Asü'de "Atatürk ve Spor" Konferansı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Asü'de "Atatürk ve Spor" Konferansı Yapıldı

Asü\'de "Atatürk ve Spor" Konferansı Yapıldı

Aksaray Üniversitesi'nde (ASÜ) "Atatürk ve Spor" konulu konferans düzenlendi.

18.11.2013 17:22

Aksaray Üniversitesi'nde (ASÜ) "Atatürk ve Spor" konulu konferans düzenlendi.

ASÜ BESYO Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Ünlü, ASÜ konferans salonunda yaptığı konuşmada, Osmanlı'da, Tanzimat Fermanı'nın ilan edilmesiyle özellikle askeri eğitim anlamında birçok değişiklik ve yenileşmenin meydana geldiğini söyledi.

Bu doğrultuda beden eğitimi dersinin, askeri okulların müfredatına girdiğini belirten Ünlü, "Cumhuriyet dönemi öncesinde beden eğitimi ve spor etkinlikleri bir sistem içinde yer almadı, genellikle futbol üzerine odaklandı. Bunun yanı sıra güreş, tenis, eskrim ve yüzme gibi etkinlikler de yapılmıştır. Bazı okulların salonlarında Alman ve İsveç jimnastik aletlerinin olduğu görülmektedir. Aynı dönemde izcilik faaliyetlerinin örgütlenmesine çalışılmıştır. Burada askeri amaç güdülmüş ama sağlam temellere oturtulamamıştır. Genel anlamda Cumhuriyet öncesi spor faaliyetlerinin gelişigüzel yapıldığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyeti ilan etmesiyle, her alanda olduğu gibi spor alanında da önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Ünlü, beden eğitimi ve spor politikasının Atatürk ile şekillendiğini ifade etti.

Atatürk'ün, sporla ilgili ilk icraatının 1915'de Osmanlı Genç Dernekleri Müfettişliğine atanmasından kısa bir süre sonra gerçekleştirdiğini ve o tarihte hazırladığı raporu hükumete sunduğunu aktaran Ünlü, "Atatürk, raporunda, 'Osmanlı Devleti bünyesindeki okullarda jimnastik derslerinin saatlerinin arttırılması gerekiyor' demiştir. Mustafa Kemal Atatürk, sporu hobiden ziyade milli vatan vazifesi olarak görmekteydi. Sporun, yurdun en uzak köşelerine kadar götürülerek okullarda yer almasını, fikren ve ahlaken sağlıklı toplum oluşturulmasını hedeflemişti" dedi.

Konferansın sonunda Ünlü, öğrencilerin sorularını yanıtladı. - Aksaray

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Asü'de 'Atatürk ve Spor' Konferansı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement