TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu - Son Dakika
Politika

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu

Komisyonda, bazı kanunlarda değişiklik öngören "torba tasarı" görüşülüyor Otoyolların işletmesinin, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı altında kurulacak bir şirkete devredilmesine ve halka arzına imkan tanıyan maddede tartışma çıktı.

15.01.2014 18:55

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden bazı kanunlarda değişiklik öngören "torba tasarı"da, otoyolların işletmesinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı altında kurulacak bir şirkete devredilmesine ve halka arzına imkan tanıyan maddede tartışma çıktı.

Madde üzerinde söz alan CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Türkiye'de özelleştirme konusunun talana dönüştüğünü ileri sürdü. IMF ve Dünya Bankası'nın bile artık kamu kuruluşlarının güçlenmesi için projeler hazırladığını belirten Çetin, Türkiye'nin ise tam aksini yaptığını savundu. Çetin, yolların, köprülerin satılamayacağını ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, yapılan düzenleme ile karayollarından elde edilen gelirin yüzde 75'inin şirkete verileceğini söyledi. Aslanoğlu ayrıca, hisse satışında elde edilecek gelirin de açıklanamadığını söyledi.

Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turan, tasarıdaki maddenin, özel hukuk sözleşmesi ile işletme hakkı devri yapma imkanını da getirecek değişikliği içerdiğini belirtti. Turan, otoyollarının sadece işletmeyle ilgili kısmını kamu adına, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın kuracağı bir şirkete, yapılacak sözleşmeyle devredeceklerini kaydetti.

Otoyollarının satılacağı yönündeki eleştirilere de yanıt veren Turan, bu yollarının zaten tapusunun olmadığını ifade etti. Turan, amaçlarının işletme hakkının devrini ve halka arzı gerçekleştirmek olduğunu kaydetti.

Turan ayrıca, 2013 yılı rakamlarına göre net gelirlerinin 789 milyon 708 bin lira olduğunu bildirdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, otoyollarının özelleştirilmesinin işletme hakkı devri yöntemiyle yapılabildiğini, şimdi getirilen düzenleme ile işletme hakkının devrinin yanı sıra, borsada şirketlerin hissesinin arzına imkan verecek yönteme geçilmiş olacağını ifade etti.

Tartışmanın devam etmesi üzerine, Komisyon Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç oturuma ara verdi. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement