Mısır'da İhvan'ın Yasaklanması - Son Dakika
Politika

Mısır'da İhvan'ın Yasaklanması

Mısır\'da İhvan\'ın Yasaklanması

İhvan liderlerinden Münir: ''Kapatma kararı faşistçedir, liberal ve özgürlükçü geçinenlerin de gerçek yüzünü ortaya çıkarmıştır'' HAP sözcüsü Zevba: "Karar, polis devletine dönüldüğünün resmidir. Darbenin çılgınlığıdır''

23.09.2013 23:02

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi üyesi İbrahim Münir, İhvan hakkında verilen kapatma kararının "askeri yönetimin faşistliğini" yansıttığını söyledi.

Münir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapatma kararının aslında askeri darbenin gerçekleştirildiği 3 Temmuz'da alındığını iddia ederek, "Darbeyi hukukileştirmek adına bugün bu karar verildi. Askeri rejim, liderlerimizi tutukladı, merkezimizi yaktı, kapatma kararı yaşanan sürecin kaçınılmaz sonucuydu. Bu karar, özgürlükçü ve liberal geçinenlerin de gerçek yüzünü ortaya çıkardı" dedi.

Ülke tarihinden ders alınmadığını belirten Münir, şöyle konuştu:

"Bu kişiler tarih okumuyorlar ya da tarihten ders almıyorlar. 1948 yılında İhvan'ın kurucusu Hasan el-Benna'ya suikast düzenlenmesinin ardından da İhvan'ı yasakladılar. Defalarca yasaklandı ancak askerler gitti ve İhvan kaldı. Mübarek de aynısını yaptı ancak yine başarısız oldu. Darbeciler bilmelidir ki İhvan, Mısır toplumunun ayrılmaz bir parçasıdır ve siyaset arenasında gözardı edilemez."

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) sözcüsü Hamza Zevba, "Kapatma kararı, yeniden polis devletine dönüldüğünün resmidir" dedi.

AA muhabirine kararı yorumlayan Zevba, "Her şey darbecilerin kontrolü altında. Bu ülkede bir darbe yaşandı, yargı ve medya kontrol altında, bu duruma şaşırmış değiliz, başka ne bekleyebiliriz ki bu karar darbenin çılgınlığıdır" diye konuştu.

Kahire Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Tarık Fehmi de İhvan'ın yasaklanması kararını, "güvenlikçi çözümde ısrar edilerek, siyasi çözümün önünün tıkanması" olarak değerlendirdi.

Fehmi ayrıca kararın, ülkedeki siyasi krizden çıkış için yönetim ve İhvan liderleri arasında yürütülen gizli müzakerlerin bitmiş olduğu anlamına geldiği değerlendirmesinde bulundu.

Mısır'da 3 Temmuz'da gerçekleşen askeri darbeyle Mursi'nin görevinden uzaklaştırılması sonrasında açılan ve bugün sonuçlanan davada, "İhvan'ın ve ilgili tüm oluşumların faaliyetlerinin yasaklanması, Müslüman Kardeşler Derneği'nin kapatılması ile derneğe ait taşınır ve taşınmaz mal varlığına el konulması" kararı verilmişti. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Mısır'da İhvan'ın Yasaklanması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement