Balkansiad 8. Sinerji Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Balkansiad 8. Sinerji Toplantısı

Balkansiad 8. Sinerji Toplantısı

TEB Başekonomisti Çakır: "Bu faizlerle Türkiye ekonomisi belli bir dengeye gelir diye düşünüyoruz.

19.02.2014 22:30  Güncelleme: 13:36

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Başekonomisti Selim Çakır, "Bu faizlerle Türkiye ekonomisi belli bir dengeye gelir diye düşünüyoruz. Büyüme hızı bir parça yavaşlayacak ama buna paralel enflasyon ve cari açık da kontrol altında olacak gibi gözüküyor" dedi.

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD) tarafından bir otelde düzenlenen "8. Sinerji Toplantısı"na konuşmacı olarak katılan Çakır, toplantı öncesi Merkez Bankası'nın faiz kararlarıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Faiz hareketlerinin ekonomiye etkisinin gecikerek olduğunu belirten Çakır, bu gecikmeyle ekonomide yavaşlama etkisinin daha belirgin olacağını düşündüğünü söyledi. Ocak sonu itibariyle kapasite kullanımının fena olmadığını dile getiren Çakır, kredilerde de belli bir yavaşlama görüldüğünü, zaman içerisinde bir parça daha yavaşlama olacağını aktardı.

Çakır, yerel seçimlerin de faizler üzerinde belirsizlik etkisi yaptığına işaret ederek, "Belki yerel seçimden sonra yeniden yatırım kararları hızlanabilir. Faiz kararı şu anlamda başarılı oldu. En azından kurdaki değer kaybını durdurdu. Türk lirası, diğer gelişmekte olan ülkelerin faizlerine göre iyi bir yere geldi. Merkez Bankası ilk denemesinde bu ayarı iyi tutturmuş gibi. Bir süre daha bu faizleri böyle götüreceklerini dile getirdiler. Dolayısıyla bir süre daha bu faizle yaşayacağız" dedi.

Faizlerin daha da yükselmesi için dünyada daha kötü şeylerin olması gerektiğini vurgulayan Çakır, "Son dönemde herkes FED'in tahvil alımlarına fazlaca focus oldu ama özellikle Çin'deki yavaşlama bizi oldukça negatif etkilemeye başladı. Şu aşamada bu faizlerle Türkiye ekonomisi belli bir dengeye gelir diye düşünüyoruz. Büyüme hızı bir parça yavaşlayacak ama buna paralel enflasyon ve cari açık da kontrol altında olacak gibi gözüküyor" açıklamasında bulundu.

BALKANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Naci Şahin de yaptığı konuşmada, Balkanlara yönelik ekonomik bir vizyon oluşturmayı hedeflediklerini vurguladı.

Gerçekleştirdikleri sinerji toplantılarıyla yalnızca kültürel bağın değil ekonomik ilişkilerin de gelişmesini sağladıklarına değinen Şahin, "Toplantılarımıza sağlanan geniş katılım ve basın yansımaları, yaptığımız işin niteliksel boyutunu gözler önüne seriyor. 8'incisini düzenlediğimiz sinerji toplantımızla hem ülkemiz hem de Balkanlar için faydalı sonuçlar elde edileceğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

Toplantıya, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bulgaristan'dan Şumen Valisi Ventsislav Venkov, Rusçuk (Ruse) Valisi Ventsislav İliev, Razgrad Valisi Stoyan Nençev, Tırgovişte Valisi Emel Rasimova, Bulgaristan Çalışma Bakanı ve Milletvekili Totyu Mladenov ile Bursa Teknik Üneversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, Bursa Orhangazi Üniversitesi Prof. Dr. Recep İleri ve dernek üyesi iş adamları katıldı. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Balkansiad 8. Sinerji Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement