Atayurt Halinde Çilek Bereketi - Son Dakika
Yerel

Atayurt Halinde Çilek Bereketi

Atayurt Halinde Çilek Bereketi

Mersin'in Silifke İlçesine bağlı Atayurt halinde çilek, erik ve kayısı üreticileri tarla ve bahçelerde topladıkları meyveleri hale getirmeye başladığı bugünlerde halde yoğun bir hareketlilik yaşanıyor.

08.05.2012 10:45

Mersin'in Silifke İlçesine bağlı Atayurt halinde çilek, erik ve kayısı üreticileri tarla ve bahçelerde topladıkları meyveleri hale getirmeye başladığı bugünlerde halde yoğun bir hareketlilik yaşanıyor.

Atayurt Halinde bu sıralar yoğun bir "Çilek" hareketliliği yaşanıyor. Yurt içi ve yurt dışına günlük 550 ton çilek sevkıyatı yapılan Atayurt Halinde son yılların en büyük hareketliliğin yaşandığı belirtildi. Silifke'de 20 bin dönümlük toplam çilek ekim alanınından 80 bin tonluk rekolte beklenirken bunun 30 bin tonunun yurt dışına ihraç edilmesinin hedefleniyor. Üreticinin yüzü, üründeki bereket ve fiyat ile gülerken, çilek toplamada işinde çalışan genç kızlar ise kazandıkları para ile çeyizlerini hazırlıyor.

Çiftçilerin çilek bahçesini iki yılda bir yeniden kurması, organik gübre ve frigolu fidan kullanılması nedeniyle Silifke çileğinin iri olduğunu ifade eden Atayurt Komisyoncular Derneği Başkanı Ali Türer, bunun da kalite ve verimi beraberinde getirdiğini belirtti. Silifke'de çilek üretiminin önemli bir istihdam sağladığına dikkat çeken Ali Türer, "Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşır. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretiminde yaklaşık 8-10 aya yakın çalışır. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle birlikte Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler de çalıyor. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam oluşturuyor" dedi. Geçmiş yıllarda iri olarak yetiştirdikleri çileğe hormonlu yakıştırması yapıldığını ifade eden Türer, her yıl çilek bahçesini değiştirmeleri nedeniyle iri çilek elde ettiklerini kaydettiler. Türer, "Eğer 3 yıl aynı bahçede üretim yapılırsa çilek küçülür. Hem de verim azalır. Emeğimizin karşılığını alamayız" diye konuştu.

Çileğin dış piyasada Romanya, Polonya, Litvanya, Macaristan ve Rusya'ya ihraç edildiğini, yurt içinde ise İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'ya gönderildiği kaydedildi.

İhracata giden çileğin üreticilerden şu anda 1,75 TL'ye, iç piyasaya giden çileğin ise 1. 35, meysuluk ise 80 KR'a alındığı belirtildi.

Türer, Atayurt halinde şu sıralar çilek hareketliliğinin çok olduğuna dikkat çekerek, "Halimizde 1 sandık 21 kg limon 32 lira, erik 2-4 lira, fasulye 3.20 TL, Domates 2.30 lira, kayısı 7 lira, yeni dünya 5 liradan gidiyor" dedi.

Üreticiler ise, her yıl daha bilinçli üretim yaptıklarını, üretimde organik gübreler kullandıklarını vurguladılar. Çilekte kullanılacak kimyevi gübre, hormon ve ilaç kalıntısının çabuk çürümeye ve şekil bozukluğuna neden olacağını ifade eden üreticiler, öğleye kadar çalışan işçilere de 25 TL ücret ödediklerini belirttiler.

08.05.2012 10: 24: 08

TSI

NNNN - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Atayurt Halinde Çilek Bereketi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement