Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Baysal: "Hastanelerde Kuduz Aşısı Bulunmuyor" - Son Dakika
Yerel

Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Baysal: "Hastanelerde Kuduz Aşısı Bulunmuyor"

Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, hastanelerde kuduz aşısı bulunmadığını söyledi. Bursa Tabip Odası Başkanı Levent Kumaş da hastanelerde kuduz aşısı bulanmadığına ilişkin kendilerine de hem hasta hem de hekimlerden şikayetler geldiğini belirterek, “Bu durumu halk sağlığı açısından kabul edilemez buluyoruz. Kuduz basit bir hastalık değil, sonucu ölümcül olabilir. Sağlık Bakanlığı gerekli önlemleri almalı” dedi.

31.12.2022 10:06  Güncelleme: 10:12

ZEHRA DEĞİRMENCİ/ SİBEL KAHRAMAN

Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, hastanelerde kuduz aşısı bulunmadığını söyledi. Bursa Tabip Odası Başkanı Levent Kumaş da hastanelerde kuduz aşısı bulanmadığına ilişkin kendilerine de hem hasta hem de hekimlerden şikayetler geldiğini belirterek, "Bu durumu halk sağlığı açısından kabul edilemez buluyoruz. Kuduz basit bir hastalık değil, sonucu ölümcül olabilir. Sağlık Bakanlığı gerekli önlemleri almalı" dedi.

Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, hastanelerde kuduz aşısı bulunamadığı şikayetleriyle ilgili ANKA Haber Ajansı'na açıklama yaptı. Bir hekimin muayene sırasında kedi tarafından ısırıldığını, kuduz aşısı yaptırmak istediğini ancak aşı bulamadığını belirten Baysal, şunları söyledi:

"AŞIYA ERİŞİMİMİZ ÇOK KOLAY OLMALIYDI"

"Meslektaşım ağır bir şekilde böyle yaralanınca kuduz aşısı olma ihtiyacı duymuş, hastaneye başvurduğunda da kuduz aşısı olmadığını öğrenmiş. 24 saat içinde bu aşıyı olması gerektiği ve en yakın ilden bu konuda bir sağlık hizmeti alması gerektiği söylenmiş. Balıkesir'e gittiğinde de aşılanamadı. Dolayısıyla meslektaşım şu anda 24 saat içinde olması gereken aşıyı olamadı."

Veteriner hekimler olarak kuduzun yanı sıra hayvandan insana geçen birçok zoonotik hastalıkla karşı karşıya olduklarını söyleyen Baysal, "Kuduz da bu anlamda geri dönüşü olmayan bir hastalık ve kuduzla ilgili olarak biz sürekli tehdit altında olduğumuz için sahipsiz hayvanlara bakıyoruz belediyeler yoğunluklu olmak üzere, bizim erişimimizin çok kolay olması gerektiğini düşündük" dedi.

"KUDUZ TEHLİKESİ VARSA ÜLKENİN HAZIRLIKLI OLMASI GEREKMEZ Mİ?"

Son aylarda tüm Türkiye'de gündem haline gelen sokak hayvanları ve kuduz tehlikesi haberlerine değinen Baysal, "Ama bunu genelde düşündüğümüzde bir yandan çok fazla gündemde, bunun bir kısmı tabii aslında bence çok şey şişirilmiş haberler, sahipsiz hayvanla birlikte kuduz sorunu geçtiğimiz aylarda çok gündemde oldu biliyorsunuz. Biz aslında orada hayvanlara da sahip çıktık. Sadece köpekler kuduz kaynağı değildir, tüm hayvanlarda kuduz olabilir. Yaban hayatı bu konuda aslında risklerden biri. Bunları çok söyledik ama madem bu kadar bu konuda bir endişe vardı, kuduza karşı hazırlıklı olması gerekmez miydi ülkenin? Bir çocuğun kuduzdan öldüğü iddia edildi. İddia edildi diyorum, ben belgeleri görmediğim için. Böyle bir şey yaşadıktan sonra kuduz aşısının olmaması gerçekten bir halk sağlığı sorunu. Ben böyle değerlendiriyorum. Herkes için, halk sağlığı için büyük bir problem" dedi.

"KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ YAYGINLAŞMALI"

Baysal, veteriner hekimler olarak taleplerini şöyle sıraladı:

"Aslında burada birkaç tane talebimiz var. Bir tanesi koruyucu sağlık hizmetlerinin daha yaygınlaştırılması hem insanlar için hem hayvan sağlığı için. Veteriner hekimlerin sağlık sınıfı içinde değerlendirilmesi ve koruyucu sağlık hizmeti verirken aynı zamanda koruyucu sağlık hizmetlerinden de yararlanabilmesi. Bu anlamda sağlık güvencesinin, iş güvencesinin, çalışma güvencesinin sağlık sınıfının tüm haklarıyla aynı olması ve tüm Türkiye'de artık sağlıklı toplum bilincinin daha oturması ve sağlığın daha ulaşılabilir olması hem hayvanlar hem insanlar için."

"TOPLUMUN AŞISIZ KALMASI KABUL EDİLEMEZ"

Bursa Tabip Odası Başkanı Levent Kumaş da hastanelerde kuduz aşısı bulanmadığına ilişkin kendilerine de hem hasta hem de hekimlerden şikayetler geldiğini söyledi. Kumaş, "Bu durumu halk sağlığı açısından kabul edilemez buluyoruz. Kuduz basit bir hastalık değil, sonucu ölümcül olabilir. Sağlık Bakanlığı'nın varlık sebebi toplumun sağlığını korumaktır. Böyle bir durum kabul edilebilecek bir durum değil. Toplumun aşısız ve korunmasız kalması kabul edilebilir bir durum değil. Sağlık Bakanlığı'nın buna ilişkin önlemleri alması gerekiyor, öngörülebilir olması gerekiyor. Bu sorunların çözümü için çaba gösterilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

"SORUNUN TEMELİ KAMUNUN KENDİ İLACINI ÜRETEMEMESİNDE"

Kumaş, şunları söyledi:

"Kesin bir tarih veremeyeceğim ancak son iki haftadır bu bildirimleri almaya başladık. Sorunun sadece Bursa'ya ilişkin olmadığını da söyleyebilirim. Diğer oda başkanlarıyla da görüştüm, benzer sorunlar başka illerde de yaşanıyor. Bunun temeline inecek olursak gerek aşıda gerek ilaçta dışa bağımlılık, kendi aşısını üreten kurumların kapatılması yani kamunun kendi aşı ve ilacını üretemez hale gelmesi aslında bu sorunun kökeninde yatan problemler."

Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Baysal: "Hastanelerde Kuduz Aşısı Bulunmuyor"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Baysal: 'Hastanelerde Kuduz Aşısı Bulunmuyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement