Suriye Muhalefetinden "Özgür Ulusal Birlik" - Son Dakika
Politika

Suriye Muhalefetinden "Özgür Ulusal Birlik"

Suriye Muhalefetinden "Özgür Ulusal Birlik"

Başta eski başbakan Riyad Hicab olmak üzere Esed rejiminden ayrılan üst düzey isimlerden meydana gelen "Özgür Ulusal Birlik", Katar'da açılan merkezde çalışmalarına başladı

04.09.2013 14:00

FEYZA GÜMÜŞLÜOĞLU - Suriye'de devam eden iç savaş dolayısıyla, başta eski başbakan Riyad Hicab olmak üzere Esed rejiminden ayrılan üst düzey isimlerden meydana gelen "Özgür Ulusal Birlik", Katar'ın başkenti Doha'da açılan merkezde çalışmalarına başladı.

Esed rejiminden ayrılarak muhalefet safına geçen isimler, Suriye eski başbakanı Riyad Hicab'ın öncülüğünde Katar'da açılan Ulusal Meclis'te çalışmalarına başladı.

Başkanlığını Riyad Hicab'ın yaptığı, "Özgür Ulusal Birlik" olarak adlandırılan mecliste eski bakanlar, milletvekilleri ve büyükelçiler gibi üst düzey çalışanlar yer alıyor.

Ulusal Birliğin esas amacı, geçmişte Suriye'de önemli pozisyonlarda çalışmış kişileri bir araya getirerek gelecekte onların tecrübelerinden istifade etmek.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ile koordineli bir şekilde çalışan birliğin, hali hazırda 350'den fazla üyesi var.

Üye sayısı gittikçe artan birlikte hukukçular, diplomatlar, kadınlar, milletvekilleri gibi birçok farklı uzmanlık alanları ve çeşitli alt birimler yer alıyor.

Genel merkezi Katar'da bulunan birliğin Gaziantep'te de bir yerel ofisi bulunuyor.

- Milletvekili İhlas Bedevi birlikteki görevi için Katar'da

Meclis bünyesinde çalışan Suriye eski milletvekili İhlas Bedevi AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Temmuz 2012'de rejimden ayrıldım. Sonraki bir yılı Türkiye'de geçirdim, bir buçuk ay önce ise buradaki görevim gereği Katar'a geldim" dedi.

Riyad Hicab'ın, kendisi gibi rejimden ayrılan üst düzey isimleri bir araya getirme fikrinin hayata geçmesinden memnun olduğunu belirten Bedevi, Suriye'de uzun yıllar önemli görevlerde bulunmuş kişilerin tecrübelerinin, ülkenin geleceği ve Esed yönetimi sonrası için büyük önem taşıdığını ifade etti.

İhlas Bedevi şöyle konuştu:

"Amacımız rejimden ayrılan bütün üst düzey isimleri bir merkezde toplamak ve onların tecrübelerinden istifade etmek. Yalnızca milletvekilliği, bakanlık ya da büyükelçilik yapmış isimleri değil, her kesimden çalışanı bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Şu an yurt dışında yaşayan ve çalışan birçok Suriyeli var, mümkün olan herkesi bir çatı altında toplayarak ülkemize en iyi şekilde hizmet etmek istiyoruz."

ABD'nin muhtemel müdahalesine ilişkin değerlendirmede de bulunan İhlas Bedevi, "Söz konusu operasyon bizim evlatlarımıza da zarar verecek mi bilmiyoruz. Operasyonun Esed'i devirmek olmadığı belirtildi, bu elbette bizi hayal kırıklığına uğrattı" ifadelerini kullandı.

Suriye'nin, Beyaz Rusya'da görev yapan eski büyükelçisi Faruh Taha ise "Esed rejimi kendi halkına karşı topyekün bir savaş veriyor, kimyasala bile başvurdu. Esed'e daha fazla insan öldürmesi için yardım eden güçler de var. Hiçbirimiz kendi meselemizi dışarıdan bir güç çözsün istemeyiz fakat artık buna bir son verilmesi lazım" görüşünü dile getirdi. - Doha

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Suriye Muhalefetinden 'Özgür Ulusal Birlik' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement