'Türklük' Tartışması Yaşandı - Son Dakika
Politika

'Türklük' Tartışması Yaşandı

\'Türklük\' Tartışması Yaşandı

TCK'nın 301. ve 305. Maddesinde Değişiklik Öngören Kanun Teklifi, TBMM'de Kabul Edildi. Muhalefet ile AK Parti Arasında Tartışmalara Yol Açan Toplantıya 'Türklük' Tartışmaları Damga Vurdu.

16.04.2008 19:58

Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. ve 305. maddesinde değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM AB Uyum Komisyonu'nda aynen kabul edildi. Muhalefet milletvekilleri ile AK Parti'li vekiller arasında sert tartışmalara yol açan toplantıda 'Türklük' tartışması yaşandı. MHP, birinci maddenin oylaması sırasında toplu olarak komisyon toplantısını terk etti.

TCK'nın 301. ve 305. maddesinde değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'ndan önce AB Uyum Komisyonu'nda ele alındı. Gergin geçen görüşmelere 'Türklük' tartışması damgasını vurdu. DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, eşinin Türk, ailesinin yüzde 80'inin Türk olduğunu belirterek, "Bir kere Kürt'üz, orijinimiz böyle. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Türklük tanımı içindeki kalıba sığmadığımızı belirtmek isterim. Bugüne kadar 301. maddeden Kürtlere, Lazlara, Çerkezlere hakaret edip yargılananı görmedik. Ermenilere 'Ermeni dölü', Kürtlere 'şeytan soyu' diyen yargılanmadı. Türklük tanımını 1921 Anayasası'ndaki tüm farklılıkları içine katan bir tanımlamaya sokmak gerekir" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu da, toplantıda karşı oy yazısı verdi. Cumhurbaşkanı'nın kovuşturma yetkisine sahip olmasının yargıya doğrudan müdahale olacağını savunan Hacaloğlu, "Bu düzenleme, devletin başı olan Cumhurbaşkanlığı makamının bağımsızlığını tartışılır hale getirecektir" dedi.

Teklifin birinci maddesinin oylaması sırasında MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural söz alarak, "Türklüğe hakareti kaldıran 1. maddenin oylamasının kabul edilmesini doğru bulmuyorum ve MHP milletvekilleri olarak komisyonu terk ediyoruz. Türklük tanımının maddeden kaldırılmasına ortak olamayız" dedi. MHP'lilerin komisyon toplantısını terk etmesinin ardından değişiklik teklifi aynen kabul edildi.

TEKLİF NELER GETİRİYOR? TCK'nın 301. ve 305. maddesinde değişiklik öngören teklifi ile 'Türklük' kavramı yerine 'Türk Milleti'; 'Cumhuriyet' ibaresi yerine 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti' ifadesi getiriliyor. Ceza üst sınırının 2 yıl olarak değiştirildiği teklif, Türk vatandaşları tarafından yabancı bir ülkede aşağılama fiilinin işlenmesi durumunda ceza arttırımını öngören maddenin metinden çıkarılmasını kapsıyor. Mevcut düzenlemede soruşturma veya kovuşturma açılması herhangi bir organın iznine bağlanmazken teklifle, suçtan dolayı kovuşturma yapılması Cumhurbaşkanı'nın iznine bağlanıyor.

(DA-OK-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika 'Türklük' Tartışması Yaşandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement