Arü'de "Manas'ın Görünen Yüzleri" ile Buluşma - Son Dakika
Yerel

Arü'de "Manas'ın Görünen Yüzleri" ile Buluşma

Arü\'de "Manas\'ın Görünen Yüzleri" ile Buluşma

Ardahan Üniversitesi (ARÜ), Kafkasya’nın kültürel değerlerini ortaya çıkaracak nitelikteki çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürüyor.

03.06.2014 16:03

Ardahan Üniversitesi (ARÜ), Kafkasya'nın kültürel değerlerini ortaya çıkaracak nitelikteki çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürüyor.

ARÜ tarafından düzenlenen "Tebriz Geceleri" adlı programın ardından, 28 Mayıs 2014 tarihinde Türk ve İranlı Aşıklar bir araya geldi. "Türk-İran Aşıklar Şöleni" isimli program ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) konferans salonunda gerçekleştirildi.

"Manas'ın Görünen Yüzleri" Bir Araya Geldi

Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak'ın yürüttüğü "Manas'ın Görünen Yüzleri: Kayçılar- Akınlar-Ozanlar- Aşıklar" adlı proje kapsamında düzenlenen şölene İran-Umriye'den Ali Karimi Gharehaghaji ile Ghorban Pourvali Alyar teşrif etti. Ardahan-Çıldırlı aşıklar Faruk Erdoğan, Memet Oktay Ergani ve İsrafil Uzunkaya'nın katılımıyla Manas'ın görünen yüzleri bir araya geldi.

Saat 15.30'dan itibaren başlayan şölene İl Kültür ve Turizm Müdürü Sıddık Alagöz, İBEF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mitat Durmuş, Prof. Dr. Ceval Kaya, Prof. Dr. Hüseyin Türk, Doç, Dr. Mustafa Karabıyıkoğlu, Yrd. Doç. Dr. Ahmet İçli ile öğretim elemanları ve İBEF öğrencileri katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak, Türk ve İran aşıklarını takdim ederek sahneye davet etti. Sahneye çıkan aşıklar hep birlikte hoş geldin şiirlerini söyledi. Şiir dinletisinin ardından aşıkların her biri sahnede yeteneklerini sergiledi. Ayrı ayrı söyledikleri şiirlerle birlikte yaptıkları atışmalar da katılımcıları keyiflendirdi.

Şölenin Öğrencilere Katkısı Büyük

Şölene katılan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri, şölendeki atışmalardan seminer derslerinin uygulamaları için ders içeriğine uygun olarak yararlandı. Öğrenciler, Aşıklık geleneği ve onun icrasını Manas'ın görünen yüzlerinden, yani birinci kaynaktan edinmiş oldu. Hem öğretici hem eğlendirici olan şölende halk edebiyatı ürünlerinin çok yönlülüğü aşıkların yürekten sözleriyle sergilendi. İki farklı ülkeden aşıkların oluşturduğu birlik ve bütünlük atmosferi aşıklık geleneğinin evrensel anlamda kültür taşıyıcı unsur oluşunu da gösterdi.

Programda İranlı aşık Ali Karimi Gharehaghaji'ye İl Kültür ve Turizm Müdürü Sıddık Alagöz, Ghorban Pourvali Alyar'a Yrd. Doç. Dr. Mithat Durmuş, Çıldırlı aşık Memet Oktay Ergani'ye Prof. Dr. Ceval Kaya, İsrafil Uzunkaya'ya Doç. Dr. Mustafa Karabıyıkoğlu, Faruk Erdoğan'a Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak birer teşekkür belgesi takdim etti.

Türk-İran aşıklarının icra ettikleri eserler ve aşıkların atışmaları ile katılımcıların keyifli dakikalar yaşadığı program, katılımcılara teşekkür edilmesi ve toplu hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi. - ARDAHAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Arü'de 'Manas'ın Görünen Yüzleri' ile Buluşma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement