Yeni Anayasa Yazımı - Son Dakika
Politika

Yeni Anayasa Yazımı

Yeni Anayasa Yazımı

Yazım Komisyonu,"Anayasanın Değiştirilmesi" başlığında mutabakata vardı

08.07.2013 19:00

Alp Özden - Anayasa Yazım Komisyonu, "Anayasanın Değiştirilmesi" başlığında mukabakata vardı.

Anayasa Yazım Komisyonu, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen Başkanlığında toplandı.

"Anayasanın değiştirilmesi" ve "Başlangıç ve Kenar Başlıklar" başlıklı maddelerin müzakere edildiği toplantıda, "Anayasanın Değiştirilmesi" başlığında mutabakat sağlandı.

Buna göre, Anayasanın değiştirilmesi TBMM üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazılı olarak teklif edilebilecek. Teklif, Genel Kurul'da iki defa görüşülecek ve gizli oyla kabul edilecek.

TBMM üye tamsayısının en az üçte iki çoğunluğu ile kabul edilen anayasa değişikliğine ilişkin kanunu, Meclis tarafından en az üçte iki çoğunlukla halkoylamasına sunma kararı alınmadıysa Cumhurbaşkanı onaylayarak Resmi Gazetede yayınlanacak.

Anayasa değişikliğine ilişkin kanun TBMM üye tamsayısının en az beşte üçü ile kabul edilirse Cumhurbaşkanı tarafından halkoylamasına sunulacak ya da geri gönderilecek. Geri gönderilen kanun, Meclis tarafından üye tamsayısının en az beşte üç çoğunluğuyla aynen kabul edilirse Meclis'in beşte üç çoğunluğunun kararıyla halkoylamasına sunulabilecek; aksi takdirde kanun kabul edilmemiş sayılacak. Kanun Meclis tarafından üye tamsayısının en az üçte iki çoğunluğuyla aynen kabul edilirse Cumhurbaşkanı kanunu onaylayarak Resmi Gazete'de yayınlanacak. Meclis üye tamsayısının en az üçte iki çoğunluğunun kararıyla herhalde kanunu halkoylamasına sunabilecek.

Halkoylamasına sunulan anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların kabul edilmesi için geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekecek. Halkoylamasında kabul edilen anayasa değişikliğine ilişkin kanun Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek.

TBMM, anayasa değişikliklerinin halkoylamasına sunulması halinde bu değişikliklerden hangilerinin birlikte, hangilerinin ayrı ayrı oylanacağını karara bağlayacak. Anayasanın bütünüyle değiştirilmesi dışında, konu itibariyle birbiriyle bağlantısı olmayan hükümlerle ilgili olarak seçmene ayrı ayrı oylama imkanı da verilecek.

Anayasa değişiklik teklifinin görüşülmesi ve kabulü, bu maddedeki kayıtlar dışında, kanunların görüşülmesi ve kabulü hakkındaki hükümlere tabi olacak.

-Başlangıç ve kenar başlıklar-

"Başlangıç ve Kenar Başlıklar" maddesinde ise mutabakat oluşmadı.

AK Parti ve BDP "Başlangıç metni ve madde başlıkları Anayasa metninden sayılmaz" önerisi getirirken, CHP ve MHP "Anayasanın dayandığı temel görüş ve ilkeleri belirten başlangıç kısmı, Anayasa metnine dahildir" teklifini getirdi.

Madde kenar başlıklarının, Anayasa metninden sayılmaması konusunda ise görüş birliği oluştu.

Anayasanın başlangıç bölümü görüşülürken bu madde tekrar müzakere edilecek.

Komisyon, çalışmalarını 10 Temmuz Çarşamba günü sürdürecek. -

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Yeni Anayasa Yazımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement