Sıcak Havada Sıvı Kaybı, Sigara ve Alkole Dikkat - Son Dakika
Yaşam

Sıcak Havada Sıvı Kaybı, Sigara ve Alkole Dikkat

Sıcak Havada Sıvı Kaybı, Sigara ve Alkole Dikkat

Uzmanlar, sıcak havada özellikle sıvı kaybına dikkat edilmesi gerektiğini, sigara ve alkolün kesinlikle bırakılmasını gerektiğini belirtirken, beslenmede ise sıvı tüketimi ve sebze-meyve yenilmesini tavsiye ediyor.

24.06.2013 19:38

Uzmanlar, sıcak havada özellikle sıvı kaybına dikkat edilmesi gerektiğini, sigara ve alkolün kesinlikle bırakılmasını gerektiğini belirtirken, beslenmede ise sıvı tüketimi ve sebze-meyve yenilmesini tavsiye ediyor.

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Hülya Ertür, insan vücudunun aşırı ısı enerjisine maruz kaldığında normal ısı ayarlama mekanizmalarının aşılarak vücudun daha fazla ısıyı tolere edemez hale geldiğini söyledi. Bunun sonucunda aşırı sıcağa maruz kalma nedeniyle birtakım sağlık problemlerinin oluşacağını kaydeden Ertür, aşırı sıvı ve mineral kaybı ile sıvı azalmasına bağlı şok ve tehlikeli ateş yükselmesinin ortaya çıkabileceğini; sıvı kaybı, aşırı terleme, kusma, ishal, yaşlılık, ağır çalışma ve aşırı giyinme klinik tablonun ağırlaşmasına neden olabileceğini bildirdi. Halk Sağlığı Müdürü Hülya Ertür, aşırı sıcakların; 4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamile bayanlar, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, alkolizm, diyabet hastalığı, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, dolaşım-solunum problemi olanlar, beyin-damar hastalıkları, böbrek ve karaciğer hastalıkları, ruhsal hastalıklar gibi kronik hastalığı olan kişileri, sokakta yaşayan çocukları ve evsizlerin yaşamını daha çok tehdit ettiğini belirtti.

SICAKTAN KORUNMANIN 10 ALTIN KURALI

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Hülya Ertür, sıcak ve nemin sağlığı tehdit eden etkilerini ortadan kaldırmak için uyulması gerekenleri 10 maddeyi şu şekilde açıkladı:

"1. Kalın koyu renkli giysiler yerine ince bol ve açık renkli giysiler tercih edilmelidir.

2. Güneşin zararlı ısı ve ışın etkilerinden korunmak amacıyla özellikle 11.00 - 16.00 saatleri arasında gerekmedikçe açık havaya çıkılmamalı, çıkılması durumunda şapka, şemsiye ve benzeri koruyucu giysi ve eşyalar kullanılmalıdır.

3. Güneş altında ağır egzersiz ve spor yapılmamalıdır.

4. Ağır ve aşırı yemek yerine, hafif sulu ve sebze-meyve ağırlıklı yemekler tercih edilmelidir.

5. Sigara içilmemeli ve alkol alınmamalıdır.

6. Sıvı dengesini sağlamak için susamayı beklemeden erişkin bir kişi günde en az 2-2,5 lt. su başta olmak üzere ayran ve limonata gibi sıvı gıdalar almalı; gazlı, kolalı ve kafeinli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır.

7. Havalandırması yetersiz olan yerlerde durulmamalı, serin ve havadar yerler tercih edilmelidir.

8. Sık sık ılık duş alınmalıdır.

9. Sıcaktan kaynaklanan rahatsızlıklarda mutlaka doktora gidilmeli ve verilmiş olan tedaviler aksatılmadan sürdürülmelidir.

10. Stresli ortamlardan uzak durulmalıdır."

Dr. Ertür, "Belirtilen tüm bu hususlara dikkat edildiğinde halkımızın aşırı sıcaklara maruziyeti sonucunda oluşabilecek problemlerin en aza indirgenmesi söz konusu olacaktır" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Sıcak Havada Sıvı Kaybı, Sigara ve Alkole Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement