DEÜ-TUSAŞ Akış Dinamiği ve Benzetim Laboratuvarı Açıldı - Son Dakika
Yerel

DEÜ-TUSAŞ Akış Dinamiği ve Benzetim Laboratuvarı Açıldı

DEÜ-TUSAŞ Akış Dinamiği ve Benzetim Laboratuvarı Açıldı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan 'Akış Dinamiği ve Benzetim Laboratuvarı' düzenlenen törenle açıldı. DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Tanarslan, laboratuvarın Türkiye'nin havacılık ve uzay sanayindeki gücünü pekiştireceğini ve ülkemizi küresel ölçekte öncü ülkelerden biri haline getirecek çalışmalara imza atacağını belirtti. TUSAŞ Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özkan Altay ise laboratuvarın genç yeteneklere endüstri deneyimi kazandıracağını ve daha donanımlı bir şekilde iş dünyasına katılmalarını sağlayacağını ifade etti.

13.11.2023 10:20  Güncelleme: 10:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan "Akış Dinamiği ve Benzetim Laboratuvarı" düzenlenen törenle açıldı. DEÜ ve Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) iş birliğinde kurulan laboratuvarın uzay ve havacılık sanayinde önemli bir kazanım olduğunu belirten DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Tanarslan, "Laboratuvarımızın ülkemizi küresel ölçekte uzay ve havacılık alanında daha güçlü kılacak ve bu yönde öncü ülkelerden biri haline getirecek çalışmalara imza atacağına inanıyoruz" dedi.

Bilim dünyasının saygın markalarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) ile yerli üretime dayalı milli havacılık faaliyetlerini geliştirmek amacıyla kapsamlı bir iş birliği protokolüne imza atmıştı. Protokol kapsamında DEÜ Mühendislik Fakültesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü bünyesine kazandırılan "DEÜ-TUSAŞ Akış Dinamiği ve Benzetim Laboratuvarı" açılışı yapıldı. Geleceğin uçuş teknolojilerini şekillendirmek ve milli bir girişim olarak dışa bağımlılığı azaltacak laboratuvarın DEÜ Mühendislik Fakültesi'ndeki açılış töreninde konuşan DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Tanarslan, hizmete alınan laboratuvar ile Türkiye'nin havacılık ve uzay sanayindeki gücünü pekiştireceğine dikkat çekti. Üniversite-sanayi iş birliği noktasında DEÜ'nün önemli bir adım daha attığını söyleyen Prof. Dr. Tanarslan, "Uzay ve havacılık sanayisi üzerine ülkemizin çok büyük yatırımları bulunuyor. Kurulan laboratuvarımız bu açıdan bakıldığında daha da önem kazanmaktadır. Bu laboratuvarda uçak tasarımını ve performans kriterlerini ileriye götürecek yazılım bazlı araştırmalar gerçekleştirilecek. Akış Dinamiği ve Benzetimi Simülasyonları aracılığıyla, gerçek dünya koşullarını bir prototip üzerinde görebilecek; bunların deneylerini uçak üzerinde yapabileceğiz" dedi.

"Ülkemiz öncü olacak"

Prof. Dr. Tanarslan, "Dokuz Eylül Üniversitesi olarak uzay ve havacılık alanının önemini dikkate alarak Mühendislik Fakültemiz bünyesinde Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünü açtık. Bunları yüksek lisans ve doktorayla devam ettirdiğimizde belki de çok önemli bir adımı Dokuz Eylül Üniversitesi olarak ülkemize kazandırmış olacağız. Öncelikle sayın Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar'a ve TUSAŞ yetkililerine, bu anlamlı iş birliği için teşekkür ediyorum. Akış Dinamiği ve Benzetim Laboratuvarımızın, ülkemizi küresel ölçekte uzay ve havacılık alanında daha güçlü kılacak ve bu yönde öncü ülkelerden biri haline getirecek çalışmalara imza atacağına inanıyoruz" diye konuştu.

"Katkımız sürecek"

Törende konuşan TUSAŞ Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özkan Altay, TUSAŞ'ın havacılık, endüstri ve teknoloji disiplinlerinde Türkiye'deki ekosistemin gelişmesinde öncü bir rol üstlendiğini söyledi. Dr. Altay, "Geleceğin teknolojilerini şekillendirmek ve küresel ölçekte rekabet etmek amacıyla büyük bir sorumluluğa sahibiz. Yüksek Öğretim Kurulu ile 2022 yılında imzaladığımız iş birliği protokolü ile üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmek için adımlar atmaya devam ediyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz Dokuz Eylül Üniversitesi - TUSAŞ Akış Dinamiği ve Benzettim Laboratuvarı, bu vizyonun somut bir yansımasıdır. Bu laboratuvar Türk havacılık ve uzay sanayii mühendislerinin geliştirdiği özgür platformlarda kullanılacak ileri Ar-Ge çözümlerinin akademisyen ve öğrencilerimizle birlikte geliştirilmesini sağlayacaktır. Genç yetenekler bu laboratuvar aracılığıyla endüstri deneyimi kazanma şansına sahip olacaklar ve mezun olduklarında daha donanımlı bir şekilde iş dünyasına katılma fırsatı yakalayacaklar" ifadelerini kullandı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel DEÜ-TUSAŞ Akış Dinamiği ve Benzetim Laboratuvarı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement