Avrupa'nın Teknoloji Devleri 5g Teknolojisi İçin İstanbul'da Buluştu - Son Dakika
Teknoloji

Avrupa'nın Teknoloji Devleri 5g Teknolojisi İçin İstanbul'da Buluştu

Avrupa\'nın Teknoloji Devleri 5g Teknolojisi İçin İstanbul\'da Buluştu

Avrupa Birliği, 5G Teknolojisinin yol haritasını Türk Telekom ev sahipliğinde İstanbul’da ele aldı.

26.09.2015 12:17
-

Türk Telekom Grubu grup şirketi Argela, tüm dünyada teknoloji gündeminin en önemli başlıklarından olan 5G'nin yol haritasını belirlemek üzere Avrupa Birliği tarafından başlatılan COMBO projesinin toplantısına ev sahipliği yaptı. 7 Ülkenin 15 Temsilcisi'nin katılımı ile yürütülen COMBO projesi, dünya telekomünikasyon sektörünün nabzını tutuyor. Türkiye'yi sadece Türk Telekom Grubu adına Argela'nın temsil ettiği Avrupa Birliği'nin COMBO Projesi, dünyada 5G teknolojisinin gelişiminde yol haritasını belirleyecek en önemli girişimlerden biri olarak kabul ediliyor.


COMBO projesine üye olan telekomünikasyon kuruluşlarını 14-17 Eylül 2015 tarihleri arasında İstanbul'da buluşturan etkinlik kapsamında 5G konusundaki kaydedilen son gelişmeler ve devam eden araştırmalar paylaşıldı. 5G'nin yol haritasının çizildiği toplantıların ana konu başlıkları ise ağlar arası geçişlerde servis devamlılığı, tüm ağlara tek bir abonelik ile erişimin sağlanması, ağları eş zamanlı kullanarak servis kapasite artırımı, trafik yoğunluğuna göre gerektiğinde ağlar arasında trafiğin yönlendirilmesi, mobil ve sabit ağ trafiğin fiber optik teknolojilerden yararlanarak ortak alt yapıdan taşınması oldu. Toplantıların sonuç bildirgesinde ise "Genişbant ağ servislerinin ortak alt yapıdan sunulduğu mimarilerde servislerin abonelere yüksek kalitede ulaştığı, hızla artmakta olan bant genişliği ihtiyaçlarının etkin şekilde karşılanabildiği ve operatör harcamalarının önemli şekilde düşüş gösterdiği bu nedenle de mimarilerin 5G için önemli bir referans oluşturduğu" başlıkları yer aldı.


5G yol haritası Türk Telekom ev sahipliğinde İstanbul'da konuşuldu Argela'nın İstanbul'daki ofisinde düzenlenen COMBO projesi değerlendirme toplantısında Avrupa'nın telekom operatörleri, teknoloji şirketleri ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen akademisyenler 5G'ye dair son dönem faaliyetlerini ve 5G odaklı gelecek hedeflerini paylaşırken sektörün beklentileri de çözüm geliştirilmek üzere ayrıntıları ile ele alındı. Toplantı kapsamında 5G ve 5G'nin yapıtaşlarını oluşturacak teknolojiler, yazılım tanımlı ağlar, ağ sanallaştırması ve geleceğin şebeke yapısı üzerine test çalışmaları yapıldı. Toplantıda ayrıca, 5G teknolojisinin standartlarının belirlenmesi ve bu konuda güç birliği için yol haritası oluşturulması konusunda da önemli adımlar atıldı.


5G'ye giden yolda sektörümüze öncülük etmeyi sürdüreceğiz


4 gün süren toplantıların oldukça verimli geçtiğine dikkat çeken Argela CEO'su Bülent Kaytaz, şunları söyledi: "Avrupa Birliği'nin COMBO projesinde Türk Telekom Grubu adına yer alıyor ve bu önemli girişimde Türkiye'yi temsil etmekten gurur duyuyoruz. Argela dolayısıyla Türk Telekom Grubu ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantılar kapsamında, tüm dünyada hızlı bir artış gösteren veri trafiği ve gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda sabit, Wi-Fi ve mobil genişbant ağ hizmetlerinin ortak bir ağ mimarisinde nasıl birleştirilebileceği konuşuldu ve konuyla ilgili testler yapıldı. İlgili tüm konu başlıklarında oldukça verimli sonuçlar kaydedildi. Toplantının sonuç bildirgesinde ise öncelikli olarak 5G'nin beraberinde gelecek ciddi kullanıcı trafik artışını etkin ve yüksek performansta karşılayacak ortak bir mimari sunarak, 5G teknolojisine altyapı anlamında yön gösterici olmak yer aldı."


Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde, güvenilir ve yüksek performanslı veri altyapılarına olan ihtiyacın kritik bir rol oynadığını belirten ve geleceğin mobil ağlarının başarısında fiber altyapının rolüne dikkat çeken Kaytaz, "Telekomünikasyon alanındaki Ar-Ge uzmanlığımızla iletişimin geleceğini şekillendirecek işbirliği çalışmalarında yer almayı ve sektörümüze öncülük etmeyi sürdürüyoruz. Argela olarak 5G'ye giden yolda hem yerel hem de küresel ölçekte yapılacak girişimlerde Türkiye adına öncü olmaya gelecekte de devam edeceğiz."


Avrupa Birliği COMBO Proje Koordinatörü Jean-Charles Point ise etkinlikte yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Yarının genişbant iletişim ihtiyacına cevap verecek olan 5G teknolojileri alanında standartların şimdiden belirlenmesi çok kritik öneme sahip. Argela'nın ev sahipliğinde İstanbul'da yaptığımız bu toplantıda teknoloji endüstrisi ve akademi dünyasının yetkin isimleriyle birlikte oldukça yoğun bir tempoyla çalışarak önemli aşamalar kat ettik. Bu etkinliğimizde 5G teknolojileri alanındaki standartların yapısal ve işlevsel gelişimi konusunda verimli sonuçlar aldık. Etkinlikte elde ettiğimiz sonuçlar, 5G alanında araştırma ve geliştirme yapan oyunculara ve bu alandaki karar vericilere sunulacak ve ortak standartların şekillenmesine referans olacak."




Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Avrupa'nın Teknoloji Devleri 5g Teknolojisi İçin İstanbul'da Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement