Qualcomm Snapdragon X Elite: İlk Dizüstü Bilgisayar İşlemcisi - Son Dakika
Teknoloji

Qualcomm Snapdragon X Elite: İlk Dizüstü Bilgisayar İşlemcisi

Qualcomm Snapdragon X Elite: İlk Dizüstü Bilgisayar İşlemcisi

Qualcomm, Ekim 2023'te Snapdragon X Elite adlı ilk dizüstü bilgisayar işlemcisini tanıttı. ARM tabanlı bu işlemci, özellikleriyle dikkat çekiyor ve performans testlerinde başarılı sonuçlar elde ediyor. Qualcomm Snapdragon X Elite, TSMC'nin 4 nanometre teknolojisiyle üretiliyor ve Intel'in 13. nesil Core i7 işlemcilerine kıyasla iki kat daha fazla performans sunuyor. İşlemcinin temel saat hızı 3,8 GHz iken, çift çekirdek kullanıldığında 4,3 GHz'e kadar çıkabiliyor. Snapdragon X Elite, yapay zeka konusunda da gelişmiş bir yonga setine sahip olup Apple, Intel ve AMD gibi büyük işlemci üreticileriyle rekabet ediyor. İlk performans testlerinde önemli bir artış gösteren işlemci, HP, Dell, Lenovo, Acer ve ASUS gibi üreticilerin dizüstü bilgisayar modellerinde kullanılacak.

05.04.2024 15:09  Güncelleme: 15:11

Dünyanın en büyük mobil işlemci üreticilerinden Qualcomm, Ekim 2023'te ilk dizüstü bilgisayar işlemcisi Snapdragon X Elite'i tanıtarak bu pazara da resmen giriş yaptı. ARM tabanlı bu işlemci, özellikleriyle kullanıcıların dikkatini çekmeyi başardı. Son olarak Qualcomm Snapdragon X Elite, ikinci defa Geekbench performans testinde görüntülendi.

Qualcomm Snapdragon X Elite, Geekbench veri tabanında

Qualcomm Snapdragon X Elite, TSMC'nin 4 nanometre teknolojisi kullanılarak üretiliyor. Yarı iletken devi, ilk işlemcisinin Intel 13. nesil Core i7-1360P ve i7-1355U modellerine kıyasla iki kat daha fazla performans sunduğunu belirtiyor.

İşlemcinin temel saat hızı 3,8 GHz iken, çift çekirdek kullanıldığında 4,3 GHz'e kadar artabiliyor. Yapay zeka bakımından da gelişmiş bir yonga seti olan Snapdragon X Elite, Qualcomm'u en büyük işlemci üreticileri olan Apple, Intel ve AMD ile rekabete sokuyor. Son yapılan performans testi de bunu gösteriyor.

Qualcomm Snapdragon X Elite: İlk Dizüstü <a class='keyword-sd' href='/bilgisayar/' title='Bilgisayar'>Bilgisayar</a> İşlemcisi

Qualcomm Snapdragon X Elite, LENOVO tarafından üretilen bir dizüstü bilgisayarda performans testine sokuldu. Cihaz "Dengeli" güç planında çalıştığı sırada yapılan tekli ve çoklu çekirdekli testlerde sırasıyla 2.427 ve 14.254 puan elde etti. Qualcomm'un ilk bilgisayar işlemcisi, geçtiğimiz haftalarda yapılan bir testte ise sırasıyla 1.628 ve 11.392 skor yapmıştı. Bu bağlamda o zamandan bu yana performansın önemli oranda arttığını söyleyebilmek mümkün.

Oyuncular buraya! Snapdragon X Elite oyun oynatacak mı?

Bu performans artışının arkasındaki nedenler bilinmiyor. Ancak işlemcinin dizüstü bilgisayar için daha da optimize edilmiş olabileceği veya test edilen cihazın geliştirilmiş bir soğutma sistemine sahip olabileceği yönünde tahminler mevcut.

Qualcomm Snapdragon X Elite, HP, Dell, LENOVO, Acer ve ASUS gibi dizüstü bilgisayar üreticilerinin modellerine güç verecek. Aktarılan bilgilere göre Snapdragon X Elite kullanan ilk bilgisayar ise Samsung tarafından yakın zamanda piyasaya sürülecek Galaxy Book 4 Edge modeli olacak.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Shiftdelete

Son Dakika Teknoloji Qualcomm Snapdragon X Elite: İlk Dizüstü Bilgisayar İşlemcisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement