10 Soru, 10 Cevap! Bir Bakışta Derbi... - Son Dakika
Spor

10 Soru, 10 Cevap! Bir Bakışta Derbi...

10 Soru, 10 Cevap! Bir Bakışta Derbi...

Spor Toto Süper Lig'de Süper Final heyecanı İnönü Stadı'nda oynanacak olan Beşiktaş-Galatasaray maçı ile başlıyor.

13.04.2012 11:10

Spor Toto Süper Lig'de Süper Final heyecanı İnönü Stadı'nda oynanacak olan Beşiktaş- Galatasaray maçı ile başlıyor. Süper Final'e son sırada başlayacak olan Beşiktaş'ta tek hedef galibiyet. Normal sezonu lider Galatasaray ise Süper Final'de ilk maçı kazanarak İnönü Stadı'ndan 3 puan ile dönmek istiyor.

Dev derbi öncesinde Galatasaray taraftarının en büyük buluşma noktası olan Webaslan.com editörü Serkan Bektaş ile siyah-beyazlı taraftarların değişmez adresi Karakartal.com'un editörü Eray Emin Aydemir'e Sporx.com olarak 5'er soru yönelttik.

Galatasaray'ı yakından takip eden Serkan Bektaş, sarı-kırmızılı takımın Beşiktaş karşısında favori olduğunu söylerken; Beşiktaş'ın iç sesi olan Eray Emin Aydemir dev derbide Manuel Fernandes'in göstereceği performansın Beşiktaş adına belirleyici olacağını kaydetti.

İŞTE O SORULAR VE CEVAPLAR

Beşiktaş'ta Carlos Carvalhal'in ardından Tayfur Havutçu takımın başına geçti. Sizce Havutçu, Carvalhal'den farklı olarak kritik derbide neler yapabilir ve 'Havutçu' ismi ayrı bir motivasyon kaynağı olur mu?

Eray Emin Aydemir: "Yönetim Carlos Carvalhal ile işlerin yürümediğini görünce takımı iyi tanıyan ve daha önce de onlarla birlikte olan Tayfur Havutçu'yu takımın başına getirerek yeni bir hava yaratmak istedi. Bu karar Beşiktaş'ta skor tabelasına yansımasa da takımın mücadele isteğindeki artış gözle görülür bir seviyede. Bir de Süper Final sonrasında Havutçu'nun yönetime vereceği rapor oyuncuların direkt olarak Beşiktaş'taki kariyerini etkileyecek. Bu durum kendilerini tekrar ispat etme açısından Beşiktaş adına kesinlikle bir motivasyon sağlayacaktır."

MELO-RİERA KRİZİ SAHAYA YANSIR MI?

Galatasaray'da kısa bir süre önce yaşanan Felipe Melo - Albert Riera krizinin Beşiktaş maçına da yansıyacağını düşünüyor musunuz? ve siz, Terim'in yerinde olsanız Melo'yu ilk 11'de oynatır mısınız?

Serkan Bektaş: " Fatih Terim'in Melo üzerinden vereceği karar çok önemli. Nedense Albert Riera 2. plana atılıyor. Oynadığı 'yetersiz' futboldan olsa gerek... Brezilyalı oyuncu Galatasaray için çok değerli, kimse vazgeçilmez değil diyesi geliyor insanın ama Melo için böyle bir durum söz konusu olamaz. Selçuk İnan ile inanılmaz bir ikili oldular ve gol yükünü de çekiyorlar. İkinci soruya gelince Melo, Beşiktaş maçında sahada olmalı. Önünde 6 kritik karşılaşma var. Her şey güzel giderken yarattığı bu krizi yok etmek yine kendi elinde. Melo derbi de çevirir, giden maçı da çevirir, moralleri yerine de getirir. Müthiş bir ateşleyici güç. Galatasaray'ın şampiyonluk yürüyüşünde verdiği emek görmezden gelinemez. Karakter meselesi üzerinden karar vermek yine de Terim'e düşer. Sarı-kırmızılı taraftarlar şu aşamada İmparator'un alacağı hiçbir karara tepki göstermeyecektir."

Beşiktaş'ın Galatasaray karşısındaki en büyük avantajı ve dezavantajı sizce nedir? Siyah-beyazlı takım 'bunu yaparsa kazanır' dediğiniz noktayı bizimle de paylaşır mısınız?

Eray Emin Aydemir: "Beşiktaş'ın Galatasaray karşısında en büyük avantajı bu maçın İnönü Stadı'nda oynanacak olması... Galatasaray'ın İnönü Stadı'nda Beşiktaş'a karşı gözle görülür bir üstünlüğü olmadığı ortada. Taraftarıyla birleşecek olan Beşiktaş'ın normal sezonda futbol olarak kendisinden çok daha iyi bir görüntü çizen Galatasaray'a karşı direnç göstereceğini tahmin ediyorum."

Galatasaray'da Beşiktaş karşısında skoru direkt olarak etkileyecek bir performans sergileyebileceğini düşündüğünüz sürpriz bir isim var mı?

Serkan Bektaş: "Galatasaray 'takım' oyunu oynuyor. Yıllardır beklenen ekibin ve ruhun bir anda ufukta görünmesi taraftarları yeniden ayağa kaldırdı. Bu maçtaki sorumluluk üzerinden gidecek olursak, kader adamı Selçuk İnan'dır. Bazen şair bazen ressam bazen de orkestra şefi oluyor. Bakalım Beşiktaş mücadelesinde nasıl bir role bürünecek? Karşısında Türkiye'nin en iyi yabancılarından olan Manuel Fernandes'in olacağını düşünürsek, kıyasıya rekabetin galibinin de kim şahit olacağız. Arena'da son saniyede yaptığı müthiş koşu ve ortayla 3 puanın baş aktörlerinden olan Selçuk, İnönü'de fazlasını yapmak için savaşacaktır."

MUSTAFA PEKTEMEK KİLİDİ AÇAR MI?

Beşiktaş'ta Almeida ve Egemen'in olmaması size göre takım yapısını etkiler mi? Ayrıca, Almeida'nın yerine oynaması muhtemel isim Mustafa Pektemek'in derbinin kilidini açabileceğini düşünüyor musunuz?

Eray Emin Aydemir: "Her iki oyuncuda Beşiktaş adına çok önemli isimler. Almeida'nın eksikliği kısmen tolere edilebilir ancak Egemen Beşiktaş'ın savunma kurgusunun temelini oluşturuyor. Siyah Beyazlı takım Egemen'i çok arayabilir. Almeida olsun veya olmasın Beşiktaş'ın topu ofans bölgesine taşımada sıkıntıları var. Mustafa Pektemek tek forvet olarak görev alacak tipte bir oyuncu değil, daha fazla çift forvet oynamaya meyilli. Zaten sistemsel olarak Tayfur Havutçu'nun takımı 4-4-2 sistemiyle sahaya süreceği konuşuluyor. Bence derbinin kilidini Beşiktaş adına açaçak isim Mustafa Pektemek değil Manuel Fernandes olacak."

Galatasaray'da Emre Çolak bu karşılaşmada forma giyemeyecek. Sizce bu durum Terim'in oyun planlarını etkiler mi ve genç futbolcunun yerine Terim, hangi futbolcuyu kullanmalı?

Serkan Bektaş: "Emre Çolak, Galatasaray için değerli bir oyuncu ama yeri doldurulabilir. Yeni sezonda oynadığı bölgeye mutlaka transfer yapılacaktır. Fatih Terim böylece Emre'yi biraz daha sıkı çalıştıracak. Emre'nin oynayamayacak olması şu aşamada Terim'i etkileyecektir. Eğer Melo'yu ilk 11'de oynatmazsa daha da belirgin bir şekilde görebiliriz. Yedekten gelecek oyuncular Aydın, Sabri ya da Yiğit olacaktır. Buradaki akıl oyunları Galatasaray'a galibiyetin kapısını açacak olan şifre olarak gözüküyor."

Beşiktaş'ta Tayfur Havutçu'nun Galatasaray derbisinde nasıl bir kadro sahaya sürmesini bekliyoruz. Size göre, kimler 11'de olmalı, kimler olmamalı?

Eray Emin Aydemir: "Tayfur Havutçu'nun elinde sakatlıklar ve cezalılar sebebiyle kısıtlı bir kadro var. Sezon başından beri Beşiktaş en fazla bu durumun sıkıntısını yaşadı zaten. Beşiktaş için beraberlik pek bir şey ifade etmiyor. Ne yapıp edip kazanmak zorunda. Bu yüzden rakip yarı alanda etkili olacak, skoru değiştirecek isimlere ve ofansif bir kadroya ihtiyacı var. Bu yüzden ilk 11'de şu isimler olmalı; Rüştü, Hilbert, İbrahim Toraman, Sivok, İsmail, Quaresma, Ernst, Aurelio, Simao, Bebe ve Mustada Pektemek"

Fatih Terim, sizce Beşiktaş karşısında klasik Elmander - Necati ikilisi ile mi çıkmalı yoksa; Beşiktaş maçlarında ayrı bir motivasyonla mücadele eden Baros'u kullanmalı mı?

Serkan Bektaş: "Fatih Terim'in Elmander - Necati ikilisinden vazgeçmesi biraz zor. Sakatlık, yorgunluk olmadıkça Terim bu oyuncuları oynatır. Baros ise biraz kaçan trenin peşinden koşuyor. Önündeki 6 haftada bu treni yakalarsa takımda kalır. Onun için de kritik bir süreç. Uzun süredir derbilerde varlığı yokluğu belli olmuyor. Gerçek Baros'u bir türlü gösteremedi. Taraftarın bu denli sevgisini alan bir oyuncunun toparlanamaması biraz üzücü. İkinci yarıda muhtemelen şans bulacaktır."

Beşiktaş 'bunu yaparsa kazanır' dediğiniz noktayı bizimle de paylaşır mısınız?

Eray Emin Aydemir: "Beşiktaş sezon başından beri oyun temposunu ayarlamakta zorlanan bir takım görünümünde. Maçların bazı dakikalarında rakip üzerinde baskı kuran, golü düşünen bir takım görürken 10 dakika sonra oyunun iplerini rakibe bırakmış, geriye çekilmiş bir takım hüviyetine bürünebiliyorlar. Galatasaray ise hem gücünü 90 dakikaya yayan hem de oyun temposunu eline almayı seven bir takım niteliğinde. Bu yüzden Beşiktaş'ın yapması gereken en büyük iş topu ayağında tutmak ve mümkün olduğu kadar Galatasaray'a top yaptırmamak olmalı. Beşiktaş sakin olur, gücünü 90 dakikaya yayarsa mutlaka yıldızlarının devreye gireceğini ve Galatasaray'ı devireceğini düşünüyorum."

Galatasaray bu maçta puan kaybederse ne olur? Hem psikolojik hem de matematiksel bir beyin fırtınası yapsak...

Serkan Bektaş: "Galatasaray'ın puan kaybetmesi bir sonraki hafta oynanacak olan Fenerbahçe maçını daha anlamlı hale getirecektir. Onlar da Trabzonspor engelini geçerse müthiş bir moral motivasyonla Seyrantepe'ye ayak basacaklar. Süper Final'de neler göreceğiz kimse bilmiyor. Buranın matematiği futbol kültürüne biraz aykırı. Bölünen puanlarla yeniden kendini ispatlama çabası niteliğinde olan bir yarışa girildi. Bize biraz tuhaf... Çoğu kişi ibrenin 2 hafta sonra Fenerbahçe lehine döneceğini savunuyor. Galatasaray, İnönü'den galip çıkacaktır. Bu sezon en çok zorlandığı takım olan Beşiktaş'ı yenmeye fazlasıyla ihtiyacı var. Beraberlik üzer, Saracoğlu'ndan bir sonraki gün gelecek olan haber Fenerbahçe'nin de kaderini çizer. İlk hafta ihtimalleri sadece tuzak. 4 cengaver sahada konuşacak... "

Kaynak: Sporx.com

Son Dakika Spor 10 Soru, 10 Cevap! Bir Bakışta Derbi... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement