Dalyan'da Hanutçuluk Tepkisi - Son Dakika
Yerel

Dalyan'da Hanutçuluk Tepkisi

Dalyan\'da Hanutçuluk Tepkisi

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Beldesi Tekne Kooperatifi üye ve yöneticileri 15 yıldır Hanutçularla mücadele ediyor.

19.07.2012 10:08

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Beldesi Tekne Kooperatifi üye ve yöneticileri 15 yıldır Hanutçularla mücadele ediyor. Bugüne kadar Dalyan Belediyesine, Ortaca Kaymakamlığına, Jandarmaya defalarca bu sıkıntının çözülmesi için başvurdukları halde bir sonuca ise ulaşamadı.

Konu hakkında açıklamada bulunan Kooperatif üyelerinden İlhan Ünsal "Hanutçuluk 15 yıl öncede vardı, bu yılda devam etmekte. Dalyan Tekne Kooperatfi olarak, belediye ve Jandarmanın yardımıyla 4 yola mobesse sistemini kurdurduk. Fakat; biz, hiçbir şekil de netice alamadık. Hanutçuluk yapan kişiler, bizi darp ediyorlar, bize hakaret ediyorlar, bizi tehdit ediyorlar. Hatta şöyle söyleyeyim, teknelerimize bile zarar veriyorlar. Bunları, Belediye Başkanımıza, Kaymakamlığa şikayet olarak aktardık. Bize verilen sözlerle geri döndük hiç bir şekilde sonuç alamadık. Biz, burada vergimizi, sigortamızı, iskele ücretimizi ödüyorsak, yaşadığımız bu büyük sıkıntının giderilmesini isteme hakkımız da olmalı. Ama maalesef defalarca istememize rağmen, bu isteğimiz, bir türlü karşılanmadı" dedi.

Kooperatif üyelerinden Raşit Yıldırım ise bu yıl, bu konuya bir çözüm noktası bulunmasını istediklerini belirterek, "10 kişinin hakkından gelemiyoruz. 15 saat iskelede oturuyorum. Neyin ne olduğunu görüyorum. Benim bile bir zaman önce teknemi kapattılar. Diyecek sözüm kalmadı. Yetkili yerlerden destek bekliyoruz. Özellikle şunu belirtmek istiyorum: Dalyan Tekne Kooperatifi'nin adını kullanarak, kimileri 'Başkanı benim', kimileri, üyesiyim diyerek, kooperatifimizi bile işlerine alet ediyorlar. Bizlerin tüm evrakları olduğu halde, kaç yıldır bu sektörde hizmet versek de, bu tip şahıslar yüzünden müşteri bizlerden bile kaçar oldu."

Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin, Hanutçuluğun yıllardan beri kanayan bir yara haline geldiğini belirterek, "Geçmişte olduğu gibi, bugün de hala devam etmektedir. Defalarca, diğer Şirketlerle beraber basın açıklaması yapmamıza rağmen, ortak imzalar, dilekçeler vermemize karşın, hiç bir somut netice alamadık. Yetkili mercilere girişimlerde bulunduk. Ama sonuç vermedi. Çünkü yetkililer, yetersiz olduklarının farkında değiller.

Zabıta görevlendirilmesine rağmen, bu güne kadar bir tane tutanak tutulmuş değil. Kamera sisteminin kurulması bile sonuç vermedi. Kameraya dayalı bir tek tutanak dahi yok. Jandarma ve Belediye'nin takibinde olan kamera sisteminde hiç bir netice almadıysak, bu durum bize, gerçekten bir şeylerin sonuçlanmadığını gösteriyor. 150 kişilik üye sayımız ile hiçbir sonuca varamadık. Aç kalsınlar demiyoruz. Ama, düzenli çalışsınlar.

Dalyan'a gelen otobüs veya taksiyi hemen çevirip de, 'Biz Dalyan Tekne Kooperatifi'nin üyeleriyiz' diyerek müşteriyi alıyorlar. Yüksek meblağda ücret istiyorlar. Size söyle bir olay anlatayım, geçen sene Dalyan'dan tayini çıkan bir komutanımız, beni arayarak misafirleri geleceğini ve yardımcı olmamı istedi. Ben de geldiklerinde beni arasınlar dedim. Misafirler geliyorlar. Hanutçuluk yapan kişiler tarafından kandırılıp, içlerinden biri, 'Ben başkanım' diyerek müşterileri kendi tekneleri ile gezdiriyorlar. Bir süre sonra komutan beni arardı. 'Neden onlardan para aldın? Ben ödemeyi yapacaktım' dediğinde hiç bir cevap veremedim. Geldiklerinden benim haberim bile yoktu. Nitekim araştırmalar sonucunda hanutçular tarafından kandırıldıklarını öğrendim. Gerisini siz düşünün artık" dedi.

Dalyan'a gele misafirlerin burada yaşadıkları olayları gittikleri yerde anlattıklarını belirten Atilla Gültekin, "Dalyan gibi bir yerde Turizmin düşmesi bizleri çok üzüyor. Bildirdiğimiz yerlerde hanutçuluğun önüne geçmesi adına somut bir şeyler yaptıklarına inanmak istiyorum. Üyelerimizin bana karşı da tepkileri oluyor. 'Başkanım neden hala bir çözüm bulamadınız? Yıllardan beri aynı şeyleri söylüyorsunuz' diyorlar. Hiç bir yere varılmadığını onlar da görüyor. Dalyan Tekne Kooperatif Başkanı olarak son defa, gerekli yerlere bildireceğim. Ne yapılabilecekse yapılsın diyorum. Üyelerimden, hissettiğim bir durum var, vermiş oldukları tepkilerden aldığım kadarıyla burada bir protesto gibi durumlar sergileyecekler. Herkes ekmeğini kazansın. Buna bir şey dediğim yok. Ama, yasal yollarla Turizmi zedelemeden yapılsın istiyoruz. Bizler sadece iskelemizde müdahale edebiliyoruz. Ara sokaklarda gezen hanutçuları engellemek, biz değil, belediyenin veya Jandarmanın görevi. Biz burada sadece destek olsunlar istiyoruz" dedi.

Belediye Başkanı ve Kaymakamdan umudu kesen kooperatif üyeleri ve yönetimi, aralarında imza toplayarak konuyu Muğla Valiliğine götürme kararı aldılar. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dalyan'da Hanutçuluk Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement