Bayraktar: Çiftçi Bu Yıl Kuraklık Ve Donla Zarar Gördü - Son Dakika
Yerel

Bayraktar: Çiftçi Bu Yıl Kuraklık Ve Donla Zarar Gördü

Bayraktar: Çiftçi Bu Yıl Kuraklık Ve Donla Zarar Gördü

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin kuraklık ve don olmak üzere doğal afetlerle zarar gördüğünü söyledi.

05.06.2014 13:34

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Dünya Çevre Günü'nün çevre sorunlarına dikkat çekmek, doğayı ve dünyayı korumak için küresel farkındalığı artırmak amacıyla her yıl 5 Haziran'da kutlandığını belirtti. Bu yıl Çevre Günü'nün temasının "Küçük Adalar ve İklim Değişikliği" olarak belirlendiğini bildiren Bayraktar, bu yıl kutlamaların "Deniz seviyesini değil, sesinizi yükseltin" sloganıyla yapıldığını vurguladı.

KÜÇÜK ADA DEVLETLERİ YILI

Araştırmaların iklimde meydana gelen değişikliklerin tarih boyunca uygarlıkları derinden etkilediğini gösterdiğini, özellikle sanayideki hızlı gelişim ve insan faaliyetleri sonucu atmosfere verilen sera gazlarındaki artışın günümüzde de iklim değişikliği kavramını önemli kıldığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

" Birleşmiş Milletler, küçük ada devletlerinin sorunlarının çözümüne katkı sağlanması ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin yakalanabilmesi amacıyla 2014 yılını Kalkınmakta Olan Küçük Ada Devletleri Yılı olarak ilan etti. Küçük ada devletleri başta doğal afetler olmak üzere dış etkenlere son derece açık durumdalar ve büyük bir bölümü iklim değişikliğinin oluşturduğu yıkıma karşı mücadele ediyor. Bilindiği gibi atmosfere verilen sera gazlarındaki artış, küresel ısınmaya ve bunun sonucunda iklimin değişmesine neden oluyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından 1988 yılında kurulan ve insan faaliyetlerinin neden olduğu iklim değişikliğinin risklerini değerlendirmek üzere çalışmalar yapan ve Türkiye'nin de üyesi bulunduğu Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 5. Değerlendirme Raporu'na göre, küresel iklimdeki ısınma kesindir. 1950'lerden beri gözlenen değişikliklerin bazıları bin yıllık zaman diliminde benzeri görülmemiş düzeyde. Bu dönemde atmosfer ve okyanuslar ısındı, kar ve buz miktarları azaldı, deniz seviyesi yükseldi ve sera gazlarının atmosferdeki konsantrasyonları arttı.

Yine 1951-2010 yılları arasında küresel ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artış, çok yüksek olasılıkla insan faaliyetlerinden kaynaklandı.

Küresel ortalama deniz seviyesi 1901-2010 yılları arasında 19 santimetre yükseldi.
Rapora göre okyanuslar 21. yüzyıl süresince de ısınmaya devam edecek."

SON 1400 YILIN EN SICAK 30 YILI

Rapora göre yaşadığımız son 30 yılın her on yılının, 1850'den beri gözlenen on yıllık dönemlerden daha sıcak olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Kuzey Yarım Küre'de 1983-2012 yılları arasındaki dönem, muhtemelen son 1400 yılın en sıcak 30 yıllık dönemi oldu. Küresel ortalama yüzey sıcaklığı verileri, 1901-2012 döneminde yaklaşık 0,9°C'lik bir artış gösterdi. Bu dönem boyunca sıcaklıklar dünyanın hemen hemen her tarafında arttı. Küresel ısınmanın 2100 yılı sonrasında da devam edeceği öngörülüyor" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Bayraktar: Çiftçi Bu Yıl Kuraklık Ve Donla Zarar Gördü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement