Yaşanılan Ortam Astım Nedeni Olabilir Uyarısı - Son Dakika
Yaşam

Yaşanılan Ortam Astım Nedeni Olabilir Uyarısı

Yaşanılan Ortam Astım Nedeni Olabilir Uyarısı

Isparta Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.

25.06.2013 11:16

Isparta Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ziya Kara, astım hastalarının özellikle ev tozları, polen, kirli hava gibi faktörlerden uzak durmaları gerektiğini söyledi.

Bronşların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan astımın nefes darlığı, öksürük, boğazda hırıltı gibi belirtilerle kendisini gösterdiğini kaydeden Kara, 3 haftadan fazla süren öksürüklerin astımın habercisi olabileceğini iletti. Astımın atak halinde devam eden bir hastalık olduğunu kaydeden Kara, şöyle konuştu: "Ataklar arasında hasta normal yaşam sürebiliyor. Astım ataklarına en çok enfeksiyonlar ve alerjik faktörler sebep olabiliyor. Bunun dışında risk faktörleri de var. Bunlar ev tozları, daha çok bahar ayları ve yazın başında görülen çiçek polenleri, evde beslenen tüylü hayvanlar. Bunların dışında egzersizle ortaya çıkan astım türü de var. Hasta spor yaparken birden nefes darlığı çekmeye başlıyor ve öksürük krizleri geçiriyor. O nedenle spora başlamadan önce ısınma hareketleri yapmak gerekiyor." Astımın sadece nefes darlığı ile kendisini göstermediğine dikkat çeken Kara, sürekli öksürükle seyreden astım türlerinin de bulunduğunu bildirdi.

HAVA KİRLİLİLİĞİNDEN VE POLENDEN UZAK DURUN

Evlerde kedi köpek gibi tüylü hayvanların beslenmesinin astım vakaları için risk oluşturduğuna dikkat çeken Kara, şunları söyledi: "Evde hayvan besleyen kimselere hepa filtre dediğimiz süzücülerin kullanımını öneriyoruz. Hasta olmayan ve genetik yapıya bakıldığında astım hastalığı bulunmayan kişilerin hayvan beslemelerinde herhangi bir sıkıntı yaşanmayabilir ama yine de risk vardır." Astım hastalığının iklime göre değişiklik gösterdiğini anlatan Kara, sözlerine şöyle devam etti: "Astım vakalarına genellikle kış mevsiminde rastlıyoruz. Bunun nedeni hava kirliliğidir. İkinci en çok görülen dönem bahar ayları. Mevsimin getirdiği alerjik durumlar astımın görülme sıklığını artırıyor. Türkiye'de astımın görülme oranı yüzde 5 ila 15 arasında değişiyor.Yüksek yerlerde akarlar denilen ev tozları az olduğu için hastalığın görülme oranı az olurken, nemli bölgelerde astımın görülme ihtimali artmaktadır. Örneğin Erzincan'da astımın görülmesi, rakımı düşük olan İstanbul'a göre daha düşük. Bu nedenle astım hastaları hava kirliliğinin bulunmadığı şehirlerde yaşamalı. Polenlerden uzak durmalı. Bunun için de rakımı yüksek bölgelerde yaşam sürmeyi tercih etmelidir."

İLAÇ VE AŞI TEDAVİSİ

Astımın tedavisinde iki türlü ilaç kullanıldığını belirten Kara, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlardan biri koruyucu ilaç dediğimiz rahatlatıcı ilaçlar. Bunlar toz ile içinde BT2 ve kortizon dediğimiz bronşları açıcı gruplar. İkinci tedavi yöntemi ise aşı. Bu yöntem daha çok alerjik faktörlerin etken olduğu astım türlerinde kullanılıyor. Bilinen alerji faktörünü vücuda artan dozlarla veriyoruz. Yani hastayı o maddeye karşı duyarlılaştırıyoruz"

SİGARA İÇENLER RİSK GRUBUNDA

Astımın kontrol edilen bir hastalık olduğunu ileten Uzman Dr. Ziya Kara, astım hastalarının hekimin verdiği ilaçları hiçbir şekilde bırakmaması gerektiğini söyledi. Ailesinde astım olanlar ve sigara kullananların risk grubu içinde yer aldıklarını ifade eden Kara, "Bazı meslekler de bu hastalığı tetikliyor. Fırın, oto boya, berberlik, mobilya sektörü, deterjan fabrikası, ilaç imalatı gibi sektörler riskli gruplar içinde yer alıyor" dedi. - ISPARTA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Yaşanılan Ortam Astım Nedeni Olabilir Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement