"Şifo" Mehmet, Üniversitelilerle Buluştu - Son Dakika
Spor

"Şifo" Mehmet, Üniversitelilerle Buluştu

"Şifo" Mehmet, Üniversitelilerle Buluştu

Gençlerbirliği Teknik Direktörü Mehmet Özdilek, Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nin "Perşembe Ektinlikleri"ne katıldı Özdilek: "Futbol, geç uzmanlaşılan bir spor dalı" "B...

28.11.2013 17:25

Gençlerbirliği Teknik Direktörü Mehmet Özdilek, " Futbol, geç uzmanlaşılan bir spor dalı" dedi.

Özdilek, Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nin, Gölbaşı yerleşkesinde düzenlediği "Perşembe Etkinlikleri"ne katıldı. Etkinliğin düzenlendiği anfiye gelişinde öğrencilerin alkışlarla karşıladığı Özdilek, kendisi için hazırlanan video gösteriminin ardından "Antrenörlükte iletişimin önemi" konulu bir sunum yaptı.

Futbolcuyu elit seviyeye getirmek için geliştirilmesi gereken konular olduğunu belirten Özdilek, "Birincisi kişisel gelişim, ikincisi ise teknik gelişim, yani hangi spor dalıysa o branştaki özelliklerin gelişimi. Kişisel gelişimde uzmanlarla çalışılmalı. Özellikle sporcunun kendini tanıması çok önemlidir" diye konuştu.

"Şifo" Mehmet, kişisel gelişimde sporcunun sosyal hayattaki etkinliğini artırması, bilinçli olması, sorumluluk alması, özgüven sahibi olması ve mutluluğu yakalama özelliğini kazanması gerektiğini de ifade etti.

Elit futbolcunun yetişmesi için 8-10 yıllık antrenman süresine ihtiyaç olduğunu, bunun 10 yıl ya da 10 bin saate denk geldiğini belirten Özdilek, "Yani futbol, geç uzmanlaşılan bir spor dalıdır. Sabırlı olmak çok önemli. Her yaş grubunda nasıl antrenman yapılacağı çok önemli. Bunun için doğru planlama gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Şifo" ekibinden kitap

Mehmet Özdilek, ekibiyle 7-19 yaş futbolcu grubu için bir kitap hazırlığında olduklarını söyledi.

UEFA Futbol Eğitimi ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun doğru bir programla müthiş bir atılım yaptığını ve ülke futbolu ve futbolcu gelişimi adına müthiş bir birliktelik başlattığını dile getiren Özdilek, "Bu adımın ne kadar yararlı olacağı ileride anlaşılacak" diye görüşlerini aktardı.

"Ben ve ekibim 7-19 yaş grubu seviyesindeki oyuncular için bir kitap hazırladık" diyen Özdilek, şöyle devam etti:

"Kitapta her yaş grubu için yapılacak çalışmalar detaylarıyla yazılı. Bu çalışmayı yeni kulübüm Gençlerbirliği'nde daha da geliştirip, özellikle Kültür Bakanlığı'ndan tescil ettirip, diğer kulüpler ve siz gençlerle paylaşmak istiyoruz. Kitabı hazırlarken akademik konuda başarılı olan Barcelona, Ajax, Manchester United ve Dinamo Zagreb gibi üst düzey takımların altyapılarını incelemeye çalıştık. Türkiye'ye uygun hazırladık. Dışarıdan sistem alıyor ama uygulayamıyoruz, önemli olan kendi sisteminizi kurabilmek. Sistemi uygulayabilmek için de yetenekli oyuncu seçebilmelisiniz. Bunun için de uzmanlaşmış insanlara ihtiyacınız var. Bizim ekibimizde de bu görevi yerine getiren sizin okulunuzdan mezun Ferda Ramanlı var. Yetenekli oyuncuların seçilmesinin ardından eğitim verecek antrenör ihtiyacı ortaya çıkıyor ve bu kişilerin deneyimli olması çok önemli."

Üst düzey liglerde görev almak için bilgi ve tecrübenin yeterli olamayabildiğini ifade eden Özdilek, belki az göründüklerini ama fizyoterapistinden takım menajerine, malzemecisinden futbolcu grubuna 70-80 kişiyi idare ettiklerini söyledi.

Özellikle genç oyuncuların avuç içinde tutulması gerektiğini kaydeden Mehmet Özdilek, öğrencilere, "Bunun için etkili iletişim kuran biri olmalısınız. İkincisi, adalet dağıtmalısınız. Saygılı olmalısınız. Dinlemeyi sevmiyor, önemsemiyoruz. İyi bir dinleyeci olmalısınız. Empati kurmalısınız. Ben futbolculuktan geldiğimden bunu rahatlıkla yapabildiğimi düşünüyorum, çünkü aynı dili konuşuyoruz. Konunuza hakim olmalısınız. Bunun için doğru Türkçe ile net ve anlaşılır konuşmak bizim işimizde çok önemli" tavsiyelerinde bulundu.

Zaman içinde oyuncuya güveninin tekrar kazandırmanın önemine işaret eden Özdilek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Futbolcular, gelgitleri çok olan bir meslek yapıyor. Bir maçta hayatları dağılabiliyor, bir maçta Türkiye'nin en iyisi oluyorlar. Gelgitleri çok, zor ve zaman zaman tahribat yaratan bir iş yapıyorlar. Ekip çalışmasına inanan bir insanım. Tek başıma hiçbir şeyi başaramam. Başarısızlıkta herkesin karşısına çıkacak kadar güçlüyüm ama başarıyı paylaşmaktan yanayım. Antrenörlüğe başladığımda ekibimde 3 kişi vardı. Medical Park Antalyaspor'a 5 kişiyle gittim. Gençlerbirliği'ne 7 kişilik bir ekiple geldim ve zaman içinde bu sayının 15'e çıkacağından da adım gibi eminim." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Spor 'Şifo' Mehmet, Üniversitelilerle Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement