Her Videonun Arkasındaki Şirket - Son Dakika
Teknoloji

Her Videonun Arkasındaki Şirket

Her Videonun Arkasındaki Şirket

İnternette en çok yapılan eylemlerden biri video izlemek. Peki o videoları kesintisiz olarak izlemenizi sağlayan nedir?

12.06.2013 12:25  Güncelleme: 13:33

İNTERNETTEN video izleyenlerden misiniz? İşte o videoları kesintisiz izliyorsanız, bu Medianova’nın altyapısı sayesinde. Genç bir girişimci olan Serkan Sevim, ABD’de mezun.com’la başlayan girişimcilik hikayesini Medianova ile sürdürüyor. 2004- 2005 sezonunda 97 ülkeden 40 bin kişiye internetten Türk maçlarını seyrettirerek büyük bir başarı yakalayan Sevim, hikayesini şöyle anlatıyor: “Ben ilk şirketimi ABD’de kurdum, mezun.com diye. 2003-2004 arasında bayağı bir kullancıya ulaştık. Bundan başka ne yapabiliriz diye arayış içine girdim. Türkler’e TV servisi verelim diye bir fikir oluştu. Digiturk’e gittik, siz platform oluşturun, biz satış ve pazarlamasını yapalım diye. Digiturk, pazarın çok küçük olduğunu söyledi. O zaman internetten maç satalım dedik. 2004-2005 sezonunda böyle bir projeyle başladık. Bu dünyada bir ilkti. O zaman YouTube yok yani internetten video diye birşey yok. Biz o sene 97 ülkeden 40 bin kişiye internet üzerinden Türk maçlarını sattık.” 40 milyon içerik sıkıştırdık 2006’da Türkiye’ye dönen Sevim, Medianova’yı kurdu. “İnternette bir video seyretmek için Play tuşuna bastığınızda arkada Medianova çalışıyor” diyen Sevim, encoding (sıkıştırma) hizmeti de veriyor. Şimdiye kadar 40 milyon içerik çevirdiklerini belirten Sevim “Şirket bazında profil kuruluyor. Bir kere profil kurulduktan sonra otomatik encode ediliyor. Şöyle talepler geliyor mesela. 1 milyon tane videosu var. O videoların mobilde seyredilebilmesi için çok büyük yatırımlar yapması gerekiyor. Burada biz devreye giriyoruz, 1 milyon videoyu 4 günde encode ediyoruz” dedi.


ONLLİNE DİZİ İZLEYENLERİN SAYISI ARTTI


<<İnternet üzerinden dizi seyretme alışkanlığı yasal platformların arttığı 2011 yılından günümüze kadar yıllık bazda yüzde 300’ün üzerinde arttı. 


<<Online dizi izleyenlerin yüzde 58’i kadınlar.


<<Mesai başında rutin işlerini tamamlayan çalışanlar saat 10.30 gibi dizi izlemeye başlıyor. Öğle tatiline denk gelen 12.00-12.30 arasında izleyici sayısı tavan yapıyor. En düşük seyredilme oranı ise akşam 18.00 civarında yaşanıyor.




<<İnternetten dizi izleme oranları pazartesi yüzde 10.6, salı yüzde 12, çarşamba yüzde 16, perşembe yüzde 19.1, cuma ve cumartesi yüzde 15.8, pazar ise yüzde 10.7. <<Günlere göre izlenme oranları, reytingleri en yüksek dizilerin hangi akşam yayınlandığını yansıtıyor. Verilere göre izleyicileri ekran başına toplayan en popüler diziler çarşamba akşamı yayınlanıyor.


<<İnternetten dizi izleyenlerin çoğunluğu kaçırdıkları bölümü hemen ertesi gün izliyor. Bu nedenle perşembe günlerindeki izlenme oranı diğerlerine göre daha yüksek. Hatta enteresan bir istatistik ise çarşamba günü hemen dizinin bitiminden sonra ortaya çıkan veriler. Amerika’da yaşayan ve saat farkından dolayı canlı yayını kaçıran Türkler, çarşamba gece yarısından sonra ciddi trafik yaratıyorlar.


<<İstanbul özelinde tablet bilgisayar ve akıllı telefonlardan gelen talep trafik saatlerinde yüzde 80 artıyor. Bu da kullanıcıların trafikte video izleme alışkanlığının başladığını gösteriyor.


<<Çalışanlar online ortamda dizi izleyenlerin yüzde 48’ini oluşturuyor. Bunun ardından yüzde 30 ile üniversiteden bağlanan gençler geliyor.


<<Türk dizilerinin yüzde 10’u Suriye ve İran’dan izleniyor. Politik sorunlar halkların tercihini etkilemiyor.


<<En çok seyredilen dizi Muhteşem Yüzyıl.

Kaynak: Star

Son Dakika Teknoloji Her Videonun Arkasındaki Şirket - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement