Rus Doktor Kendini Türk Hekimlere Emanet Etti - Son Dakika
Sağlık

Rus Doktor Kendini Türk Hekimlere Emanet Etti

Rus Doktor Kendini Türk Hekimlere Emanet Etti

Prostat kanserine yakalanan Rus doktor, robotik cerrahi yönteminin başarıyla uygulandığını öğrendiği Türkiye'ye gelerek, ameliyat oldu Rus Üroloji Uzmanı Prof.Dr Kazeko, ameliyat olduktan iki gün sonra robotik cerrahinin nasıl yapıldığını öğrenmek ve ülkesinde uygulamak için başka bir ameliyatı baştan sona izledi Prof. Dr. Kazeko: "Türkiye, sağlıkta Rusya'nın çok ötesinde, burada yapılan robotik ameliyatlar adeta fantastik"

07.09.2013 12:10

HATİCE ŞENSES - Prostat kanserine yakalanan Rus doktor, Türkiye'de robotik cerrahi yöntemiyle ameliyat edilerek sağlığına kavuştu.

Rusya'nın Tümen bölgesinde bir hastanenin başhekimi olarak görev yapan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Nikolay Kazeko, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıl önce prostat kanserine yakalandığını söyledi.

Hastalığı kendisinin teşhis ettiğini belirten Kazeko, "Nasıl, nerede tedavi olacağımı düşünürken geçen yıl Türkiye'ye geldim. Burada Prof. Dr. Cemil Uygur ile tanıştım. Cemil Bey ile tanıştıktan sonra kafamdaki tüm sorular yok oldu. 'Kesinlikle Türkiye'ye geleceğim ve ameliyat olacağım' dedim" ifadelerini kullandı.

Nikolay Kazeko, Rusya'da bu tür ameliyatların ardından iyileşme sürecinin uzun sürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Bizim hastalarımız rehabilitasyon süresini daha uzun ve zor geçiriyor. Çünkü yetenekli doktorlarımızın sayısı oldukça az. Bu nedenle bizim iyileşme süreçlerimiz daha çok uzamakta. Hastalarımıza ne kadar geniş zaman ayırsak da bu kaliteyi yakalayamıyoruz."

"Türkiye sağlıkta Rusya'nın çok ötesinde"

Prof. Dr. Kazeko, robotik cerrahinin Rusya'da genellikle Moskova ve Saint Petersburg'da yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Diğer kentlerde ameliyatlar genellikle açık yapılmakta. Fakat bu düzeyde, Türkiye'de yapılan ameliyat kadar kaliteli değildir. Türkiye sağlıkta Rusya'nın çok ötesinde, burada yapılan robotik ameliyatlar adeta fantastik. Ayrıca Rusya'daki hastalar robotik cerrahiyi seçmek zorunda kalıyorlarsa bu hasta için ciddi bir para demek oluyor. Bu konuda devletimizin sağladığı bir ödeme sistemi var. Hasta sıraya giriyor ve bir şekilde o imkanı almak için çabalıyor. Buradaki ameliyatımı devletimiz ödemiştir."

Rusya'daki hastaların da bu tür ameliyatlardan faydalanması için bir asistanını da yanında getirdiğini dile getiren Kazeko, bu tedaviyi kendi ülkelerinde yapmak istediklerini ifade etti.

Kazeko, "İlk önce ben merak ettiğim için robotik ameliyata girdim. Benim en büyük hayalim, Rusya'da da aynı teknoloji ile ameliyatların yapılabilmesi. Esas amacımız budur. İleriki zamanlarda aynı teknolojiler bizim oraya da gelebilir. Belki ben yapamayabilirim bu ameliyatları ama yanımda iki öğrencimi getirdim. Onları burada yetiştirmek, bu hastane ile işbirliğini devam ettirmek istiyoruz" diye konuştu.

"Kendisi de bu ameliyatları açık olarak yapan bir cerrah

Nikolay Kazeko'nun ameliyatını gerçekleştiren Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cemil Uygur da Türkiye'de sağlıkta ileri teknoloji kullanıldığını ve Rusya başta olmak üzere çevre ülkelerden çok sayıda hastanın tedavi olmak için geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Hastamız Nikolay Kazeko Üroloji profesörü. Rusya'nın Tümen kentinde büyük bir tıp fakültesinin bölüm başkanı. Bir toplantıda tanıştık. Kendisi de bu ameliyatları açık olarak yapan bir cerrah. Fakat bu ameliyatı yüksek teknolojinin yardımı ile robotik olarak bizde olmayı tercih etti. Kendisini ameliyat ettim. Ameliyattan iki gün sonra bir başka ameliyatı baştan sona  izledi. Ameliyattan son derece etkilendi. Rusya'da bu teknoloji var ise de çok kısıtlı merkezlerde ve yaygın kullanılmıyor. Bu konudaki bilgi birikimleri ve deneyimleri çok az. Kendisi yanında bir üroloji uzmanını bu ameliyatlarla ilgili görgü ve bilgi edinmek üzere getirdi. Bundan sonra da düzenli aralıklarla ameliyatları izlemek üzere birini gönderecek."

Prof. Dr. Cemil Uygur, artık ameliyat kavramının değiştiğini, en ağır kanser ameliyatlarının bile küçük kesilerden ağrısız, kanamasız yapıldığını vurgulayarak, bunun hem cerraha hem de hastaya avantajlar sağladığını aktardı.

Ancak kanser cerrahisinden taviz vermeden cerraha ve hastalara bu avantajların sağlanması gerektiğine işaret eden Uygur, "Hastamızın patoloji sonucu kanser kontrolünde herhangi bir taviz verilmeden açık cerrahiye eş değer, belki ondan daha iyi durumda yapıldığını gösteriyor. Prostat kanserinin bir başka önemli konusu da idrar kontrolü ve cinsel fonksiyonlar. İdrar kontrolü ve cinsel fonksiyonlarda da robotik cerrahi minimal invaziv bir yaklaşım olarak bize daha üstün sonuçlar sağlıyor" dedi.

Uygur, açık cerrahiden hastanın günlerce hastenede yatması gerektiğini ve bunun yanında artı dezavantajlar bulunduğunu dile getirerek, robotik cerrahiyle yapılan ameliyatın ardından hastanın toparlanma sürecinin kısaldığını sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Rus Doktor Kendini Türk Hekimlere Emanet Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement