Bayburt Taşı Fabrikasına Kavuşuyor - Son Dakika
Yerel

Bayburt Taşı Fabrikasına Kavuşuyor

Bayburt Taşı Fabrikasına Kavuşuyor

AB tarafından finansa edilen Doğaltaş üretim ve pazarlama desteği merkezi projesinin yer teslim töreni yapıldı.

05.02.2014 07:13  Güncelleme: 07:56

Avrupa Birliği tarafından finansa edilen Doğaltaş üretim ve pazarlama desteği merkezi projesinin yer teslim töreni İl Özel İdare Genel Sekreterliği toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya Vali Mükerrem Ünlüer, Milletvekili Bünyamin Özbek, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, İl Genel meclis Başkanı Raci Bayrak, AK Parti İl Başkanı Hakan Kobal ve eski Başkan Yusuf Elçi, Özel İdare Genel Sekreteri Ziyeddin Babacan, TSO Başkanı İbrahim Yumak ile bakanlık ve şirket yetkilileri katıldı.

Yapılacak olan Doğaltaş üretim ve pazarlama merkezi hakkında verilen bilgiler sonrası, Özel İdare Genel sekreteri Ziyeddin Babacan ve İl Genel Meclis Başkanı Raci Bayrak tarafından proje hakkında bilgi verildi.

2009 yılında Bayburt İl Özel İdaresi tarafından Bilim Sanayi ve Teknoloji IPA birimine sunulan ve 1 Şubat 2012 tarihinde Operasyonel anlaşması imzalanan "Natural Stone Manufacturing and Markting Support Centre in Bayburt" (Bayburt Doğaltaş Üretim ve Pazarlama Destek Merkezi) projesi, kar amacı gütmeyen ve ortakları Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası, Bayburt Belediyesi, Bayburt İl Özel İdaresi,21 Şubat KSS, Bayburt Ziraat Odası ve Bayburt Mermerciler Derneği olan BAY-MAD-Tar Şirketi tarafından işletilecektir.

İlimizde doğaltaş ocakları ve atölye işlemelerinin çağımız teknolojisine uygun daha az fire ile çalışan, verimli, kapasitesi yüksek işletmeler olması adımlar atılması sağlanacaktır. Bunun yanı sıra yaklaşık 10.000 m2 kapalı alana sahip tesis içerisinde sektördeki işletmelerin kullanımına açık katrak makinası, monolama, plaka cila ve silim hattı, epoksi dolgu hattı, su jeti, 5 + 1 kafa CNC tezgah gibi bir çok makine yer alacaktır. Ayrıca ocak işletmelerimize fizibilite aşamasında destek olunabilmesi için sondaj makinesi de proje kapsamına alınmıştır. Tesisin bünyesinde yer alan pazarlama departmanı işletmelerin yeni pazarlar bulması gerekli değerlendirmenin yapılabilmesi uzman kadrosu ile hizmet vereceği belirtildi.

Proje hakkında verilen bilgiler sonrası bir konuşma yapan Milletvekili Bünyamin Özbek;

"Tüm Türkiye'de her ilde Avrupa birliği projelerinde büyük projeler hayata geçti. Biz bir alt yapı projesi geçirdik, bundan ayrı SODES ve farklı uygulamalı projelerle Bayburt olarak hem İl Özel İdaresi olarak, hem de küçük işletmeler olarak proje sunup, yararlanan illerden birisiyiz. Bunların en büyüğü tabii ki Taş Projesi. Bayburt taşı yıllardan beri Türkiye'ye hizmet eden taştır. Hangi vilayete gidersek gidelim özellikle cami ve minarelerin kaplamasında Bayburt taşını görebiliyoruz.

Bu taş küçük sanayi işletmeleri şeklinde Türkiye'ye açılan bir sanayi sektörü var Bayburt'un tarımdan sonra Türkiye'ye katma değer vermiş olduğu en büyük sektörlerden biridir. Buda profesyonel anlamda başta İl Özel İdaremizin uğraşları sonucu bu yapım projesi bittikten sonra tüm Türkiye'ye yayacağız. Asıl amaç küçük esnafımız burada desteklemek kar gözetilmeden bu proje devam edecektir. Projeye emeği olan şahıslar ve kurumlar var onları göz arda etmemek gerekiyor. Biz heyecan verdikse bu projeye katkımız sadece o olmuştur. Projenin kabul ayağından sonraki süreçte bizleri yalnız bırakmayan Bayburt Belediye Başkanına, Ticaret Odası Başkanımıza bu hususta İl Genel Meclisi üyelerimizin tamamına, Tabii ki Valimiz Makam olarak büyük katkı sağladıkları için teşekkür ediyorum. Bu proje Bayburt'a yapılmış bir hizmettir. İnşallah Bayburt taşı daha iyi bir şekilde Türkiye ve dünya sektöründe temsil edilecek diye düşünüyorum. Bu projeler, hükümetimizin Avrupa Birliği ve diğer projeler başlaması sonucu tüm vilayetler bu şekilde yayılmıştır ve büyük heyecan getirmiştir Sayın Başbakanımıza ve onun Bakanlarına projeyle ilgili Bakanımıza tek tek teşekkür ediyorum."diyerek proje hakkındaki düşüncelerini dile getirdi.

5 yıl gibi uzun bir süreçten geçerek bugünlere gelindiğini belirten Vali Mükerrem Ünlüer;

"2009 yılında başlayıp bu güne kadar uzun bir süreçten geçen gerçekten çok önemsediğim Türkiye ölçeğinde de büyük bir proje. Bununla ne kadar gururlansanız yeridir, gerçekten çok önemli proje. Bu madenin bu bölgede çıkması kendi başına bir anlam ifade etmiyor, önemli olan o madeni işlemektir. Burdur da en kaliteli mermer çıkıyor diyelim ama o mermeri orada yeterince işleyemediğimiz için madeni İstanbul'a geliyor, oradaki özel makinalarda işliyorsunuz Türkiye ve yurt dışına sunuyorsunuz buda maliyeti 3,5 kat arttırıyor. Yani maden ocakları 30,40 liraya çıkarırken tüketiciye 250,300 liraya ulaşıyor. Bu katma değeri de o işleyen tesisler o bölgeler alıyor. Bu fabrika burada bittiği zaman göreceksiniz ki bu makinalarla işlenen bu maden ister traverten olsun, ister mermer olsun Türkiye'nin her tarafında çok rahat kullanılacak hatta dünyanın başka bölgelerinde kullanılacak bir özelikte işlenmiş ürün olacak ve gerçek değerini kazanmış olacaktır.

Bölgemize de büyük bir katkı sağlayacak bunu sadece Bayburt olarak da düşünmüyorum tüm bölgeye de katkısı olacak bir proje olarak görüyorum. Burada bu projeye emeği geçen herkese gerçekten teşekkür etmek istiyorum, şimdiye kadar katkımız olmadı bizim katkımız bundan sonra projenin hayata geçmesinde, işletmeler kurulmasında katkımız olur. Bu proje çok tartışmalı günlerden geçerek çok şükür ki bu günlere geldi. Ben bundan dolayı da mutluluk duyuyorum. İnşallah bundan sonra bölgemize hayırlı olur, emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum. "diyerek konuşmasını tamamladı.

Proje hakkında merak edilen konuların dile getirilmesi ve yetkililer tarafından cevaplandırılmasının ardından yer teslim töreni sona erdi. - BAYBURT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bayburt Taşı Fabrikasına Kavuşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement