Köşk İçin İlk Tur Görüşme ve Oylama Başladı - Son Dakika
Politika

Köşk İçin İlk Tur Görüşme ve Oylama Başladı

Köşk İçin İlk Tur Görüşme ve Oylama Başladı

Sezer Tarafından Veto Edilen ve TBMM'yye Gönderilen, Cumhurbaşkanını Halkın Seçmesi ve 5 Artı 5 Sisteminin Uygulanması Gibi Önemli Değişiklikleri İçeren Anayasa Değişikliğinin 1.Tur Görüşmesi Başladı.

28.05.2007 12:42

TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilerek tekrar görüşülmesi için TBMM'ye gönderilen, cumhurbaşkanını halkın seçmesi ve 5 artı 5 sisteminin uygulanması, seçimlerin 4 yılda bir yapılması gibi önemli değişiklikleri içeren Anayasa değişikliğinin 1. tur görüşmesi başladı. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından 1. tur oylama yapılacak.

TBMM Genel Kurulu saat 11.00'de TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da Danışma Kurulu'nda kabul edilmeyen AK Parti'nin önerisi grup önerisi olarak ele alındı. AK Parti'nin grup önerisi içinde Anayasa değişikliğinin bugün 1. tur görüşmelerinin ve oylamalarının 48 saat geçmeden Genel Kurul'da ele alınması ve diğer bazı düzenlemeleri içeriyordu. Önergenin aleyhinde CHP Grubu adına söz alan CHP Milletvekili Uğur Aksöz, AK Parti'yi ve hükümeti eleştirerek, "Toplumun temel

direğidir hiç olmazsa Anayasalar'ı tartışma yapıp, sivil toplum örgütleriyle görüşmemiz lazım. Bugün burada görüşeceğimiz konu cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili belki de bu rejimi kökünden değiştirecek bir oylamadır. Bugüne kadar bütün cumhurbaşkanlığını mevcut yasaya göre seçmişiz. Hiçbirinde sorun çıkmamış. Sistem parlamenter rejimdir. Bu planda devletin bütün yapılanması yapılmış. Hiçbir altyapı yapmadan şimdi bütün bu yapılanmayı bir tarafa bırakıyoruz. Bir elbisenin bir tek düğmesini değiştirmekle o

elbiseyi yeniden yapamazsınız. Cumhurbaşkanını aday etmek için onu 20 milletvekiline muhtaç ediyoruz. Bu işler akılla, konsensüsle olur. Çoğunluğun her dediği olmaz. Şair diyor ki, 'Bir hilal uğruna Yarab ne güneşler batıyor.' Ben de size diyorum ki bir inat uğruna Yarab ne AK Parti'ler batacak" diye konuştu.

Ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ise, Anayasa düzenlemesinin yıllardır tartışıldığını, bu düzenlemenin ilk görüşmelerinin yapıldığını ve cumhurbaşkanının veto ettiğini hatırlatarak, "Dolayısıyla parlamentonun elinden alınmıştır, parlamentonun elinden alınmış olan bunca uygulanmış olan bu kurallar eğer öyle olmuyorsa bu tip yollarla bunun yolu kesiliyorsa, kimin adına görev yapıyoruz burada? Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Milletin olan bu katkıyı, sahibine, TBMM'ye

yaptırılmayan bu görevi sahibi olarak millete götürüyoruz. Halktan korkmak halk partisine yakışmaz. Milletten korkmak milletvekillerine hiç yakışmaz. Bu düzenlemeyi sayın cumhurbaşkanına ikinci kez göndereceğiz, sayın Cumhurbaşkanı'nın da ne yapacağını görüceğiz. 3 Haziran'da TBMM ara verecek" ifadelerine yer verdi.

Kapusuz, konuşmasında Meclis'in 15 Haziran tarihinde yeniden toplanacağını belirterek, "15 Haziran'da tekrar toplanacak. Yine davet edeceğiz. Ona da karşı çıkmayacağınızı ümit ederim" diye konuştu.

Yapılan kısa müzakerelerin ardından AK Parti'nin önerisi kabul edildi. Bu çerçevede bugün Cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turu yapılacak. Yarın Genel Kurul 15.00'de açılacak. Yarın yasama çalışmasının yanı sıra RTÜK üyelerinin seçimi de gerçekleştirilecek.

(AU-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Köşk İçin İlk Tur Görüşme ve Oylama Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement