Demirözü Barajı Çalışmalarını Yerinde İncelediler - Son Dakika
Yerel

Demirözü Barajı Çalışmalarını Yerinde İncelediler

Demirözü Barajı Çalışmalarını Yerinde İncelediler

Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, İl Genel Meclisi Başkanı Raci Bayrak, AK Parti İl Başkanı Yusuf Elçi, Belediye Meclis Üyesi Şahin Kızılaslan ve AK Parti Yönetim Kurulu Üyeleri, yaklaşık 1 aydır trafiğe kapalı olan Bayburt-Köse Yolu yapım...

11.06.2012 09:29

Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, İl Genel Meclisi Başkanı Raci Bayrak, AK Parti İl Başkanı Yusuf Elçi, Belediye Meclis Üyesi Şahin Kızılaslan ve AK Parti Yönetim Kurulu Üyeleri, yaklaşık 1 aydır trafiğe kapalı olan Bayburt-Köse Yolu yapım şantiyesi ile Çayıryolu - Aydıntepe Projesi Demirözü Barajı Sulaması Kanal İşi kapsamında yapılan kanal kazıma ve boru döşeme çalışmalarını yerinde incelediler.

Projenin hayata geçmesiyle birlikte Bayburt tarihinde 76 Milyon TL projeyle, en büyük yatırım olma özelliğine sahip olacak Demirözü Barajı'ndan 11 bin hektarlık alanı sulama kapasitesinde olacak 326 kilometre uzunluğundaki kanalların çalışmasının olduğu alanı gezen Belediye Başkanı Polat ve beraberindekiler, yetkililerden bilgi aldılar.

Normalde proje süresinin 4 yıl olduğunu ama Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatlarıyla çalışmaların 2,5 yılda bitirilmesi gerektiğini belirten Çayıryolu - Aydıntepe Projesi Demirözü Barajı Sulaması Kanal İşi sorumlusu İnşaat Mühendisi Turan Acuner, 63 Milyon metreküp su kapasitesine sahip olacak Demirözü Barajı'ndan 11 bin hektar alana cazibeyle ve hiçbir enerji kullanılmadan su taşıyacak hattın toplam uzunluğunun 326 kilometre olduğunu söyledi.

Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte bölgedeki arazilerin çok büyük değer kazanacağını dile getiren inşaat mühendisi Acuner, projeyle ilgili şu şekilde teknik bilgi verdi:

"Demirözü Barajı'ndan sulama alanlarına kadar D1 hattı ve D2 hattı denen 2 tane ana hattımız mevcuttur. Bu ana hatlar ovayı ikiye ayırarak diğer kılcal hatlarla beraber tüm ovayı sulamış olacak. Çalışmalarımızı şu anda D1 hattı üzerinde yapmaktayız. Biz bu D1 hattını 3-4 ay sonra bitirdikten sonra D2 dediğimiz hattın çalışmalarına başlayacağız. D2 hattı ovanın doğu kısmını, D1 hattı ise batı tarafını besleyecektir.

Allah kısmet ederse 45 km'lik D1 ve D2 hatlarını bu sene bitirmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki yılda daha ince hatları tamamlayıp bütün bu sistemi nasipse kısım kısım açacağız. Buraya döşemiz olduğumuz borular 2 metre çapında olan borulardır. Buradaki hat uzunluğumuz toplam 326 kilometredir. 45 kilometresi CTP diğerleri ise EDP'dir. Yani bizim D1 ve D2 dediğimiz ana hat borularımız CTP, diğer kılcal diye tabir ettiğimiz küçük hat boruları ise EDP olacak. Bir gelinin Nakış işlemesi gibi bizde bütün bu ovayı işleyeceğiz. ve buradaki sulama sitemi damla sulama yöntemiyle çalışacak. Dünyada artık suyun büyük bir kıymeti var, bu sayede suya hükmedebileceğiz, yani su israfının da önüne geçmiş olacağız. Buradaki suyumuzda kanallara verileceği zaman pompa vb. enerjiye dayalı herhangi bir sistem kullanmayacağız. Yani Demirözü Barajı'nda biriken suyu 10 ATÜ, 6 ATÜ ve 4 ATÜ'lük borularla kanallarımıza dağıtacağız. Burada 1 ATÜ demek 10m'lik su sütununa tekabül etmektedir. Yani Demirözü Barajı'nda topladığımız su, en uç noktaya kadar gidecek. Demirözü Barajı su toplamaya başlamasıyla birlikte yaklaşık olarak 1 yılda dolacağını tahmin ediyorum. Zaman olarak da suyun toplanması ve bizim bu suyu araziye vermemizde tahminen aynı zamanda olacak. Tabi burada proje çalışmaları devam ederken arazi kısmen sulanabilecektir. Yani denetim altında denetimli olmak şartıyla suyu kısım kısım açacağız. Sulama alanı olarak da Batı'da Salyazı Doğu'da Oruçbeyli Köyü'ne kadar olan alanı içerisine alacak. Barajın toplam kapasitesi 63.000.000 metreküp olacak. Yani 10 kilometreye 12 kilometre çapa sahip bir alanda sulama faaliyeti gerçekleşecek."

Projenin tamamlanmasıyla birlikte bölgenin elde edeceği katma değerin çok büyük olacağını bu vesileyle Bayburt'a geri dönüşlerin başlayacağını ve tarımla uğraşan insanların daha istikrarlı olacağını vurgulayan Acuner, "Proje dolayısıyla buradaki tarım potansiyeli 5-6 kat artmış olacaktır. Bu doğrultuda da buradaki nüfusta tahmin edilenin üzerinde artış gösterecek diye düşünüyorum. Yani bir yılda birçok kez mahsul alma imkanı doğacak. Tabi bu ürünlerin çeşitli fabrikalarda işlenip kullanılacağını da düşünürsek çok farklı bir nüfus potansiyeline kavuşulacak. Yani burada sadece 8-10 Bin kişiden bahsetmiyoruz. Bu proje faaliyete girdikten sonra 15-20 bin kişiye iş imkanı doğmuş olacaktır" şeklinde konuştu.

Çalışma alanlarında incelemelerde bulunan ve çalışmalardan oldukça memnun oldukları gözlemlenen Belediye Başkanı Polat ve beraberindekiler, projeye olan güvenlerini ve projenin hayata geçmesi ile birlikte Bayburt'un maküs talihini yeneceğini dile getirdiler. - BAYBURT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Demirözü Barajı Çalışmalarını Yerinde İncelediler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement