"Elektronik Atık Toplama Kampanyası" ile 1,5 Ton Atık Elektronik Toplanacak - Son Dakika
Teknoloji

"Elektronik Atık Toplama Kampanyası" ile 1,5 Ton Atık Elektronik Toplanacak

"Elektronik Atık Toplama Kampanyası" ile 1,5 Ton Atık Elektronik Toplanacak

Kampanyanın İletişim Sorumlusu Falay: "Hedefimiz fuar süresince 1 1,5 ton civarında atık toplamak. Ancak, genel olarak Türkiye'de 500 bin ton civarında atığımız çıkıyor ve biz bunun sadece y...

27.10.2013 13:48

HATİCE ŞENSES - CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı kapsamında başlayan, "CeBIT GreenIT Elektronik Atık Toplama Kampanyası" ile 1-1,5 ton atıl durumdaki elektronik ürünün toplanması hedefleniyor.

CNR EXPO'da başlayan CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı'nda bu yıl ikincisi düzenlenen kampanyaya ilişkin AA muhabirine bilgi veren, Ceyda Saygıner Falay, bu etkinliğin CeBIT, Yeryüzü Derneği ve Exitcom Recycling şirketinin desteğiyle hayata geçirildiğini belirtti. Falay, fuara gelenlerin taşıyabilecekleri miktarda elektronik atığını, GreenPR standına bırakabileceğini kaydetti.

Kampanya sürecinde toplanan atıkların geri dönüşüme kazandırılacağını ifade eden Falay, "Ayrıca elde edilen geliri de Yeryüzü Derneği'ne bağışlayacağız. Kampanyamız sosyal bir amaç taşıyor ama bizim arzuladığımız bu çalışmayla insanların elektronik atıklar konusunda dikkatini çekmek. Elektronik atıkların aslında bir değeri olduğunu, elektroniklerin içeresinde bulunan civa, fosfor gibi hem insan sağlığına, hem de doğaya zarar veren atıkların da bertaraf etmenin bir yöntemi olduğunu, bununla ilgili çalışan belediyeler ve firmalar olduğunu duyurmak istiyoruz" dedi.

Falay, kampanyaya ulaşan firmaların ve okulların, fuarın ardından daha kapsamlı bir çalışma yaptığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bunlar bizi çok mutlu ediyor. Sonuçta 10 gram kurşun, 100 bin ton toprağı kullanılamaz hale getiriyor, 200 bin litre suyu kirletiyor. Şu andaki tüketimimizle devam edersek bize 50 yıl sonra 2 dünya gerekecek. Hedefimiz fuar süresince 1-1,5 ton civarında atık toplamak. Bu rakam fuar sonrasında duyumun yayılmasıyla zaten artıyor. Ancak genel olarak Türkiye'de 500 bin ton civarında atığımız çıkıyor ve biz bunun sadece yüzde 10'nu bile toplayamıyoruz. Bu nedenle her bir ton bizim için değerli."

"Bilinç şu anda yeterli değil"

Kampanyaya destek veren Exitcom Recycling Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ilgar da elektronik atıkların hem tehlikeli hem de değerli olduğunu vurguladı. Ilgar, atık elektroniklerin özellikle telekomünikasyon alanında çok fazla olduğunu söyledi.

Ilgar, LCD veya diz üstü bilgisayarların içerisinde bulunan floresan lambalarda cıva bulunduğunu ifade ederek,  atık bilgisayarlarda ve cep telefonlarında da bilgi güvenliğine ilişkin sorunların yaşanabileceğine dikkati çekti.

Bilgisayar yazıcılarında toner olduğunu ve bunların da çevreye atılmaması gerektiğini belirten Ilgar, "Yine buzdolapları içerisinde CFC gazı vardır. Biz Exitcom olarak Türkiye'de A'dan Z'ye bütün elektronik atık gruplarının geri dönüşümünü sağlıyoruz. Ancak Türkiye'de tam olarak atık bilinci oturmadı. Vatandaşlarımız bu atıkları bulundukları yerdeki belediyeye ya da market zincirlerine teslim edebilirler. Özellikle market zincirleri bu atıkları kanunen almak zorunda" dedi.

Türk insanının öğretildikten sonra her şeyi yapabildiğini ifade eden Ilgar, "Bilinç şu anda yeterli değil. Ama kimseden de çevreci olmasını bekleyemezsiniz. Devletin de bu konuda gerekli kanunları çıkarıp, arkasında durması lazım. Okullarda şu anda güzel projeler var. Ama genel olarak atık bilinci yaygın değil. İnsanların bunu önemsemesi lazım. Atık aynı zamanda bir hammadde" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji 'Elektronik Atık Toplama Kampanyası' ile 1,5 Ton Atık Elektronik Toplanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement