1 Aralık Dünya Aıds Günü - Son Dakika
Yerel

1 Aralık Dünya Aıds Günü

1 Aralık Dünya Aıds Günü

Erzincan'da "1 Aralık Dünya AIDS Günü" dolayısıyla "AIDS'ten Korunma" konulu konferans düzenlendi.

01.12.2011 19:20

Erzincan'da "1 Aralık Dünya AIDS Günü" dolayısıyla "AIDS'ten Korunma" konulu konferans düzenlendi.

Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Başöğretmen Salonunda düzenlenen konferansta konuşan Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ertek, AIDS'in bulaşma yolları ve hastalığın içeriği hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Ertek, AIDS hastalığının yarısından fazlasının cinsel ilişki yoluyla bulaştığını ifade ederek, hastalığın belirtilerinin uzun yıllar ortaya çıkmayabileceğini bildirdi.

Türkiye'de 22 yıl içinde 2 bin 73 HIV taşıyıcısı ve 638 AIDS hastası olmak üzere toplam 2 bin 711 vaka tespit edildiğini ifade eden Ertek, şunları kaydetti:

"AIDS dünyada yaygın görülen ve modern çağın en önemli toplum sağlığı problemidir. Halen dünyada 40 milyon HIV pozitif hasta bulunmaktadır ve bugüne kadar 2,5 milyon insan AIDS nedeniyle kaybedilmiştir. Hastalık özellikle korumasız cinsel ilişkide bulunan genç nüfusta görülmektedir. Ayrıca uyuşturucu kullananlar arasında da sık görülmektedir. Tahminlere göre, dünya üzerinde günde 14 bin kişiye HIV virüsü bulaşmaktadır. Türkiye'de ilk AIDS vakası 1985 yılında görülmüştür, dünyada ise 1981 yılında keşfi yapılmıştır. Ülkemizde 1 Ekim 1985, 30 Haziran 2007 tarihleri arasında 2 bin 73 HIV taşıyıcısı ve 638 AIDS hastası olmak üzere toplam 2 bin 711 vaka tespit edilmiştir. Vakaların çoğunu erkekler oluştursa da özellikle üretken çağda bulunan 15-19 yaş grubundaki genç kızlarda erkeklere oranla daha çok görülmesi dikkat çekmektedir. Enfeksiyonlardan en çok etkilenen nüfus 25 ve 39 yaş arasındaki gruptur."

AIDS'in belirtileri hakkında da bilgiler veren Ertek, "Bireylerin AIDS olup olmadığının anlaşılması için bazı kan testlerinin yapılması gerekiyor. AIDS olan hastalarda koltuk altı ve kasıktaki lenf bezlerinin şişmesi, ishal, ağızda beyaz lekeler, nedensiz kanamalar gibi birçok belirtiyi görebiliyoruz. Bütün bu belirtiler basit bir hastalığın nedeni de olabilir. Çünkü birçok sistemik hastalıkta görülen belirtilerle aynı özellikleri taşır. Kuşkulu bir durum varsa mutlaka eliza testi yapılması gerekir" dedi.

Toplantıya Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahri Taş, Tıp Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. T. Abdulkadir Çoban, Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. İsmail Yılmaz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

- ERZİNCAN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 1 Aralık Dünya Aıds Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement