Asü Besyo'dan "Atatürk ve Spor" Konferansı - Son Dakika
Yerel

Asü Besyo'dan "Atatürk ve Spor" Konferansı

Asü Besyo\'dan "Atatürk ve Spor" Konferansı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) tarafından "Atatürk ve Spor" konulu konferans düzenlendi.
Konferansta konuşan BESYO Öğretim Üyesi Doç.Dr.Hüseyin Ünlü, Osmanlı'da, Tanzimat Fermanı'nın ilan edilmesiyle...

18.11.2013 15:51

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) tarafından "Atatürk ve Spor" konulu konferans düzenlendi.

Konferansta konuşan BESYO Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Ünlü, Osmanlı'da, Tanzimat Fermanı'nın ilan edilmesiyle birlikte özellikle askeri eğitim anlamında birçok değişiklik ve yenileşmenin meydana geldiğini belirterek, bu doğrultuda beden eğitimi dersinin askeri okulların müfredatına girdiğini söyledi. Cumhuriyet dönemi öncesinde beden eğitimi ve spor etkinliklerinin bir sistem içerisinde yer almadığını ve genellikle futbol üzerine odaklandığını anlatan Hüseyin Ünlü, "Bunun yanı sıra güreş, tenis, eskrim ve yüzme gibi etkinlikler de yapılmıştır. Bazı okulların salonlarında Alman ve İsveç jimnastik aletlerinin olduğu görülmektedir. Aynı dönemde izcilik faaliyetlerinin örgütlenmesine çalışılmıştır. Burada askeri bir amaç güdülmüş ama sağlam temellere oturtulamamıştır. Genel anlamda Cumhuriyet öncesi spor faaliyetlerinin gelişigüzel yapıldığını söyleyebiliriz" dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyeti ilan etmesiyle birlikte, her alanda olduğu gibi spor alanında da önemli gelişmeler yaşandığına temas eden Doç. Dr. Hüseyin Ünlü, beden eğitimi ve spor politikasının Atatürk'le birlikte şekillendiğini ifade etti. Atatürk'ün, sporla ilgili ilk icraatını 1915 yılında, Osmanlı Genç Dernekleri Müfettişliğine atanmasından kısa bir süre sonra gerçekleştirdiğini ve o tarihte hazırladığı bir raporu hükümete sunduğunu söyleyen Ünlü, "Atatürk, raporunda, "Osmanlı Devleti bünyesindeki okullarda jimnastik derslerinin saatlerinin arttırılması gerekiyor" demiştir. Mustafa Kemal Atatürk, sporu hobiden ziyade milli bir vatan vazifesi olarak görmekteydi. Sporun, yurdun en uzak köşelerine kadar götürülerek okullarda yer almasını; fikren ve ahlaken sağlıklı bir toplum oluşturulmasını hedeflemişti" diye konuştu. - AKSARAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Asü Besyo'dan 'Atatürk ve Spor' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement