217 kez Covid aşısı olan adam tıp dünyasını şaşırttı - Son Dakika
Teknoloji
BBC

217 kez Covid aşısı olan adam tıp dünyasını şaşırttı

Almanya'da 62 yaşındaki bir erkeğin, doktorların aksi yöndeki tavsiyelerine karşın 217 kez Covid aşısı olduğu belirtildi. Aşılar 29 aylık bir dönemde özel kliniklerden satın alınarak yapıldı. Araştırmacılar, söz konusu erkekte herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtti.

06.03.2024 03:00  Güncelleme: 09:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da 62 yaşındaki bir adam, doktorların tavsiye etmemesine karşın 217 defa Covid aşısı oldu. Özel kliniklerden alınan aşılar sonrasında şimdiye kadar herhangi bir yan etki görülmediği belirtildi.

ORTAYA ÇIKINCA TESTE SOKULMAK İSTENDİ

Lancet Enfeksiyon Hastalıkları dergisinde yayımlanan vakaya göre, aşılar 29 aylık bir dönemde özel kliniklerden satın alınarak yapıldı. Erlangen-Nurember Üniversitesi araştırmacıları, söz konusu erkekte herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtti.

Üniversitenin Mikrobiyoloji Bölümü'nden Dr. Kilian Schober "Bu vakayı gazete haberlerinden öğrendik. Daha sonra kendisiyle temas kurduk ve Erlangen'de bazı testlerden geçirmek istediğimizi söyledik. Çok ilgi gösterdi" dedi.

Vakadan kan ve tükürük örnekleri alındı, uzmanlar ayrıca son yıllarda depolanmış, dondurulmuş kan örneklerini de inceledi. Dr. Schober, "Çalışmayı yaptığımız sırada, kendi ısrarı sonucu vakaya yine Covid aşıları yapıldı. Daha sonra numuneleri, bağışıklık sisteminin aşıya verdiği tepkiyi tam anlamıyla belirlemek için kullanma fırsatımız oldu " dedi.

COVID BELİRTİSİ BULUNMADI

Magdeburg kentindeki savcı, söz konusu kişinin olduğu 130 aşının kanıtlarını toplayıp, sahtecilik soruşturması başlattı ancak herhangi bir suçlama yöneltilmedi.

Covid aşıları, enfeksiyona yol açmıyor ancak vücuda hastalıkla nasıl savaşacağını öğretebiliyor. Vektörü Ribonükleik asit (mRNA) olan aşılar, vücut hücrelerine virüsün genetik kodunun bir kısmını gösteriyor. Daha sonra da bağışıklık sistemi, virüsü tanıyabiliyor ve gerçekten karşılaştığında nasıl savaşacağını biliyor.

Dr. Shober, bağışıklık sistemini bu kadar çok sayıda aşıyla harekete geçirmenin belli hücrelerde yorgunluğa neden olabileceğinden kaygılıydı. Ancak araştırmacılar 62 yaşındaki erkekte böyle bir bulguya rastlamadı. Covid geçirdiğine dair belirti de bulunmadı.

Uzmanlar, aşırı aşılanmayı teşvik etmediklerini belirtirken, vakaya yaptıkları testlerin genel sonuçlar çıkartmaya yetmeyeceğini vurguladı.

217 kez Covid aşısı olan adam tıp dünyasını şaşırttı
Kaynak: BBC

Son Dakika Teknoloji 217 kez Covid aşısı olan adam tıp dünyasını şaşırttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Sami Göksu: Siz bir bakın yenede kalp krizi türkiyede arttı anjio olan olana 35 2 Yanıtla
  • dilek: Ortalıkta covid aşısı olanlarda kalıcı hasarlar var diye haberleri aklamak içindir bu. 33 1 Yanıtla
  • Selim Kayisi: Aşı, mevcut virüsün güçsüzleştirip vücuda enjekte edilmesidir. Yani aşı aslında güçsüz virüstür. Eğer gerçekten kalp rahatsızlıkları vakaları artmışsa bu aşı sebebi ile değil, virüs sebebiyledir. Artan kalp rahatsızlıklarını aşı ile bağdaştırmak yanlıştır. 1 3 Yanıtla
  • hakan Karadağ: Demek ki aşı aşı değil 0 0 Yanıtla
BBC

Advertisement