"Egzersiz Yaparken, Kalp Atım Hızına Dikkat" - Son Dakika
Sağlık

"Egzersiz Yaparken, Kalp Atım Hızına Dikkat"

"Egzersiz Yaparken, Kalp Atım Hızına Dikkat"

TÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Öztürk: "Egzersiz yaparken maksimum kalp hızına dikkat edilmesi gerekir. Kalbimiz, maksimum kalp hızının yüzde 55'i ile yüzde 80'i a...

20.10.2013 12:12

GÖKHAN BALCI - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, egzersiz yaparken maksimum kalp hızına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Kalbimiz, maksimum kalp hızının yüzde 55'i ile yüzde 80'i arasında bir hızda atacak şekilde ayarlanırsa egzersizden en iyi verimi almış oluruz" dedi.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, egzersize başlamadan önce bazı önlemlerin alınması gerektiğini, akciğer ve kalp rahatsızlıklarına karşı doktor kontrolünden geçmenin önemli olduğunu ifade etti.

Egzersiz yaparken maksimum kalp hızına da dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, "Maksimum kalp hızı, bir kişinin yaşına uygun olarak kalbinin 1 dakikada atacağı üst seviyedeki atım sayısıdır. Maksimum kalp hızını hesaplarken 220'den yaşımızı çıkarırız. Örneğin 40 yaşındaki bir kişinin egzersiz yaparken maksimum kalp hızı 180 olmalıdır" diye konuştu.

Öztürk, egzersiz sırasında kalp hızını takip eden cihazların da kullanılabileceğine dikkati çekti.

Kalp hızının, sağlığı tehdit etmeyecek seviyede tutulmasının önemli olduğunu dile getiren Öztürk, şöyle konuştu:

"Egzersiz yaparken maksimum kalp hızına dikkat edilmesi gerekir. Kalbimiz, maksimum kalp hızının yüzde 55'i ile yüzde 80'i arasındaki bir hızda atacak şekilde ayarlanırsa egzersizden en iyi verimi almış oluruz. Örneğin 40 yaşındaki kişinin egzersiz yaparken kalbinin dakikada 100 ile 145 arasında atması hem yağ yakma hem kilo verme hem de güvenli egzersiz açısından önemlidir."

"Yemeklerden iki saat sonra"

Öztürk, yürüyüş temelli egzersizlerin yemeklerden 2 saat sonra yapılması gerektiğini ifade etti. Egzersizlerin uygun kıyafet ve donanımla yapılmasının, olası rahatsızlıkları önleyeceğini bildiren Öztürk, şunları kaydetti:

"Ayağımızda mokasen ayakkabıyla yürüyüş yapmaya kalkarsak bu durumda ayak bileği, ayak tabanı ve diz eklemine yönelik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Yürüyüş gibi basit görülebilecek bir egzersiz aktivitesinin bile uygun donanım ve uygun giyimle yapılması gerekiyor. Bunun için taban desteği olan ortopedik spor ayakkabıların kullanılmasında yarar var. Ayrıca yürüyüş sırasında ortaya çıkan teri emecek ve üşütmeyecek kıyafetlerin tercih edilmesi de önemli." - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık 'Egzersiz Yaparken, Kalp Atım Hızına Dikkat' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement