Anamur Heyeti'nin Kıbrıs Ziyareti - Son Dakika
Yerel

Anamur Heyeti'nin Kıbrıs Ziyareti

Anamur Heyeti\'nin Kıbrıs Ziyareti

Anamur Turizm ve Kültür Derneği öncülüğündeki Anamur heyeti, KKTC'de bir dizi ziyaretlerde bulundu.

23.04.2012 13:41

Anamur Turizm ve Kültür Derneği öncülüğündeki Anamur heyeti, KKTC'de bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Anamur heyetinde, Anamur Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Fuat Uğur, Anamur Ziraat Odası Başkanı Levent Tufan, Anamur Muz Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Kamil Körhasanoğlu, Anamur Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Asım Cep, Tema Anamur Temsilcisi Durmuş Deniz, Gazeteci Halit Dolu, ATO Yönetim Kurulu üyesi Gürsel Tanrıver, turizm işletme sahipleri Hasan Nuri Toksoy ve Hulusi Süreyya Kaan yer aldı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC'de temaslarda bulunan Anamur heyetini kabulünde Anamur'dan 2014'te gelecek suyun, Kıbrıs Türküne hayat katacağını ve ülkenin kuraklıktan kurtulacağını vurguladı.

Eroğlu, KKTC'nin en büyük sorunlarından birinin de su sorunu olduğuna işaret ederek, mevcut iklim koşullarında üretim yapılabilmesi için teşvik primleri ve kuraklık tazminatları ödediklerini söyledi.

Türkiye'den suyun gelişiyle kuraklıktan kurtulacaklarını, hatta sulu ziraata geçebileceklerini kaydeden Eroğlu, gelecek suyun turizm ve üniversite sektörüne de katkısı olacağını ifade etti.

Anamur Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Fuat Uğur da konuşmasında derneğin bu yıl içerisinde gerçekleştirdiği faaliyetleri ve KKTC ile müşterek çalışma imkanları oluşturulmasına yönelik istek ve önerilerini dile getirdi. Uğur, Anamur'un kaynak sularının yakın bir gelecekte yavru vatan Kıbrıs'a ulaştırılmasından dolayı tüm yöre halkının büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti. Uğur, Anamur'daki bir parka Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın adının verildiğini açıkladı.

20 Temmuz Barış Harekatı'nın müşterek etkinliklerle kutlanmasını arzu ettiklerini belirten Uğur, Anamur'un simgesi olan muzlu kadın heykelini Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na takdim etti ve Anamur'a davet etti.

BAŞBAKAN KÜÇÜK'Ü ZİYARET

Başbakan İrsen Küçük, Anamur Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Fuat Uğur ve beraberindeki heyeti kabul etti

Dernek Başkanı Uğur, ziyarette yaptığı konuşmada, beraberindeki heyeti tanıtarak derneği çalışmaları hakkında Başbakan Küçük'e bilgi verdi.

Anamur'un KKTC'ye en yakın nokta olmasına rağmen bugüne kadar ekonomik ilişkilerin istenilen düzeyde olamadığını, gelecek dönemlerde gerek bilgi birikimi, gerekse ekonomik imkanlarını paylaşabileceklerini anlatan Uğur, işbirliği olanaklarının artırılmasının yararları üzerinde durdu.

Uğur, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı çerçevesinde müşterek etkinlikler düzenlemek istediklerini de belirtti.

Başbakan İrsen Küçük ise Türkiye ile ilişkilerin en üst düzeyde olduğunu ancak Anamur'un farklı bir yeri olduğunu vurgulayarak, Anamur ile geçmişe dayanan önemli, anlamlı ilişkileri bulunduğunu kaydetti.

1963 olaylarında Türkiye'de tahsildeyken Erenköy'e çıkan öğrenciler arasında bulunduğunu ve çıkış yerlerinin Anamur olduğunu anımsatan Küçük, sonraki yıllarda Kıbrıs'la ilgili direnç gücünü artırmak amacıyla Anamur'da radyo istasyonu da kurulduğunu anlattı.

Yıllardır devam eden bu yakınlığın, asrın projesi olarak anılan Türkiye'den KKTC'ye su getirilmesi projesiyle daha da pekişeceğini belirten Küçük, Kıbrıs Türk halkının Türkiye'ye de müteşekkir olduğunu, ancak Anamur halkına ayrıca teşekkür ettiklerini vurguladı.

Bu çerçevede Anamur ve Geçitköy'deki baraj inşaatlarının sürdüğünü de kaydeden Başbakan Küçük, Türkiye ile kopmaz bağların daha da güçlü hale geleceğini, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları kapsamında müşterek etkinlikler de yapılabileceğini söyledi.

Başbakan Küçük, Anamur'daki muz ve çilek alanlarındaki üretim faaliyetlerine de değinerek,

gerek tarım gerekse turizm alanında karşılıklı işbirliğinin yararlı olabileceği üzerinde durdu.

BAKAN AMCAOĞLU'NU ZİYARET

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Anamur Turizm ve Kültür Derneği

Başkanı Fuat Uğur ve heyetini kabul etti.

Dernek Başkanı Fuat Uğur, Amcaoğlu'na dernek faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi ve birlikte çalışma yapma arzusunda olduklarını belirtti.

Uğur, Anamur'da tarımın giderek geliştiğini, Türkiye'den gelecek suyun çıkış yerinin Anamur olması nedeniyle su projesinde bilgi ve birikimlerin paylaşılması için işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu da Kıbrıs Türk halkının hedefinin Anavatan ile ilişkilerin en iyi düzeyde olmasını sağlamak olduğunu, tanınmamış bir ülke olarak Türkiye'nin KKTC'ye sahip çıkmasıyla birçok sorunun aşıldığını kaydetti.

Amcaoğlu, Türkiye'den borularla su getirme projesinin hayata geçmesiyle KKTC'de tarımsal alanda gelişimin sürdürüleceğini, ülkenin çehresinin değişeceğini ve buna paralel olarak turizmde de işbirliği ile önemli gelişmeler kaydedileceğini ifade etti.

Filistin'de yaşanan olayları anımsatan Amcaoğlu, Filistin'in Türkiye

gibi bir Anavatanı olmadığı için felaket yaşandığını, KKTC'nin ise bir Anavatanı olduğunu belirtti.

Bakan Amcaoğlu'nun Anamur'a karşı ayrı bir ilgisi olduğunu ve Dedesinin Anamur'dan Kurt Ali sülalesinden geldiğini ifade etti. Amcaoğlu Türkiye önce bizimle ekmeğini paylaşıyordu şimdi de suyunu paylaşıyor diyerek ziyaret den memnun olduğunu ve önümüzdeki günlerde bir heyetle Anamur'a geleceklerini de açıkladı.

BAKAN ÜSTEL İLE GÖRÜŞME

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, KKTC'de temaslarda bulunan Anamur Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Fuat Uğur ve beraberindeki heyeti kabulünde, KKTC'ye Anavatan Türkiye'nin en yakın noktası olan Anamur'dan su getirilmesi projesinin başlatılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Üstel, bir turizm ülkesi olma yolunda hızlı adımlarla ilerleyen KKTC'ye Türkiye'den getirilecek suyun hayat vereceğini belirtti.

Geçtiğimiz yıl başlatılan charter seferlerle 14 farklı destinasyondan ülkeye turist getirdiklerini bildiren Bakan Üstel, bir ada ülkesi olması nedeniyle KKTC için hayati öneme sahip bir diğer konunun da ulaşım ağı olduğuna dikkati çekerek Anamur ile KKTC arasında ulaşım bağlantısının kurulmasının da büyük yararı olacağına işaret etti.

Anamur Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Fuat Uğur da konuşmasında, çok yakın oldukları KKTC ile aralarında kurulan su bağlantısının diğer alanlara da yayılması gerektiğini söyledi.

Uğur, turizm, eğitim ve ticaret alanlarında da KKTC ile Anamur arasında işbirliği yapmak istediklerini belirterek, bu bağlamda çeşitli temaslarda bulunduklarını ifade etti ve Bakan Üstel'den de destek istedi.

KABAKCI'YI ZİYARET

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Başkanı Ali Can Kabakcı ve yönetim kurulu üyeleri heyeti Genel merkez binasında karşıladı. Genel Başkan Kabakçı, Anamur heyetini yalnız bırakmadı ve tüm ziyaretleri beraber gerçekleştirdi.

Genel merkez binasında Fuat Uğur'un Kıbrıs'la ilgili şiir okumasıyla başlayan görüşme Genel Başkan Ali Can Kabakcı'nın Anamur'dan gelecek suyun Kıbrıs çiftçileri olarak bir nimet olarak kabul ettiklerini ve Kıbrıs ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Ziraat Odası Başkanı Levent Tufan'ın konuşmasında Yavru Vatan olan Kıbrıs'a tarım konusunda her zaman yanlarında olacaklarını ve Muz ile Çilek tarımını yerinde görmek için de Anamur'a davet etti. Heyet adına Genel Başkan Kabakcı ve yönetimine teşekkür dileklerinde bulundu.

Acapulco Otel ve Fergün Denizcilik firmalarının sahibi Kıbrıslı iş Adamı Ünal Çağıner ile görüşmeler yapıldı. Girne- Anamur arası feribot seferleri konusunda bir görüşme yapan heyet adına Fuat Uğur, Çağıner'den bir süre kar amacı gözetmeksizin deniz otobüslerini Girne - Anamur arası göndermelerini talep etti. İş adamı Ünal Çağıner, Anamur'u çok sevdiğini belirtti ve yatırımlarının büyük bölümünü de Anamur için düşündüğünü mevcut Otel

için arsalar aldığını ve tekrar arsa alacağını beyan etti. Çağıner Turizm için çaba sarf eden heyete teşekkür etti ve hiçbir kar gözetmeksizin mazot parasına seferlere başlatabileceğini belirtti. Uğur, seferlerin başlaması için Anamur ve çevre belediye başkanları ile görüşerek sözleşme yapacaklarını belirtti. Uğur, "Girne-Anamur feribot seferleri, Anamur için çok büyük bir ekonomik katkı sağlayarak Dünya'ya açılan bir pencere olacak" dedi.

Heyet şehitlikleri ziyaret ettikten sonra programı sona erdirdi. Heyet adına havaalanında konuşan Fuat Uğur, görüşmelerin Anamur için çok sağlıklı olduğu ve ilk adımın Anamur Turizmi ile birlikte Tarımı içinde büyük katkı sağlayacağını belirtti. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Anamur Heyeti'nin Kıbrıs Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement