Öcalan'a Ev Hapsi İçin Ne Dedi? - Son Dakika
Politika

Öcalan'a Ev Hapsi İçin Ne Dedi?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, bir tv programının sorularını yazılı olarak yanıtladı.

25.11.2011 19:31  Güncelleme: 10:53

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, bedelli askerlik konusunda ilk kez konuştu, topu hükümete attı! Kararın yürütme ve yasama organına ait olduğunu söyleyen Özel, terörle mücadelede profesyonel askerlerin sahaya ineceğini anlattı. Özel, Işık Koşaner'in açıklamalarını ise kurum içi özeleştiri olarak niteledi.

Orgeneral Özel, CNN Türk'ün sorularına yazılı olarak cevap verdi. Bedelli askerlik uygulamasının, geçen yıl askerlik sisteminin yeniden değerlendirilmesi çalışması içinde ele alındığını ifade eden Özel, resmi görüşün 2010 yılında iletildiğini seçimlerden sonra konunun bir kez daha gündeme geldiğini ifade etti. Özel, demokratik parlamenter sistemlerde asıl yetkinin yasama ve yürütme organına ait olduğunu söyledi.

UZMAN KOMANDOLAR SAHAYA İNİYOR

''Terörle mücadelede etkin görev alacak profesyonel birlikler nasıl ve ne zaman sahaya iniyorlar'' sorusuna ise Özel, bu konuda çalışmaların devam ettiğini iki komando tugayının 2012 yılında tamamen profesyonel birlikler haline getireleceğini açıkladı.

Özel, bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görevlendirilmek üzere 5 bin 103 kişilik sözleşmeli er kontenjanı için 17 bin 827 kişinin müracaat ettiğini, ancak 3 bin 38 kişinin test ve mülakat için bizzat başvuruda bulunduğunu bildirdi.

SINIR KARAKOLLARININ YENİLENMESİ

Sınır karakollarının yenilenmesi konusundaki soruya karşılık Özel, Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 155, Jandarma Genel Komutanlığı için 228 olmak üzere toplam 383 karakol inşaası planlandığını ifade etti.

IŞIK KOŞANER'İN AÇIKLAMALARI

Terörle mücadele konusunda eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in bir internet sitesinde çıkan ifadeleriyle bunun ardından yaptığı yazılı açıklamanın hatırlatılarak, ''Siz terörle mücadelede TSK'nın eksiği ya da yanlışı olduğunu düşünüyor musunuz'' sorusunun sorulması üzerine Özel ''Sayın komutanımızın ifade ettikleri konuları bir kaç münferit olaya ait değerlendirmeleri içeren kurum içi bir özeleştiri olarak değerlendiriyorum'' şeklinde cevap verdi.

"BU SORUYU SORMAMIŞ OLUN..."

Genelkurmay Başkanı Özel, ''PKK ile yürütülen mücadelede başarısız olunduğu'' yönündeki ifadeler hatırlatılarak, ''30 yıldır sürdürülen bir mücadelenin başarıya ulaşmama nedeni sizce nedir?'' sorusunu, şöyle yanıtladı:

''Sorunuzu talihsiz bir soru olarak değerlendiriyorum. Terörle mücadele konusunda başarıya ulaşılamadığı görüşünüze katılmıyorum. Başarısızlık söz konusu olsaydı, bölücü terör örgütü bugün amaçladığı hedeflere ulaşmış olurdu. Türk Silahlı Kuvvetlerinin devletimizin diğer kurumlarıyla birlikte sürdürdüğü kararlı mücadelesi, terör örgütünün hedefine ulaşmasını engellemiştir. Başarısızlık kavramından bahsederken, resmin tamamının görülmesinin uygun olacağını düşünüyorum. Ayrıca unutulmamalıdır ki terörle mücadele uzun soluklu bir mücadele şeklidir. Terörü besleyen iç ve dış kaynakları kurutmadan sonuç almanın da zor olduğu bir gerçektir.''

"ÖCALAN AFFEDİLMEZ"

''Başta Meclise giren BDP olmak üzere bir kesim tarafından seslendirilen Abdullah Öcalan'ın ev hapsine alınması talebini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu, mücadeleyi nasıl ve ne şekilde etkiler?'' sorusuna ise Özel, onbinlerce kişinin ölümünün sorumlusu olduğuna dair kesinleşmiş yargı kararına rağmen terörist başının cezasının hafifletilmesi gibi bir durumun kabul edilemez istekler olduğunu söyledi. Özel böyle bir sonucu Türkiye'de kimsenin kabul etmeyeceğini söyledi.

İNCİRLİK ÜSSÜ VE İSRAİL İLE İLİŞKİLER

Necdet Özel, ''İncirlik Üssü'nün bir istihbarat üssü olması konusunda bir çalışma var mı?'' sorusuna, ''Böyle bir konu mevzubahis değildir. İncirlik Üssü'nün statüsü anlaşmalarla belirlenmiştir'' yanıtını verdi.

Heron İnsansız Hava Aracı (İHA) sisteminin 2010 yılında tedarik edilmesinden sonra hiçbir İHA'nın İsrail'e gönderilmediğini belirten Özel, ''Ancak bazı alt ünitelerle İHA motorları sözleşme kapsamında bakım ve onarım amaçlı olarak İsrail'e gönderilmiştir. İsrail'e gönderilen 5 adet İHA motorunun 2 adeti Ekim 2011'de, 3 adedi ise Kasım 2011'de bakım ve onarımları tamamlanarak Türkiye'ye iade edilmiştir'' dedi.

HASDAL'DAKİ İSİMLER KADER ARKADAŞLARIM

' 'Hasdal Askeri Cezaevi'nde askerleri ziyaret ettiniz. Bu ziyaret önceden planlanmış mıydı? Askerlerin 'esir' tutulduklarını ifade ettikleri belirtiliyor, siz bu yaklaşımı nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusuna karşılık Orgeneral Özel, tutuklu bulunan TSK personellerinin yıllarca birlikte görev yaptığı, aynı ortak kaderi paylaştığı silah arkadaşları olduğunu söyledi. Ziyaretinin tamamen insani olduğunu söyleyen Özel, ziyarete başka anlam yüklemlenmesi yakışıksız bir tavır olarak niteledi.

İSTİFA İDDİALARINA BÖYLE CEVAP VERDİ

''Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura öncesinde tüm kuvvet komutanlarının emekliliğini istediği süreçte, sizin emekli olmamanızla ilgili birçok spekülasyon yapılmıştı. Bu spekülasyonlara bir yanıtınız var mı'' sorusu üzerine Özel, şunları söyledi:

''Demokratik bir ülkede yaşıyoruz, isteyen istediği şekilde değerlendirme yapabilir. Ancak bu değerlendirmelerin duygusallıktan uzak, ön yargısız, kişileri yakından tanıyarak ve mesleki hiyerarşi dikkate alınarak objektif bir şekilde yapılmasının faziletli bir davranış olduğunu düşünüyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri gibi çok ulvi bir kuruluşa komuta etmenin gururunu ve onurunu taşıyorum. Bu görevin sorumluluğuna müdrik bir (idrak etmiş) birey olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş felsefesine, Anayasamızda belirtilen temel ilkelere ve içtiğim askerlik andına bağlı kalarak görevime odaklı, insan merkezli, ortak aklı kullanarak, yetkililerle konuşarak, diyalog kurarak, sorunlara çözüm arayan şeffaf bir yönetim anlayışıyla bana tevdi edilen bu şerefli kamu hizmetini yapmak arzusundayım.''

Öcalan\'a Ev Hapsi İçin Ne Dedi?
Kaynak: AA

Son Dakika Politika Öcalan'a Ev Hapsi İçin Ne Dedi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement