıda konuşan KADER Mersin Temsilcisi Ayşe Müzeyyen Demir, kadınların adalet, demokrasi ve eşitlik için seçimlerde 'fermuar' sistemini istediğini söyledi. Demir, bu sitemin 'bir kadın aday-bir erkek aday' şeklinde işlediğini ifade etti. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının ardından 78 yıl geçtiğini belirten Demir, KADER olarak tüm siyasi partilere şu çağrıda bulundu:

"Seçimle gelinen tüm karar organları için aday listelerinin 'Bir erkek-bir kadın' olarak düzenlenmesini istiyoruz. Fermuar denilen bu sistemin artık uygulanması gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Kadınların karar alma mekanizmalarında yer alması için kota yeterli değil. Çünkü kota yine seçilebilir sıralara erkekler, dolgu maddesi olarak da alt sıralara kadınlar yazılıyor. Bunu istemiyoruz. Politik, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda eşitlik için karar alınan tüm yönetim birimlerinde eşit temsil hakkı istiyoruz. Kadınlar, yarınları kendilerinin ve çocuklarının geleceği için mutlaka siyasetle uğraşmalıdır" dedi.

Demir Parlamentoda yasaların erkek çoğunlukla yapıldığı için hala kadınlar adına gereken olumlu adımların çoğunun atılamadığına dikkat çekti. Türkiye'de nüfusun yarısı kadın olduğunu dikkat çeken Demir, bu durumun TBMM'ye yansımadığını anlattı. Demir, şunları söyledi:

"TBMM'deki 550 koltuktan 275'inin kadınların hakkı olduğunu biliyoruz. Erkekler tarafından gasp edilen hakkımızı istiyoruz. Önümüzde yerel seçimler var. Bazı belediyelerin kapatılması ile o belediyelerin seçilen başkan ve meclis üyelerinin yine bazı seçilecek yerlerde aday gösterilerek kadınların alanının daraltılacağını biliyor, buna da hayır diyoruz. Bugüne kadar seçilmişlerin tekrar, tekrar aday olmasını, yine biz kadınların siyasette yeterince yer almamızın önüne geçen engel olduğu biliyor ve bu yöntemlere artık son verilmesini istiyoruz.

Toplantının sonunda ise KADER yönetiminde yer alan ve Mersin Barosu'nun Kadın Hakları Komisyonu Başkanlığına seçilen Av. Seher Yalçınkaya Çetin'e rozet takıldı.

Mustafa ERCAN/ MERSİN, (DHA)

(6.12.2012, FOTOĞRAF)

///////////

OKÜ İlahiyat Fakültesi kararı Resmi Gazete'de

OSMANİYE Korkut Ata Üniversitesi'nde (OKÜ) İlahiyat Fakültesi kurulmasına dair karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. OKÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, bünyelerindeki fakülte sayısının 5'e çıktığını belirterek "İlahiyat Fakültesi'nin kurulmasına destek olmak amacıyla faaliyete geçen Korkut Ata Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yaptırma Yaşatma Derneği'nin, bu aşamadan sonra da üniversitemize destek olarak, OKÜ İlahiyat Fakültesi'nin eksiksiz bir şekilde akademik çalışmalarına başlaması hususunda faaliyetlerini sürdüreceğine olan inancımız tamdır" dedi.

ÖNAL: SÜRECİ HIZLANDIRDIK

Ak Parti Milletvekili Suat Önal da bir açıklama yaparak Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin hayırlı olmasını diledi. Önal "Süreci her aşamasında takip ederek hızlandırdık. Katkıda bulunan ve emeği geçen tüm kıymetli hemşerilerime teşekkür ederim" diye konuştu.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

(6.12.2012

///////////

Adana orkestrası Antalya'ya damga vurdu

ADANALI müzisyenlerden kurulu Grup Mega, Antalya'da verdiği konserde büyük ilgi gördü. Grup Mega, Türkiye Allerji ve İmmünoloji Derneği'nin düzenlediği kongrenin gala gecesinde sahne aldı. Maritim Pine Beach Resort Belek'deki galada, gitarda Muhittin Şengönül, klavyelerde Nadir İzlemek ve Memduh Tekkal, bas gitarda Ertan Özer, bateride Erdal Kaçmaz, solistler Deniz Ersü ve Orçun Utlu'dan oluşan Grup Mega, aryalardan sirtakiye kadar uzanan geniş repertuarıyla izleyenlerden tam not aldı.

Kongre başkanı Prof.Dr.Derya Ufuk Altıntaş "Bu özel geceye Grup Mega ayrı bir güzellik kazandırdı ve Adana'yı layıkiyle temsil etmeleri bizim için ayrıca bir gurur kaynağı oldu" dedi. Grubun solistliğini yapan opera sanatçısı Orçun Utlu da "Üç yıl önce kurduğumuz Grup Mega, güney bölgesinde artık tanınan bir orkestra. Bugün Adana'dan Antalya'ya davet edilmek bizim için önemli bir kilometre taşı" diye konuştu.

ADANA,(DHA) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement