(Özel Haber) 50 Yıllık Antika Çorap Örme Makinesi ile 15 Yıldır Çorap Örüyor - Son Dakika
Yaşam

(Özel Haber) 50 Yıllık Antika Çorap Örme Makinesi ile 15 Yıldır Çorap Örüyor

(Özel Haber) 50 Yıllık Antika Çorap Örme Makinesi ile 15 Yıldır Çorap Örüyor

Gaziantep'te turistik amaçlı ve kafe olarak kullanılan bir mağaranın içerisinde 50 yıllık antika çorap örme makinesi ile 15 yıldır çorap ören Salih Tunç, yaptığı el emeği çorapları gelen müşterilere 1 buçuk lira gibi çok cüzi bir fiyata...

08.11.2013 09:24

Gaziantep'te turistik amaçlı ve kafe olarak kullanılan bir mağaranın içerisinde 50 yıllık antika çorap örme makinesi ile 15 yıldır çorap ören Salih Tunç, yaptığı el emeği çorapları gelen müşterilere 1 buçuk lira gibi çok cüzi bir fiyata satıyor.

Salih Tunç, Gaziantep'te sadece kendisinde olan çorap örme makinesi ile klasik yöntemle çorap ören tek kişi. Salih Tunç'u 10 yaşından beri tanıyan İsmail Saraç, Salih Tunç'un bu işi para için yapmadığını belirterek, "Burada yapılan işe para ile paha biçilemez. Kendisi de bu işi para için yapmıyor zaten. Gaziantep'e özgü bir şey olduğu için yapıyor. Çalışmak isteyen olursa bu meslek unutulmasın diye çırak yetiştirmek istiyor. Kendisi çok güzel tambur çalar, saz çalar, cümbüş çalar. Aynı zamanda sesi de çok güzel. Kendisi ile 10 yaşından beri tanışırız" dedi.

Turistik amaçlı kullanılan ve Yenihan içerisinde bulunan Kaleoğlu Mağarası'nda antika çorap örme makinesi ile görenlerin hemen dikkatini çeken Salih Tunç, mağara içerisinde çalan Türk Sanat Musikisi eşliğinde el emeği göz nuru çoraplarını yapmaya devam ediyor.

Çorapçılığı dayısından ilkokul yıllarında öğrendiğini ifade eden Salih Tunç, "Benim dayım çorapçıydı. İlkokul çağlarında onun yanına giderdim. Onun yanında çıraktım. Dayımın yanında öğrendim bu mesleği. Bu makine dayımdaydı. Ondan sonra dokumacılığa başladım. Bu makineyi de öğrendim. Elim yatıyor kullanmak için. 13 sene dokumacılık yaptım. Askere gittim geldim. Sene 1980'de dokumacılığı bıraktım" dedi.

Çorapçılık ve dokumacılığın dışında uzun seneler gazinolarda ve barlarda saz ve cümbüş çalarak Türk Sanat Müziği söyleyen Tunç, "Son 15 yıldır gazinoları falan hepsini bıraktım. 15 yıldır bu çorapçılık mesleği ile uğraşıyorum. 1 senedir de bu mağaraya geldim. Burada çorap yapıyorum" diye konuştu.

Kullandığı antika çorap örme makinesinin kendisine ilkokul yıllarında çorapçılığı öğreten dayısından kaldığını ve kendisinden başka kimsede bu makineden bulunmadığını aktaran Salih Tunç, "Bu makineden Gaziantep'te başka yok. Benim bildiğim 3 tane var. Biri benim komşumda. O atmış zaten çalışmıyor. 2 tane çalışır vaziyette makine var. Her ikisi de bende. Başka kimsede yok bu makineden. 50 senedir bizde. 25 senedir bende, 25 senede dayımdaydı" dedi.

Elindeki antika çorap örme makinesi ile günlük 18 ile 20 çift arasında çorap ördüğünü ifade eden Salih Tunç, makinesinin motorunun bulunduğunu ancak nostalji olsun diyerek, makineyi manüel olarak çalıştırdığını söyledi. Tunç, yaptığı el emeği göz nuru çoraplarını mağaraya gelen müşterilere 1 buçuk lira gibi çok cüzi bir fiyata satıyor. Tunç ayrıca yaptığı çoraplara kullanımının kolay olması ve kış aylarında sıcak tutması gibi faydaları bulunduğundan dolayı en çok yaşlı insanların rağbet gösterdiğini de sözlerine ekledi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam (Özel Haber) 50 Yıllık Antika Çorap Örme Makinesi ile 15 Yıldır Çorap Örüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement