Cemaat, Urfa'da da Kılıçları Çekti! - Son Dakika
Yerel

Cemaat, Urfa'da da Kılıçları Çekti!

Cemaat, Urfa\'da da Kılıçları Çekti!

Şanlıurfa'da ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, dershanelerin kapatılmak istenmesine yönelik tepsini "Dershaneler emirle kapatılamaz' diyerek gösterdi.

19.11.2013 11:41  Güncelleme: 14:46

Dershanelerin kapatılmak istenmesi ile ilgili eleştiriler tüm ülke genelindeki Hizmet Cemaati'ne yakın Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve meslek odaları tarafından dillendirilirken, benzer tepkiler Şanlıurfa'da da gösterildi.

Derslik başına düşen öğrenci sayısının 48 olduğu ve Türkiye'de en fazla öğretmen açığının bulunduğu Şanlıurfa'da, şimdiye kadar bu yönde hiçbir açıklama yapmayan ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, dün dershanelerin kapatılmak istenmesine yönelik tepki kervanına katıldı. Ertekin, açıklamasında "Dershaneler emirle kapatılamaz' diyerek hükümeti eleştirdi.

Dün konu hakkındaki görüşlerini açıklayan ilk isim Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin, yaptığı yazılı basın açıklamasında, "Dershaneler emirle kapatılamaz" diyerek hükümete yönelik sert tepkisini dile getirdi. Oda Başkanlığı'nda yerel ve ulusal gazetecilere olay hakkındaki hassasiyetini aktaran Ertekin, "Sınavla girilen yerler ya da eğitimini arttırmak, ilerlemek isteyenler oldukça, dershanelerin olması da doğaldır. Bunları emirle kapatmak olmaz, kendilerine ihtiyaç kalmazsa kendiliğinden azalırlar. Nasıl ki enflasyon emirle düşmezse, bir ülke emirle kalkınmazsa, dershaneler de emirle kapatılamaz. Hele hele bunu kuruluşundan belli demokrasimizin, özgürlüklerimizin ilerlemesi mücadelesini veren AK Parti'nin yapması akla mantığa uygun değildir. Hiçbir zararı olmayan eğitime katkı sağlayan, aynı zamanda özel müteşebbislere de iş imkânı sağlayan, hizmet alan ve satanın razı olduğu, üstelik haramda olmayan bu işin yasaklanması demokrasi ile yönetilen ülkelerde mümkün değildir" dedi.

'YASAKLAMA, HÜRRİYETLE BAĞDAŞMAZ'
Ertekin, açıklamasının ilerleyen bölümlerinde yasaklamanın, anayasayla, teşebbüs hürriyetiyle, eğitim alma ve verme hürriyetiyle bağdaşmadığını sözlerine ekleyerek, "Öğrenci ve veliler para verdikleri bir yerden daha çok performans beklerler ve isterler. Para verdikleri için de daha çok çalışırlar. Maddi imkânı olmayan öğrencilerde başarılılarsa zaten dershaneler tarafından parasız veya düşük ücretle okutulmaktadır. Devlet bunların özel okula dönüşmesini istiyorsa, isteyenler dönüşsün. Ancak bu zorla olmaz, yaşayabileceğine inanan dershane olarak kalır. Ancak birçoğunun fiziki imkânları yetersizdir. Özel okullara gidecek öğrencilere destek verilecekse, dershane ücretleri, okul ücretlerinin dörtte biri mertebesindedir. Dert fakir öğrenciler ise devlet bunların ücretini desteklesin, daha az giderle sorunu çözmüş olur" diye konuştu.

'HÜKÜMETİMİZ KENDİNİ DESTEKLEYENLERİ FRENLEMİŞ OLACAK'
Açıklamasında Urfa'dan örnekler sıralayan Ertekin, ilde dershaneler yokken sayılı birkaç kişinin üniversiteyi kazandığını, dershanelerin açılmasının ardından ise, Türkiye'nin en iyi okullarına çok sayıda öğrencinin giriş yapmayı başardığını söyledi. Ertekin açıklamasının ilerleyen bölümlerinde şu sözlerine yer verdi: "Dershaneler kapatılırsa en iyi okullara Ankara İstanbul gibi şehirlerdeki ünlü okullardan öğrenciler gidecek, bizim gibi geri kalmış yerlerin çocukları, dolayısıyla şehrimizde geri kalacak. Anadolu çocuklarının önü kapanacak, Başbakanımızı ve zihniyetini beğenmeyenlerin önü açılacaktır. Hükümetimiz farkında olmadan kendini en çok destekleyen tabanı frenlemiş olacaktır. Geri kalmış illeri zenginlikte birleştirmek varken bizi fakirleştirerek birbirimize eşitleyecektir. Böyle bir yol yol değildir. Böyle bir davranışın karşılığı dünyada da ahrette de hüsrandır.

Yol yakınken böyle anlamsız ve zararlı bir işten vazgeçilmeli, enerjimizi ülkemizi uluslararası arenada nasıl ilerletebilirizi sarf etmeliyiz. Ücretsiz eğitim veren varoşlardaki etüd merkezlerini kapatmak ise ülkemize yapılacak en büyük kötülük olacaktır. Dağa çıkışların ve cehaletin panzehri ve ücretsiz olan bu etüd merkezleri büyük hizmet görmektedirler. Hükümetimizin böyle bir yanlışa imza atacağını zannetmiyorum. İnşallah böyle bir yanlış yapılmaz."

HÜKÜMETİ BECERİKSİZLİKLE SUÇLADI
Toplantı sırasında bir gazetecinin 'Derslik sıkıntısı ve öğretmen açığına neden şimdiye kadar değinmediniz halde dershane konusuna bu kadar hassas davranıyorsunuz?' şeklindeki sorusuna Ertekin, öğretmen açığının beceriksizlikten ibaret olduğunu söyleyerek karşılık verdi.
Ertekin, gazetecilerin bu konudaki eleştirilerine "Bizim tabi çalışmalarımız gösteriş olsun diye değildir. Birçok çalışmamız var bunları da açıklamıyoruz. Diğer eğitim konularında 'Çalışma yapmıyorsunuz' şeklinde bir ifade bize büyük haksızlık olur. Öyle şeyler var ki bizim birinci amacımız icraat yapmaktır. Ondan sonra bunu duyurmak.

Öğretmen açığımız da bir muamma. Tayin bekleyen çok öğretmenimiz var. Diğer yandan okullardaki öğretmen açığımız da bir beceriksizliktir" şeklinde karşılık verdi.

43 STK ADINA ŞUGİAD DA AÇIKLAMA YAPTI
Dershane ve etüt merkezlerinin kapatılması ile ilgili yine Hizmet Cemaati'ne yakınlığı ile bilinen 43 Sivil Toplum Kuruluşu Şanlıurfa Genç İşadamları Derneği'nde (ŞUGİAD) buluşarak, dernek başkanı Mehmet Öksüzoğlu sözcülüğünde dershane kapatılmasına yönelik eleştiriler yöneltti. Öksüzoğlu açıklamasında, "Fakir, hastaneye, lokantaya gidemiyor diye kapatacak mısınız, yüksek model araba alamıyor diye araba satışını yasaklayacak mısınız?" sözleriyle olayı özetledi.

ÖKSÜZOĞLU: İŞADAMLARI ÇOK ÜZGÜN
İşadamlarının özel eğitime yasak getirmesine anlam veremediğini aktaran Öksüzoğlu, bu durumun iş adamlarını derinden üzdüğünü ifade etti. Öksüzoğlu açıklamasında, "Dershaneler ve etüd eğitim merkezleri bir ihtiyaçtan doğmuştur. Bir sebebin sonucudur. MEB'in, dershanelerin çıkış sebebini ortadan kaldırmak yerine direk bu kurumları kapatmaya çalışması akıl almaz bir tavırdır. Biz özel teşebbüsler arasında, yarın 'fakir gidemiyor' diye acaba daha kaç iş yerine yasak getirilecek diye konuşulmaktadır. Fakir özel hastaneye gidemiyor kapatacak mısınız? Lokantaya gidemiyor kapatacak mısınız? Pahalı araba alamıyor yasaklayacak mısınız? Bu yasakçı tavır hükümetin politikaları ile hiç uyuşmamaktadır" diye konuştu.

'ÖĞRENCİ DERSHANEYE GİTME İHTİYACI DUYUYOR'
Urfa'da derslik başına düşen ortalama öğrenci sayısının 45-50 arasında olduğunu sözlerine ekleyen Öksüzoğlu konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: "Urfa'da öğrencilerin, dersleri, sınavlara hazırlanacak bir şekilde öğrenemeyeceği bir gerçektir. Bunun gereği olarak öğrenciler etüd merkezi ve dershaneye gitme ihtiyacı duymaktadır. Halihazırda 500 bin lise mezunu gencimizin üniversite hayalleri son bulacaktır. Ayrıca STK'ların görüşü alınmadan, oldu-bittiye getirip hiçbir geçerli sebep göstermeden bu kapatma kanununu çıkarması hükümetinize olan güvenimizi sarsmıştır. Milletimizin vicdanında yaralar açmış, güven sorunu meydana gelmiştir. Eğer bölgemizde ihracat artacaksa ve iş adamlarımız gelişecekse, bu, kaliteli eğitim ve okumuş bir nesil ile olabilir."

Bu arada iş alanında bu açıklamalar yapılırken, eğitim sendika ve temsilciliklerinin olaya suskun kalışı akıllarda soru işaretleri bıraktı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Cemaat, Urfa'da da Kılıçları Çekti! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement