İzmir'de marketten satın aldığı 1 koli maden suyunun etiket ile kasa fiyatı arasındaki 15 liralık farkın ödenmesi için tüketici hakem heyetine başvuran bir avukat, heyetin kararına rağmen para iadesi yapmayan market hakkında icra takibi başlattı. Süreci anlatan avukat, "Benim 15 liraya bir ihtiyacım yok. 15 lira komik bir rakam olarak kalıyor. Fakat kimse hakkını aramıyor" dedi.
Nejat Madenoğlu, ayakkabılarda garanti süresi hatırlatarak kusurlu ürünler için Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurulmasını önerdi.
Kayseri'de yaşayan Süleyman Mısırlı, 4 ay önce 235 bin TL'ye aldığı otomobilin iki farklı aracın birleştirilmesiyle oluşturulduğunu ekspertiz raporuyla öğrendi. Aracı aldığı kişiye ulaşan Mısırlı, "haberim yok" yanıtını alınca Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak dava açtı.
Abdullah Yiğit, Teknosa'ya karşı tüketici hakem heyeti kararına rağmen televizyonunu değiştiremiyor.
Bingöl'de son ayda Tüketici Hakem Heyeti'ne 230 başvuru yapıldı, 189'u karara bağlandı.
TÜKDES Genel Merkez Tüketici Adaleti Komisyonu Başkanı Av. Hayri Eryılmaz, online EsKart bakiye yükleme işlemlerinden komisyon alınmasının yasaya aykırı olduğunu belirtti. Tüketici Hakem Heyeti, bu konuda yapılan şikayeti kabul ederek haksız komisyon ücretinin iadesine karar verdi.
Özel hastanede doğum yapan bir kadın, 53.500 TL'lik ücretin SGK tarafından sadece 4.500 TL'sinin karşılandığını fark edince Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu. Belgelerle yaptığı başvuru sonrası aradaki fark iade edildi.
Karşıyaka'da yaşayan F.O., 2023 yılı Eylül ayında banka hesabından bilgisi dışında 100 bin lira çekildiğini fark etti. İşlemi gerçekleştiren banka, müşterinin iade talebini reddetti. Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuran F.O., bankanın kusurlu olduğunu belirtti. İzmir 3. Tüketici Mahkemesi, bankanın yüzde 70, tüketicinin ise yüzde 30 oranında kusurlu olduğu kanaatine vararak tüketiciye 70 bin liranın ödenmesine karar verdi.
Kayseri'de banka, onaysız para aktarımında kusurlu bulundu ve tüketiciye zararı ödenecek.
Şanlıurfa'da öğretmen Fadıl Baran, kusurlu telefonu iade edip parasını 6 ay sonra geri aldı.
Yılbaşında 5 bin kilovatsaati aşan elektrik tüketimine yapılan zam tüketiciye zamanında bildirim yapılmadığı için Tüketici Hakem Heyeti tarafından 'ayıplı' bulundu. Tüketiciler yapacakları bireysel başvuru ile zam sonrası ödedikleri fazla parayı faiziyle geri alabilecek.
Giresun'da Bağ-Kur emeklisi N.Y, internetten satın aldığı danaların 3 gün içinde ölmesi üzerine satıcıyla anlaşamayınca Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu. Heyet, sözleşmeye aykırı mal satıldığı gerekçesiyle 10 bin TL kaporanın iadesine hükmetti. Elden ödenen 30 bin TL içinse N.Y'nin hukuk mücadelesi sürüyor.
Nisan'da Bingöl'de 193 başvuru incelendi, 101'i tüketici lehine sonuçlandı.
Kayseri İl Tüketici Hakem Heyeti, düğünde çektiği fotoğraf ve videoları yeni evlenen çifte teslim etmeyen fotoğrafçıyı kusurlu bularak 50 bin lira tazminata hükmetti. Fotoğrafçının evli çifti tam 1,5 sene oyaladığı öğrenildi.
Yozgat'ta Ekrem Ünal, Reeder telefonuna iade kararı almasına rağmen firmadan sonuç alamadı.
Tunceli'de 2024 tüketici hakem heyeti kararlarında haklılık oranı %56'ya ulaştı.
Kayseri İl Tüketici Hakem Heyeti, Türkiye'de milyonlarca tüketici için emsal teşkil edecek bir karara imza attı. Bir tüketici, taksitli bir satıştan caymak istedi ve durumu hakem heyetine götürdü. Hakem heyeti, tüketiciyi haklı bularak sözleşmenin iptaline, önceden ödenmiş peşinatın da iadesine karar verdi.
Tüketiciyi Koruma Haftası kapsamında Vali Tekbıyıkoğlu, tüketici hakem heyetini ağırladı.
Afyonkarahisar'da 2024'te 5,733 tüketici başvurusu yapıldı, kararların %67'si tüketici lehine.
Seyit Karabulut, kredi kartıyla ödediği muayene farkını icra yoluyla geri aldı.
2024'te Uşak'ta Tüketici Hakem Heyetine 3 bin 163 başvuru yapıldı. Mağduriyetler için önemli bilgiler verildi.
Giresun'da bir araç sahibi, TÜVTÜRK'ün haksız komisyonunu mahkemeye taşıyarak iade kararını aldı.
Samsun'da emekli bir vatandaş, BİM'den alışveriş yaparken 'kart çekmiyor' denilerek kendisinden toplam 1660,25 TL para çekildiğini iddia etti. Yücel Aytürk, durumu fark ettikten sonra market yetkilileriyle iletişime geçmeye çalıştı, ancak sonuç alamadı. Şikayetini İlkadım İlçe Tüketici Hakem Heyeti'ne ileten Aytürk, bu durumu stresli bir süreç olarak tanımladı ve hakkını almak için mücadele ettiğini belirtti.
Samsun'da emekli Yücel Aytürk, BİM'de yaptığı alışveriş sırasında kredi kartının çekmediği söylendiği halde 4 kez toplamda 1660,25 TL çekildiğini fark edince tüketici hakem heyetine şikayet etti. Aytürk, yaşadığı mağduriyetin giderilmesini talep ederken, olayın başka vatandaşların da başına gelebileceği uyarısında bulundu.
Konya'da Tüketici Hakem Heyeti, otomotiv yedek parçası satışı yapan bir kişinin, araç muayene istasyonunda otomobilinin vize işlemi ücretini kredi kartıyla gerçekleştirdiği için alınan 128,18 TL farkın kendisine geri ödenmesi amacıyla yaptığı başvuruyu değerlendirdi. Heyet, başvuruyu yapan şahsın ücret iadesinin kabulüne karar vererek firmanın kredi kartına kestiği farkı 'ayıplı hizmet' olarak nitelendirdi.
Konya'da bir tüketici, araç muayene istasyonunda kredi kartıyla ödediği vize işlemi ücretinden alınan farkın iadesi için başvuruda bulundu. Tüketici Hakem Heyeti, farkın 'ayıplı hizmet' olduğunu belirterek ücret iadesine karar verdi. Tüketici, amacının sadece 128,18 TL'yi geri almak olmadığını, insanların haklarını aramalarını teşvik etmek istediğini söyledi. Avukatı ise bu kararın emsal niteliğinde olduğunu ve diğer tüketicilerin de benzer şekilde haklarını arayabileceklerini belirtti.
Diyarbakır Ticaret İl Müdürlüğü, tüketicilerin en büyük sorunlarından biri olan fiyat farkı konusunda açıklama yaptı. Tüketici Hakem Heyeti Bakanı ve Ticaret İl Müdürü Zafer Atik, tüketicilere tanınan temel hakları ve fiyat etiketi yönetmeliğini anlattı. Atik, tüketicilerin bu haklarını korumak için Tüketici Hakem Heyetleri ve Ticaret İl Müdürlüklerine başvurabileceklerini belirtti.
Perakende satışları artan mobilya üreticileri ve mağazaları, son yıllarda artan iade ve değişim talepleri nedeniyle ciddi zararlara uğruyor. Üreticiler, müşterilerin keyfi sebeplerle iade ve değişim taleplerinde bulunduğunu belirterek tüketici hakem heyetinin yanlış kararlar aldığını öne sürüyor. Mobilya sektöründe e-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte iade ve değişim talepleri hızla artmıştır. Üreticiler, tüketici hakem heyeti bilirkişilerinin yeterli bilgiye sahip olmadığını ve kusur tespitlerinde yanlış kararlar verdiğini iddia etmektedir.
Afyonkarahisar Ticaret İl Müdür Vekili Mahmut Yayla, 2023 yılında Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına yapılan 5 bin 398 başvurudan 4 bin 893'nün karara bağlandığını ifade etti. Yayla, yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, tüketici lehine sonuçlanan karar sayısının 3 bin 195 olduğunu belirtti. Ayrıca, fahiş fiyat ve stokçuluk yapan firmalara yönelik denetimlerin devam ettiği de açıklandı.
İzmir İl Tüketici Hakem Heyeti, bir müşterinin bilgisayarının arızasının giderilmemesi nedeniyle değişim talebinde bulunmasına rağmen, fatura bedeli kadar ödeme teklif eden teknoloji mağazasını haksız buldu. Heyet, mağazanın ürünün ayıpsız mislini tüketiciye teslim etmesine karar verdi.
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.