Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Grubu Kırıkkale'de - Son Dakika
Yerel

Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Grubu Kırıkkale'de

Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Grubu Kırıkkale\'de

Kırıkkale'ye gelen Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Grubu, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) sosyal tesislerinde toplantı düzenledi.

08.05.2013 17:38

Kırıkkale'ye gelen Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Grubu, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) sosyal tesislerinde toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan heyet başkanı Ahmet Taşgetiren, " Türkiye'nin etkin bir güç olarak, dünyada sözü edilen bir ülke olarak çıkması için kendi iç sancılarından kurtulması lazım" dedi.

Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Grubu MKE Kırıkkale sosyal tesislerinde önce kentte görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla ardından da sivil toplum örgütleriyle (STK) bir araya geldi. Toplantıda konuşan Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Grubu Başkanı Ahmet Taşgetiren, daha önce 11 vilayeti ziyaret ettiklerini, 12. il olarak da Kırıkkale'yi ziyaret ettiklerini belirterek, Akil İnsanları Heyeti'nin geçtiği her yerin hareketlendiğini dile getirdi.

Taşgetiren, "Her nedense bizim de farkında olmadığımız, çözmekte zorlandığımız akil insanların çalışmaları olağanüstü bir ilgi bir hassasiyet yer yer tepki oluşturuyor. Tepkiler daha çok organize tepkilerle karşı karşıya kalıyoruz. Türkiye tanımadığımız bir zemin değil, bunları da olağan karşılıyoruz. Ama kendi misyonumuzu ifade etmemiz gerekirse Türkiye'nin içine girdiği bir süreç var. 30 yıldan beri yaşanan içine kanın karıştığı, karanlık oyunların karıştığı bir sürecin normal bir yapının bitirilmesi. Türkiye'nin buna ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Yani dünyada bu coğrafya yeniden harmanlanıyor, bu harmanlanma süreci içerisinde Türkiye'nin hem kendi konumunu güçlendirmesi, dünyada daha etkin bir devlet haline gelmesi imkanı var. Bunun akside söz konusu olabilir. Türkiye'nin zararlı çıktığı bir coğrafi yapılanma ihtimali de yok değil. Çünkü bu coğrafya son derece önemli bir coğrafya. Ortadoğu diyoruz, İslam coğrafyası diyoruz. 1. dünya savaşı sonrasında bu coğrafyanın iradesi olmaksızın ortaya çıkmış bir yapılanma söz konusu. Onun üzerinden aşağı yukarı 100 yıl geçti. Bu 100 yıl içinde bazı dönüşümler oldu. Ama sanki tarihin bir dönüm noktası yaşanıyor bütün bir coğrafya adına. Arap baharı denilen bir nitelendirilme var. Bunun içinden Türkiye etkin bir güç olarak çıksın, dünyada sözü edilen bir ülke olarak çıksın. Bunun içinde kendi iç sancılarından kurtulması lazım. Kendisine kan kaybettiren vasattan kurtulması lazım. Ona yönelik bir süreç başladı. Bizim sürece yönelik tarifimiz adımız budur" dedi.

Devletin PKK ile pazarlık yapıp yapmadığı konusunda sorulan bir soru üzerine Taşgetiren, "Pazarlık yapıldı mı? Küçük bir ilave yapacağım. Silahlı bir yapı var. Bu yapı 30 yıldır silahlı bir şekilde Türkiye'de icrayı faaliyet yapıyor. Devletin birimleri tarafından bu silahlı yapı nasıl sonlandırılır, bu konunun konuşulduğunu düşünüyorum. Bu bile uzunca bir şey. Diyor ki Kandil'deki zat ben bunu orta kademeye anlatamıyorum. Yani o yapı kendi içinde karar verseler, yani kendi kendilerini tasfiye etseler bu bile süreç işi, kolay bir şey değil. Yani öyle bir şebeke, müthiş bir şebeke oluşmuş. KCK da onun bir parçası. KCK da bana göre illegal bir yapı. bu yapının da sona ermesi içinde devletin gözetiminde bir süreç gerekiyor. O konuşuldu diye düşünüyorum. Mesele bunun ilk kademesinde silahların dışarıya çıkması. Bu bir ilk kademedir ve bana göre de devlet adına elde edilmiş bir başarıdır. Bundan sonra bu başarının sürmesi, bütünüyle silahsız bir yapının ortaya çıkması gerekiyor" diye konuştu.

Toplantıda basın mensupları ile akil adamlar gurubu arasında sert tartışmalar da yaşandı. Kürtlerle bir sorunu olmadığını söyleyen gazeteciler Kürt akrabalarının olduğunu, sorunun nereden çıktığını anlamadıklarını belirtti. Bazı gazeteciler ise Akil İnsanlar arasında, Kürt milliyetçiliği yapan insanların olduğunu söylemesi üzerine, Vahap Coşkun ile gazeteciler arasında tartışma yaşandı. Kızlarının Kürtçe bilmediğini, bunun insani bir sorun olduğunu söyleyen Vahap Coşkun'a bir gazeteci sorunun kızlarına Kürtçe'yi öğretmediği için kendisinde olduğunu söyledi.

Öte yandan, Başkan Taşgetiren, Başkan Vekili Beril Dedeoğlu, Sekreter Cemal Uşşak, grup üyeleri Erol Göka, Doğu Ergil, Hilal Kaplan, Celalettin Can ve Vahap Coşkun, Kırıkkale'de görüşmelerini yaparken, süreci desteklemeyen gruplar ellerinde bayraklarla önce toplantının yapıldığı MKE Sosyal Tesisleri önüne, ardından da şehir içinde sloganlar atarak yürüdü. Toplantının güvenliğini sağlamak için İl Emniyet Müdürlüğünde görevli 800'yakın personel güvenlik tedbiri aldı. MKE tesislerindeki toplantıların ardından heyet Şehit Uzman Çavuş Nazir Elitok'un Yuva mahallesindeki evini ziyaret etti. Burada Elitok ailesi ile konuşan heyet daha sonra Kura-ı kerim ve dualar okuyarak ayrıldılar. - KIRIKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Grubu Kırıkkale'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement