Western Digital 1 Tb Wd1003fzex Sabit Sürücü - Son Dakika
Teknoloji

Western Digital 1 Tb Wd1003fzex Sabit Sürücü

Western Digital 1 Tb Wd1003fzex Sabit Sürücü

WD Black ailesinin 1 TB'lık üyesi nasıl bir performans sunuyor?

17.09.2014 12:13
Hasan Uğur Nayır - -

Western Digital şu zamana kadar genelde başarılı ürünlere imza attı. Ürünlerinde bir takım yenilikler yaptı, bu yeniliklerden nasibi alanlardan biri de WD Black ailesi. İnceleme konuğumuz WD1003FZEX modeli oldu. En güzeli daha fazla lafı uzatmamak. Sabit diskin neler sunduğuna ve performansına birlikte bakalım.


İmaj yeniliği değil


Bize gelen ürünün 1 TB kapasitesi var, ama WD Black serisi 4 TB'a kadar farklı kapasite seçenekleri sunuyor. 3.5 inç olan diskin arayüzü SATA 6 Gb/s. Tabii ki 7200 RPM ve önbelleği ise 64 MB. Devre levhası ve disk arasında kullanılan köpükle (Titreşimi absorbe etmek için), bileşenlerin konumlandırılması standart. Bu ufak ayrıntıyı geçelim ve diskin içindeki teknolojilere dalalım.



Fotoğraf galerisi için buraya tıklayınız.


Diskte kullanılan teknolojilerden biri VCT yani titreşim kontrolü teknolojisi. Kısaca bu özellik diskin her türlü tireşim koşullarına uyum sağlamasına yarıyor. Performansın düşmemesini sağlıyor. Performans diye bahsetmişten bu konuda dinamik önbelleği es geçemeyiz. Önbelleğin okuma ve yazma işlemleri sırasındaki optimizesini sağlıyor.


#Sayfa#


Aniden oluşan güç kayıpları veri kayıplarına sebep olabiliyor ki, bu dertten daha önce muzdarip olmuştum. WD bu konuda CPT çözümünü (Bozulma koruma teknolojisi) diskte sunmuş. Çözüm basit, güç kaybında yaşanan veri kaybını koruyup, sınırlandırıyor. Bu arada inceleme ürünü tek plaka. Disk farklı plakalar olmadan tek plakadan daha hızlı okuma yapabiliyor demek. StableTrac teknolojisi plakalının stabil yani kararlı olmasını sağlıyor. Son olarak NoTouch'tan bahsedeyim, bu teknoloji de kayıt kafasının disk içi ortamla temas etmesini önlüyor. Böylece sabit sürücüde daha az yıpranma oluyor.



Sonuçlar


Önbellek hızını ikiye katlayan çift işlemcili diski sistemime taktığımda oyunlarda farkı gördüm. Mesela şu anda oynadığım oyunlar arasında Witcher 2, Call of Duty: Ghosts, Titanfall var. Tecrübe ettiğim kadarıyla performans daha arttı. Klasik olarak sıralı okuma ve yazma testi yaptım. Sonuçlarda sıralı okuma 192 MB/s, sıralı yazma ise 180 MB/s. Bazı sürücülerin ses çok çıkar ve rahatsız eder. Belki bana gelen inceleme ürününden dolayı olabilir ama 1 TB'lık bu modelden birazcık ses geldi. Rahatsız edici değildi.


Genel kullanım ve performans olarak sabit diski çok iyi buldum. Kapasitesinden daha çok performansıyla önde. Oyunseverler ve kurumsal iş istasyonu kullanıcıları için değerlendirilmesi gereken sabit disk seçeneklerden biri.



Hasan Uğur Nayır - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Western Digital 1 Tb Wd1003fzex Sabit Sürücü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement