DEÜ Karaciğer Naklinde 511 Hastaya Ulaştı - Son Dakika
Yerel

DEÜ Karaciğer Naklinde 511 Hastaya Ulaştı

DEÜ Karaciğer Naklinde 511 Hastaya Ulaştı

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, 1997 yılında başladığı karaciğer naklinde 511 hastaya ulaştı.

04.06.2014 16:25  Güncelleme: 16:26

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, 1997 yılında başladığı karaciğer naklinde 511 hastaya ulaştı.

Hastanenin 500. karaciğer nakli için dekanlık binasında kutlama programı düzenlendi. Burada konuşan DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Karaciğer Nakil Ekibi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, Türkiye'de ilk karaciğer naklinin 1988 yılında yapıldığını, kendilerinin de 1997 yılında buna başladıklarını anlattı.

O yıllarda yapılan toplam karaciğer nakli sayısının 38 iken bu sayının geçen yıl bin 248'e yükseldiğine dikkati çeken Astarcıoğlu, bunun büyük başarı olduğunu kaydetti. Astarcıoğlu, Türkiye'deki karaciğer nakillerinin yüzde 80'inin canlı vericiden yüzde 20'sinin ise kadavradan gerçekleştirildiğini, bunun da gelişmiş ülkelere göre zıt bir durum olduğuna işaret etti.

Nakil sayısı 511'e yükseldi

Nakil ekibinden Doç. Dr. Tarkan Ünek ise şubat ayında 500'üncü, şu ana kadar ise 511'nci hastaya karaciğer naklettiklerini belirtti. "Nakillerin 287'si canlı vericiden 224'ü ise kadavradan gerçekleştirildi, 7 hastaya hem karaciğer hem de böbrek aynı anda takıldı" diyen Ünek, hastaların 355'inin erkek 156'sının ise kadın olduğunu anlattı.

DEÜ Hastanesi'nde 500'üncü naklin gerçekleştirildiği Hüseyin Tunca, Hepatit B'ye bağlı karaciğer yetmezliği sorunu yaşadığını kızı Zeynep Orta'nın bağışıyla şubat ayında nakil olduğunu anlattı. Tunca, herkesi kadavradan organ bağışına davet etti.

Zeynep Orta da babasında karaciğer yetmezliği olduğunu öğrendiğinde düşünmeden karaciğerini verdiğini kaydetti.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün de hastanelerinin Türkiye'de örnek gösterilecek bir kurum olduğunu söyledi. Karaciğer transplantasyonlarında devletin hak ettikleri ücreti ödediğini ancak başka ameliyatlarda zarar ettiklerini dile getiren Füzün, hemen hemen bütün üniversite hastanelerinin aynı sıkıntıyı yaşadığını savundu. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel DEÜ Karaciğer Naklinde 511 Hastaya Ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement