Ukraynalı Yaşlılar, Harkiv Huzurevinde Savaşın Etkilerinden Korunuyor - Son Dakika
Sağlık

Ukraynalı Yaşlılar, Harkiv Huzurevinde Savaşın Etkilerinden Korunuyor

Ukraynalı Yaşlılar, Harkiv Huzurevinde Savaşın Etkilerinden Korunuyor

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle evsiz kalan Ukraynalı yaşlılar, Harkiv kentindeki huzurevinde hayatlarına devam ediyor. Savaşın etkisiyle evleri bombalanan yaşlılar, gönüllü ekipler tarafından kurtarılarak huzurevine yerleştiriliyor. Huzurevinde yaşlılara gerekli hizmet ve tıbbi destek sağlanıyor.

28.09.2023 11:20  Güncelleme: 12:41

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle evsiz kalan Ukraynalı yaşlılar, Harkiv kentindeki huzurevinde hayatına devam ediyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik geçen yıl başlattığı savaş sürerken, çatışmaların yaşandığı bölgelerde sivillerin evleri bombalanıyor.

Saldırılarda evsiz kalan yaşlılar da gönüllü ekiplerce tehlikeli bölgelerden kurtarılarak Harkiv 'e getiriliyor. Sağlık durumu ağır olan yaşlılar, burada savaşın başlamasının ardından oluşturulan huzurevine yerleştiriliyor.

Uygun şartların oluşturulduğu huzurevinde yaşlılara gerekli hizmet veriliyor ve tıbbi destek sağlanıyor.

Bölgede bulunan AA ekibi, yaşlıların huzurevindeki hayatını görüntüleyerek, buradaki çalışanlardan bilgi aldı.

"Yaşlılar buraya depresif ve yatalak halde getiriliyor"

"Savaş Boyunca" Toplumsal Derneği Başkanı Olga Kleytman, AA muhabirine, savaşın ilk günlerinde organize olduklarını ve Mart 2022'de huzurevini oluşturduklarını söyledi.

İlk başta Harkiv'deki yaşlılara yönelik faaliyet gösterdiklerini anlatan Kleytman, "İlk başta Harkiv kentinde evleri bombalanan yaşlıları topluyorduk. Şimdi ise kurtarılan ve cepheye yakın yerlerden yaşlılar buraya getiriliyor. Burada 45 yaşlı kalıyor. Bunların arasında 22 kişi yatalak durumda." dedi.

Kleytman, yaşlılar için gerekli desteğin sağlandığını ifade ederek, "Yaşlılar buraya depresif ve yatalak halde getiriliyor. Birçoğunu ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. ABD'den gelen rehabilitasyon uzmanı yaşlılarla çalışıyor." diye konuştu.

Bir hastaneyle sağladıkları anlaşma gereği her hafta sağlık uzmanların huzurevine geldiğini ve yaşlıları muayene ettiğini belirten Kleytman, bazı yaşlıları elde ettikleri özel araçla hastaneye götürüp getirdiklerini dile getirdi.

Kleytman, Ukrayna'da bu tarz yerlerin az sayıda olduğunu ve bu alanın geliştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Huzurevinde yaşlılara bakan ABD'li sağlık uzmanı Kristiyan da savaşın başlamasının ardından buraya geldiğini ve evleri saldırılarda bombalanan, sağlık durumu ağır yaşlılara destek olduklarını kaydetti.

Ukrayna'daki savaşın, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra "en büyük jeopolitik olay" olduğunu söyleyen Kristiyan, Ukrayna halkına destek çıkılması gerektiğini ifade etti. Kristiyan, "İnsanlar, savaşın sona ermesini istiyor, ailelerini özlüyor. Çocuklarını kaybeden, evleri saldırılarda kül olan çok insan var. İnsanlar endişeli ve çaresiz. Harkiv'e tekrar saldırılar yapıldı. Yaşlılar geceleri uyuyamıyor." ifadelerini kullandı.

"Savaş elde ettiğim her şeyi yok etti"

Huzurevinde kalanlardan 82 yaşındaki Lyudmila, buraya Bahmut'tan getirildiğini belirterek, "Orada evim yok edildi bu nedenle burada bulunuyorum. Hayatıma devam edebileceğim bir yerim yok çünkü savaş elde ettiğim her şeyi yok etti. Bahmut'taki evlerin tamamı harabeye dönüştü." şeklinde konuştu.

Burada iyi bakım gördüğünü dile getiren Lyudmila, "Gözlerimde sorun var. Çok az görebiliyorum, telefon da kullanamıyorum doğru düzgün. Ama buradakiler bize iyi bakıyorlar." dedi.

80 yaşındaki Aleksandra da "Bahmutluyum. Çok bombalandık. Torunum, ilk başta Kostyantinivka'ya sonra da buraya getirdi. Burası çok güzel." ifadelerini kullandı.

Yaşlılardan Harkivli Elizaveta ise "Beni buraya gönüllü ekipler getirdi çünkü eşim öldü ve ben tek başıma kaldım. Düştüm ve bacağımı sakatladım. Böylece buranın dışında bir hayatım kalmadı." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Ukraynalı Yaşlılar, Harkiv Huzurevinde Savaşın Etkilerinden Korunuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement