Serie A Borç Batağında - Son Dakika
Spor

Serie A Borç Batağında

Serie A Borç Batağında

SPORCOPE DIŞ HABERLER – İtalyan La Gazzetta dello Sport'un araştırması İtalya Serie A kulüplerinin yaşadığı en büyük sorunu bir kez daha gün yüzüne çıkardı.

05.03.2016 00:00

SPORCOPE DIŞ HABERLER – İtalyan La Gazzetta dello Sport'un araştırması İtalya Serie A kulüplerinin yaşadığı en büyük sorunu bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Harcamaların artmasıyla kulüplerin borcu daha da arttı ve toplam zarar 365 milyon euro'ya geldi.

2013-14 sezonunu toplam 220 milyon euro zararla kapatan Serie A, bu sezon da borcun artmasına engel olamadı. Hesaplardaki açığın Parma'nın geçtiğimiz seneki zararını içermemesi, zararın boyutunun daha da büyük olduğunu gösteriyor.

Avrupa ligleriyle yarışamıyor

La Gazzetta dello Sport'un araştırmasına göre; Serie A'nın gelirleri hafif bir artış gösterse de 1,84 milyar euroya sabitlenmiş durumda. Bu hafif artışa rağmen giderlerdeki artış ve transferden elde edilen karların azalması finansal sistemi dengesiz bir yapıya büründürdü. İngiltere Premier Lig, Almanya Bundesliga, İspanya La Liga ve Fransa Ligue 1 gibi Avrupa'nın büyük liglerinin finansal yapısı dengede veya kar eder durumdayken, İtalya Serie A bunun tam tersi bir tablo ortaya koydu. Buna rağmen Serie A takımlarının Şampiyonlar Ligi ya da Ballon d'Or gibi büyük kupalar veya ödüllerin uzağında kalması da durumu biraz daha zorlaştırıyor.

Serie A'daki toplam borç geçtiğimiz yıl 1,6 milyar euro'dan 1,7 milyar euro'ya yükseldi. Bankalara olan borç yüzde 11 yükselerek 1,1 milyar euro'ya ulaşırken, tedarikçilere yönelik borçlar da yüzde 6 artarak 400 milyon euro'ya geldi.

Inter ve Roma tehlikede

Borcun büyük bölümünün stadyum projeleri gibi uzun vadeli yatırımlar olmaması, bu paraların geri dönüşünün de çantada keklik olmadığını gösteriyor. Halihazırda Roma ve Inter gibi takımların gelirleri çeşitli kredi kuruluşları tarafından rehin alınmış durumda. Inter'in borcu 141 milyon euro iken Roma'nın ise 41 milyon euro borcu bulunuyor. Roma Başkanı James Pallotta, takımın Şampiyonlar Ligi'ne katılamaması halinde borçları finanse etmek için takımın yıldız oyuncularını satmaya sıcak bakıyor.

Başı belada olan bir diğer takım Milan'a geçtiğimiz yıl Başkan Silvio Berlusconi destek vermiş ve şirketi Fininvest ile kulübe 150 milyon euro'luk aktarmak zorunda kalmıştı.

Serie A'dan 12 takım borç batağında

Serie A'daki 19 kulübün 12'sinin borç batağında olduğu, Genoa ve Sampdoria gibi kulüplerin durumunun da sallantıda olduğu belirtildi. Juventus ve Torino ise sağlıklı bir finansal yapıya sahip az sayıdaki İtalyan kulüplerinden ikisi oldu.

Parma'nın iflasından sonra kulüplerin krizin etkisinden uzak kalması adına lige bazı kurallar getirilmiş olsa da, La Gazzetta dello Sport'a göre ligdeki finansal yapının kurtuluşu için daha fazla çalışılması gerekiyor.

Kaynak: Sporcope.com

Son Dakika Spor Serie A Borç Batağında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement