Eskrimde Olimpiyat İçin "Yabancı" Formülü - Son Dakika
Spor

Eskrimde Olimpiyat İçin "Yabancı" Formülü

Eskrimde Olimpiyat İçin "Yabancı" Formülü

Sporcu açığını gidermek amacıyla yabancı oyuncuları Türk vatandaşı yapma yolunu seçen Türkiye Eskrim Federasyonu'nda, bu sporculardan en azından biriyle Rio'da mücadele edilmesi planlanıyor.

25.04.2014 11:49

MÜMİN ALTAŞ - Eskrimde sporcu açığını gidermek için yabancıların Türk vatandaşlığına geçirilmesi ve bu sporculardan en azından biriyle 2016 Rio Olimpiyatları'na katılınması hedefleniyor.

Türkiye Eskrim Federasyonu Başkanı Müminhan Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, federasyonun 3 bini faal 10 bin lisanslı sporcuyla faaliyetlerine devam ettiğini belirtti.

Önceki dönemlerde sadece Ankara, İstanbul ve Mersin'den sporcuların milli takımlara seçildiğini ifade eden Bilgin, bugün artık birçok ilden sporcunun milli takımlarda yer aldığını aktardı.

Eskrim hakemi ve antrenörü sayısının 10 kat arttığını, uluslararası hakem sayısında önemli artış olduğunu vurgulayan Bilgin, hala katetmeleri gereken epey mesafe olduğunu söyledi.

Rakiplere bakıldığında İtalya'da 100 bin eskrimciden 60 bininin faal olduğuna dikkati çeken Bilgin, "80-90 bin sporcusu olan ülkeler var. Türk eskrimini Türkiye'nin 20 milyonluk gençlik potansiyeline yakışır düzeye taşımak için büyük bir 2023 vizyon projesi oluşturduk. 4 yılık ve 8 yıllık planımız var. O vizyonun hedefi; 10 bini faal 60 bin lisanslı sporcuya ulaşmak. Bunun için ciddi altyapı organizasyonuna girdik. Antrenör yapılanması devam ediyor. 81 ilde 2'şer antrenör projemiz var. 2016 yılında 81 ile ulaşmayı istiyoruz. Bütün illere ulaşınca bu sayıyı bulacağımızı düşünüyoruz. Elimizde 15-20 antrenör var. Bu antrenörleri eğitimlere tabi tutup, sisteme adapte ederek, Türk eskrimini olimpiyatlara gidecek düzeye taşımak istiyoruz. Yapılacak çok iş var."

Ukrayna ve İtalya'dan eskrimci transferi

2016 Rio Olimpiyatları'nda eskrim branşında yarışmak için gayret gösterdiklerini anlatan Bilgin, olimpiyatlara hazırlayacak sporcu bulmakta zorluk çektiklerine işaret etti.

Bilgin, altyapıdan yetişen oyuncuların hem üniversite eğitimi hem de olimpik hazırlıklarının iyi gitmediğini, çocukların eğitimi tercih etme noktasında kaldıklarını dile getirdi.

Sporcu açığını gidermek için yurt dışından yabancı sporcu transfer edip, Türk vatandaşı yapma yoluna gittiklerini belirten Bilgin, "Bu çalışmalar devam ediyor. Çalışmalarını yaptığımız, bakanlıkta imza bekleyen 4 sporcu var. Bayan kılıçta mücadele eden sporcular, Ukrayna ve İtalya'dan sporcular var. Ülkemizin lisanslama yapısından geçirebilirsek... Vatandaşlık işlemi de kolay yürümüyor maalesef. 2013'ün haziran ayından bu yana çocukların vatandaşlık işlemleri için uğraşıyoruz. Başarabilirsek, bu sporculardan en az biriyle olimpiyatlara gitmek istiyoruz" diye konuştu.

Bilgin, parasal problemden daha çok sistem kaynaklı sıkıntıların olduğunu, sporcuların üniversite ve spor arasında seçim yapmakta zorluk çektiğini, Türkiye'deki üniversite sisteminin sporcuların rahat hareket etmesine imkan tanımadığını aktardı. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Eskrimde Olimpiyat İçin 'Yabancı' Formülü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement