Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos Tahran'da - Son Dakika
Politika

Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos Tahran'da

Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos Tahran\'da

İran Dışişleri Bakanı Zarif: “Amerikalılar bir kez olsun gerçeklerle yüzleşmeli” Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos: “ Yunanistan, kapsamlı bir anlaşma sağlanması ve İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor” BM Özel Temsilcisi İbrahimi, Tahran’a gelecek.

15.03.2014 17:49

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "İran'ın devam eden müzakere sürecinde ciddi kararlar almak zorunda olduğu" yönündeki açıklamalarına, "Zor bir karar alması gerekenin Amerikalılar olduğuna inanıyorum. Amerikalılar bir kez olsun bu tür hayal ürünü iddiaları bir kenara bırakarak gerçeklerle yüzleşme kararını almalılar" sözleriyle tepki gösterdi.

Resmi ziyaret için Tahran'a gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile görüşen Zarif, görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Zarif, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin İran hakkındaki son açıklamalarının hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Onlar bizim nükleer silah peşinde olmadığımızı ve nükleer faaliyetlerimizin barışçıl olduğunu çok iyi biliyorlar. Müzakere tarafı da çok iyi biliyor ki İran nükleer faaliyetlerinin hiçbirini durdurmayacaktır. ABD'li yetkililerin daha sonra geri almak zorunda kalacakları sözler söylememelerinin daha yapıcı ve olumlu olacağını düşünüyorum. Eğer sözünü ettikleri zor karar nükleer silah geliştirmeme kararı ise bu kararın çok önceden alındığını söylemeliyiz. İran hiçbir zaman nükleer silah peşinde olmadı ve olmayacaktır. Bu, bizim hem dini hem savunma konusundaki stratejik yaklaşımlarımızın temelini oluşturur. Zor bir karar alması gerekenin Amerikalılar olduğuna inanıyorum. Amerikalılar bir kez olsun bu tür hayal ürünü iddiaları bir kenara bırakarak gerçeklerle yüzleşme kararını almalılar."

İran ile Yunanistan arasındaki çok uzun geçmişe dayanan tarihi ilişkilere işaret eden Zarif, Yunanistanlı mevkidaşı Venizelos ile nükleer müzakereler, Suriye krizi başta olmak üzere uluslararası kamuoyunu ilgilendiren konular, ikili ilişkiler ve ekonomik işbirlikleri konularında görüştüklerini kaydetti. Zarif, "İki ülke gaz, enerji, petrokimya, transit gibi alanlarda işbirliği yapabilir" dedi.

Yunanistan kapsamlı anlaşmadan yana

Cenevre anlaşmasını, İran ile 5+1 ülkeleri tarafından elde edilen iyi bir başarı olarak değerlendiren Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos da "Nükleer müzakerelerin sürdürülerek nihai bir çözüm için kapsamlı bir anlaşma sağlanmasını ve İran'a uygulanan tüm yaptırımların kaldırılmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.

İran ile Yunanistan'ı "tarihi medeniyetlerin temsilcisi" olarak ifade eden Evangelos, "İran ile ilişkilerimizi artırmanın yollarını arıyoruz. AB'nin kapsamlı bir anlaşmanın sağlanmasını kolaylaştıracağını ümit ediyoruz" dedi.

Avrupa'nın müzakereleri sürdürmede kararlı olduğunu belirten Evangelos, "Nihai çözüm için kapsamlı bir anlaşma sağlamak ve tüm yaptırımların kaldırılması için çabalıyoruz" diye konuştu.

BM Özel Temsilcisi İbrahimi Tahran'a gelecek

İran Dışişleri Bakanı Zarif ayrıca BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin Tahran'a resmi ziyarette bulunacağını bildirdi.

Zarif, İbrahimi'nin yarın gerçekleştireceği ziyaret hakkında şunları kaydetti:

"Sayın İbrahimi, İranlı yetkililerle istişare için Tahran'a gelme talebinde bulundu. Bazı komşu ülkelerin aksine ülkemizin kapıları kendisine açıktır. Kendisi geçmiş dönemlerde de İran'a gelmiş ve olumlu görüşmeler gerçekleştirmiştir. Tekrar istişare için İran'a gelme talebinde bulundu ve biz de memnuniyetle kabul ettik."

Cevad Zarif, pazartesi günü İran ile 5+1 ülkeleri arasında yapılacak yeni tur müzakereler için ülkeden ayrılmadan önce BM Özel Temsilcisi İbrahimi ile bir araya geleceğini söyledi. - İran

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos Tahran'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement